Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Γενέθλια με 3άρα και 40 κούπες o Θρύλος! ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 3 - 0


Ο Ολυμπιακός ανήμερα των 88ων γενεθλίων του, πανηγύρισε την κατάκτηση του 40ού πρωταθλήματος στην ιστορία του επικρατώντας με 3-0 της ΑΕΚ στο κατάμεστο «Καραϊσκάκη», που είχε φορέσει τα γιορτινά του και περίμενε το τελευταίο σφύριγμα του Γιάχου για να αποθεώσει τους «ερυθρόλευκους»!
Εχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, που σκόραρε δις (14', 56'), ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έθελξε με την απόδοσή του, όμως ήταν καλύτερος από την Ενωση κι έφτασε δίκαια στην κατάκτηση της νίκης και συνάμα του πρωταθλήματος.
Με τον Αβραάμ λοιπόν να βρίσκει δίχτυα για πρώτη φορά μετά τον Γενάρη του 2010 (6/1) και πάλι σε ματς με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη (1-2) ο Ολυμπιακός έχοντας σε πολύ καλή ημέρα εκτός του διεθνούς στόπερ και τους Αμπντούν, Παπάζογλου και Τζιμπούρ (σ.σ.: έφτιαξε δυο γκολ) έφτασε στο «τρίποντο» και στον τίτλο. Επανεμφανίστηκε ο Φουστέρ έπειτα από καιρό, τραυματίες αποχώρησαν Γκρέκο, Ιμπαγάσα.
Το παιχνίδι εξελίχθηκε όπως ακριβώς το περιμέναμε, με τον Ολυμπιακό να είναι αυτός που προσπαθούσε να κάνει παιχνίδι και την ΑΕΚ να έχει αμυντικούς προσανατολισμούς και να προσπαθεί με διπλή ζώνη άμυνας να κρατήσει τους γηπεδούχους μακριά από τα καρέ του Κωνσταντόπουλου.
Η πρώτη φάση του παιχνιδιού πάντως άνηκε στους «κιτρινόμαυρους» με τον Φούντα να κινείται έξω από την περιοχή και να σουτάρει λίγο άουτ. Ο Ολυμπιακός απάντησε με μια φάση διαρκείας στα καρέ της Ενωσης, με τους αμυντικούς να διώχνουν σε κόρνερ από το οποίο προήλθε και το γκολ.
Σε πρώτη φάση οι «κιτρινόμαυροι» απομάκρυναν, όμως η μπάλα έφτασε στον Χολέμπας, ο οποίος σέντραρε από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που ο Τζιμπούρ έβγαλε σε θέση φορ τον Αβραάμ, ο οποίος με κοντινή προβολή άνοιξε το σκορ!
Με τον Ολυμπιακό να απειλεί κυρίως από τα άκρα, καθώς στο κέντρο υπήρχε μεγάλος συνωστισμός και δεν πέρναγε κάθετη μπαλιά, οι «ερυθρόλευκοι» τα χάλαγαν στην τελική προσπάθεια κι έτσι ως το φινάλε του ημιχρόνου δεν είδαμε άλλη μεγάλη φάση, με εξαίρεση μια φιλόδοξη προσπάθεια του Μανωλά (40') που δεν είχε ευτυχή κατάληξη για τους Πειραιώτες.

Στο 38' ο Μίτσελ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναγκαστική αλλαγή, καθώς ο Γκρέκο τραυματίστηκε και μπήκε στο ματς ο Μασάντο, που πήρε τη θέση του Ιταλού πίσω από τον Τζιμπούρ.
Η Ενωση μπήκε πιο καλά στην επανάληψη κι απείλησε με τον Φούντα στο 46', με τον άσο της ΑΕΚ να βγαίνει στην κόντρα και να τελειώνει τη φάση μόνος του με σουτ πάνω στον Μέγερι.
Η ΑΕΚ έχασε σπουδαία ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 50' όταν ο Γκερέιρο έβγαλε εξαιρετική κάθετη πάσα στον Κορδέρο, ο οποίος βγήκε απέναντι από τον Μέγερι, όμως έκανε πολύ κακό τελείωμα και έστειλε τη μπάλα άουτ!
Κι αφού οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσα, πλήρωσαν για άλλη μια φορά την αδράνειά τους σε στημένη φάση. Έπειτα από κομπίνα, ο Χολέμπας βρέθηκε μόνος του, είχε το χώρο και τον χρόνο να τελειώσει τη φάση, όμως άνοιξε το κοντρόλ, σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι εκεί που ο Αβράαμ Παπαδόπουλος με κοντινή κεφαλιά έκανε το 2-0 στο 56' σκοράροντας για δεύτερη φορά στο ματς!
Η σεμνή τελετή έλαβε τέλος στο 62' όταν ο Τζιμπούρ έσπασε το τεχνητό οφσάιντ της αντίπαλης ομάδας, κινήθηκε από δεξιά, σέντραρε παράλληλα και συρτά στο ύψος της μικρής περιοχής, εκεί που ο Αμπντούν από κοντά έκανε το 3-0.
Ο Λίνεν μην έχοντας τίποτα να χάσει, έβαλε τον Τσίτα στο ματς, ο οποίος έπαιξε παρτενέρ του Φούντα στο 4-4-2 και στον «ρόμβο» του Γερμανού. Το ίδιο σχήμα επέλεξε κι ο Μίτσελ, που έριξε στο ματς τον Ιμπαγάσα αντί του Βλαχοδήμου, με τον «Κάνιο» να παίζει στην κορυφή του ρόμβου.
Ο Αργεντινός στάθηκε άτυχος, καθώς τραυματίστηκε και στο 75' έδωσε την θέση του στον Φουστέρ που επανεμφανίστηκε μετά από δυο μήνες. Στο 76' έκανε ντεμπούτο με τα κιτρινόμαυρα ο Ανάκογλου, που μπήκε στη θέση του τραυματία Φούντα.
Τελευταία καλή φάση ήταν αυτή του 90+2' όταν ο Μανιάτης έπειτα από ωραία ομαδική προσπάθεια «σημάδεψε» το δοκάρι του Κωνσταντόπουλου. Το τελευταίο σφύριγμα του Γιάχου βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να πανηγυρίζουν σε εξέδρα και αγωνιστικό χώρο την κατάκτηση του τίτλου, του 40ού στην ιστορία των Πειραιωτών, πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μέγερι, Παπάζογλου, Μανωλάς, Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Φέισα, Γκρέκο (38' λ.τ. Μασάντο), Αμπντούν, Βλαχοδήμος (65' Ιμπαγάσα, 75' λ.τ. Φουστέρ), Τζιμπούρ
ΑΕΚ: Κωνσταντόπουλος, Τσουκαλάς, Τσουμάγκας, Κουτρουμπής, Μπουγαΐδης, Ρίκκα, Φέτσης (69' Τσίτας), Κορδέρο (90' Αναστασόπουλος), Φούντας (76' λ.τ. Ανάκογλου), Γκερέιρο, Κατίδης