Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Είμαστε Αριστεροί. Δεν είμαστε ανόητοι…


Alexis-Tsipras-eklogiko-kentroΤο… προσκλητήριο της Μεγάλης Αριστεράς, που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, παραδόθηκε… live από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ, καθώς στο πλαίσιο της ομιλίας του στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην πιο ηχηρή μέχρι σήμερα πρόταση συνεργασίας προς το ΚΚΕ, το Συνέδριο του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με ανοιχτό το θέμα της αλλαγής ηγεσίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως “η δύναμη που έρχεται”, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, για τις επιπτώσεις από την πολιτική του Μνημονίου, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ακόμη και το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, που έφερε στο προσκήνιο το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για “δειλία και συστολή”, από την πλευρά της κυβέρνησης.
“Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος για τη χώρα, παρά μόνο η παραίτηση της κυβέρνησης και η προσφυγή στις κάλπες, ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση που θα έχει την εντολή και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, για να δρομολογήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Η κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί ένα σχέδιο απεμπλοκής από τα Μνημόνια και την κρίση, δεν μπορεί να είναι άλλη από μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι ωστόσο που δεν σημαίνει ότι βαδίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή με αλαζονεία και ηγεμονική λογική”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προτού ανοίξει την πόρτα της συνεργασίας προς το ΚΚΕ.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και όλους τους δημοκράτες που είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για την απαλλαγή της χώρας από τα Μνημόνια. Για εμάς, όταν ο λαός μας ζει μια τραγωδία, όταν η χώρα μας είναι όμηρος και αποικία χρέους, όταν η Δημοκρατία στήνεται στον τοίχο των δανειστών, τότε θέση στο μέτωπο της αντίστασης έχουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.
Είμαστε Αριστεροί. Όχι υπερφίαλοι, ούτε ανόητοι. Είμαστε συνεχιστές μιας παράδοσης που έρχεται από μακριά, και μας διδάσκει ότι χωρίς συμμάχους δεν μπορούμε να νικήσουμε στις δύσκολες μάχες όπως η σημερινή.
Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που κατανοεί ότι αυτές τις δραματικές ώρες, η στάση του καθενός έχει τη σημασία της για την έκβαση της αναμέτρησης. Γι’ αυτό, και ό΄χί από κάποιους μικροκομματικούς υπολογισμούς, είμαστε αφοσιωμένοι στην ιδέα της ενότητας.
Δεν θα ήθελα να πω κάτι για το ΚΚΕ, τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριό του, εύχομαι ωστόσο το Συνέδριο αυτό να συμβάλλει ώστε να γίνει πραγματικότητα ο καημός των Αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων της χώρας. Να γίνει πραγματικότητα ο καημός της πλειοψηφίας των κομμουνιστών. Και αυτός ο καημός δεν είναι άλλος από την ενωτική δράση και παρουσία της Αριστεράς για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου”.
Όσο για το Μνημόνιο, και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, ο Αλέξης τσίπεας ήταν οξύς: “Ο Πρωθυπουργός αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης και τη συγκρότηση συμμαχιών με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Έχουμε απέναντί μας έναν πολιτικό αντίπαλο που ψεύδεται συνειδητά, διαστρεβλώνει συνειδητά, και έχει κηρύξει μια ανεπιτυχή εκστρατεία λάσπης, διαβολής και συκοφαντίας εναντίον μας.
Είναι ευθύνη όλων μας να οργανώσουμε, όχι μόνο την άμυνα, αλλά και την αντεπίθεσή μας, να ανοίξουμε τον βηματισμό για την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης, με πνεύμα ενότητας, ευρύτητας αλλά και αταλάντευτη προσήλωση στον στόχο που θέτουν η δραματική πραγματικότητα και η συγκυρία: Να βάλουν τέρμα στο καθεστώς των Μνημονίων.
Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, την ώρα που το Μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα της υποτιθέμενης διάσωσης της Ελλάδας είναι κλινικά νεκρό. Και η πρόσφατη αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eueobank, επιβεβαιώνει την αποτυχία του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την επιθετική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα δεν… ξέφυγε ούτε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο πήρε πάνω του σε θεσμικό επίπεδο την προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων. “Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένος στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία. Η κυβέρνηση έδειξε δειλία και συστολή με τη στάση της”, τόνισε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ysterografa.gr