Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ο πρωταθλητής Ευρώπης είναι εδώ! ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ 71-53

Ο πρωταθλητής Ευρώπης είναι εδώ!

Ο πρωταθλητής Ευρώπης είναι εδώ! Ο Ολυμπιακός έκανε εύκολα το 2-0 στην προημιτελική σειρά με την Εφές, επικρατώντας με 71-53 στο ΣΕΦ και πλέον πάει την ερχόμενη εβδομάδα στην Πόλη για να καθαρίσει την πρόκριση!
Με εξαίρεση το κακό του ξεκίνημα ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε σε κανένα σημείο στους Τούρκους να διεκδικήσουν το παιχνίδι. Ό,τι και αν δοκίμασε ο Μαχμουτί, ο Ολυμπιακός είχε απαντήσεις και η αλήθεια είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» δε θα μπορούσαν να χάσουν από τον... Γκονλούμ ή τον Μπάρατς που ήταν οι μόνοι που πάλεψαν από την πλευρά της Έφες.  Όχι πως είναι κακοί παίκτες, αλλά δεν είναι σίγουρα πρώτης γραμμής.
Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κατάφεραν μετά από το πρώτο πεντάλεπτο να βρουν ρυθμό, να έχουν τις απαντήσεις απέναντι στις ζώνες της Εφές και το σημαντικότερο να «φτιάχνουν» παιχνίδι με τον Σπανούλη στον πάγκο. Παράλληλα έβαλε τα μεγάλα σουτ που χρειαζόταν αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν η άμυνα. Ο Ολυμπιακός κράτησε και πάλι πολύ χαμηλά την επίθεση της Εφές, «απενεργοποιώντας» τα όπλα των Τούρκων, κάνοντας παράλληλα και δοκιμές εν όψει Πόλης.
Κι όμως το παιχνίδι άρχισε εντελώς διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός είχε στο πρώτο τετράλεπτο 0/8 σουτ εντός παιδιάς και είχε σκοράρει μόνο με βολές τη στιγμή που η Εφές είχε ανοίξει τη διαφορά στο +10 (2-12). Όταν όμως η άμυνα του βρήκε ρυθμό... ακολούθησε και η επίθεση. Μπήκαν τα σουτ και πολύ γρήγορα οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να κλείσουν τη διαφορά και να μειώσουν σε 14-16 στη λήξη του δεκαλέπτου.
Το σερί (10-0) του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο όταν ο Άντιτς με τρίποντο έδωσε προβάδισμα στο σκορ (17-16) και ουσιαστικά πιστοποίησε πως ο Ολυμπιακός είχε πλέον το πάνω χέρι. Ο Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε και πάλι τους περισσότερους από τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του και αποτέλεσμα αυτής της πολυφωνίας ήταν η διαφορά να ανέβει και πάνω από τους 10 πόντους (35-24) με τέσσερις διαδοχικούς πόντους του Στράτου Περπέρογλου.
Με τον Πάουελ από το ξεκίνημα της αναμέτρησης εκτός ρυθμού, ο Κάιλ Χάινς ανέλαβε δράση! Ο Αμερικανός έδωσε τις λύσεις, επιθετικά, κοντά στο καλάθι, αφού ούτως ή άλλως η δημιουργία υπήρχε.
Ο Μαχμουτί προσπάθησε να παίξει την τελευταία του ζαριά. Στην άμυνα γύρισε σε ζώνη, ενώ στην επίθεση πέρασε σε πιο ελεύθερο ρόλο τον Φάρμαρ ώστε να «ασχοληθεί» αποκλειστικά με το σκοράρισμα. Φευ. Ο Αμερικανός έμοιαζε εγκλωβισμένος, ενώ στην άλλη πλευρά του παρκέ, οι παίκτες του Ολυμπιακού βρήκαν τα σουτ που χρειάζονταν! Είναι ενδεικτικό ότι η Εφές είχε 2/15 τρίποντα και 3/34 (!!!) σε δύο παιχνίδια.
Ένα γρήγορο 10-1 του Ολυμπιακού ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους (62-41) και ουσιαστικά το παιχνίδι είχε τελειώσει, αφού η εικόνα των δύο ομάδων δεν επέτρεπε διαφορετικές σκέψεις. Ο Μπαρτζώκας άρχισε να δοκιμάζει σχήματα αλλά και να διατηρήσει το κίνητρο των παικτών του. Αυτοί το βρήκαν και είναι χαρακτηριστικό πως η Εφές κατάφερε να ξεπεράσει τους 50 πόντους στην επίθεση μόλις λίγο πριν από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης. Το τελικό 71-53 καταδεικνύει πλήρως την εικόνα των δύο ομάδων στο ΣΕΦ.
Τα δεκάλεπτα: 14-16, 35-26, 52-40, 71-53
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 12, Λο 3, Άντιτς 11 (3), Σπανούλης 15 (1), Περπέρογλου 8, Σερμαντίνι 1, Σλούκας 5 (1), Πάουελ 4, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 5 (1), Κατσίβελης.
ΕΦΕΣ (Μαχμουτί): Φάρμαρ 8, Βούγιασιτς 2, Ερντέν 3, Τουντσερί, Σιπ 7 (1), Γκόνλουμ 13, Σαβάνοβιτς 5 (1) , Λούκας 4, Γκιουλέρ 2, Μπάρατς 9.