Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ


               Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Γ. Δέδες, εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 11ης Φεβρουαρίου 2013, την υλοποίηση της πρότασης της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας με τίτλο «ΓΕΡΑΝΙΑ ΟΡΗ: ΣΗΜΑΝΣΗ  - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ». Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Δέδες εισηγήθηκε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου δια της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, του Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων και της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε., προκειμένου μέσω της σύμπραξής τους να προωθηθεί η πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 της υλοποίησης της συνολικής ανάπλασης των Όρεων Γερανείων.

               Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη που έγινε δεκτή και υπερψηφίστηκε  από το Περιφερειακό Συμβούλιο, δίνει νέα ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με δράσεις προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (περιηγητικός τουρισμός, ορειβατικός, φυσιολατρικός τουρισμός κλπ.) και αναβάθμισης των υποδομών των Γερανείων. Με την πρόταση, επιδιώκεται η βελτίωση της πρόσβασης των παλιών μονοπατιών των Γερανείων Όρεων, η τοποθέτηση πινακίδων κατεύθυνσης σε κρίσιμα σημεία διασταυρώσεων, η τοποθέτηση πλαισίων με χάρτες στις εισόδους των μονοπατιών, η συμπλήρωση και βελτίωση της υπάρχουσας σήμανσης μονοπατιών και η πρόσβαση σε ψηφιακές πληροφορίες με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των σταθμών πληροφοριών που θα εγκατασταθούν στην περιοχή.

               Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η ανιδιοτελής συμβολή του Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου, ο οποίος πέρα από τις ενεργείς δράσεις του στην περιοχή, έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική δουλειά του υπόβαθρου που θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων. Για το λόγο αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη δημόσια και ευχαρίστησε τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου  και τους εκπροσώπους του, οι οποίοι θα συμμετέχουν  στην επιστημονική επιτροπή του έργου.

               Το όλο σχέδιο προχωρά σε συνέργεια με το Δήμο Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο διαμέσου  των Αντιδημάρχων κκ Δέδε και Κακούρου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν θετικά στο συγκεκριμένο θέμα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάδειξη των διαδρομών γύρω από το Ηφαίστειο του Σουσακίου και δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Δέδε να υπογραμμίσει ότι και η ανάπτυξη του Σουσακίου περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό για την τόνωση του ήδη υπαρκτού διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος για την εν λόγω περιοχή.

            Ολοκληρώνοντας, με αυτές τις παρεμβάσεις στο σημαντικό ορειβατικό και οικοτουριστικό προορισμό των Γερανείων, επιδιώκεται μέσω των μονοπατιών, να εξυπηρετηθεί όχι μόνο η αναψυχή των διερχόμενων και η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή, αλλά επιπροσθέτως η διαρκής επιτήρηση των προστατευόμενων τοποθεσιών των Γερανείων, η προστασία των δασών που αναπτύσσονται στους ορεινούς όγκους, διευκολύνοντας δασικούς υπαλλήλους και πυροσβέστες, κυνηγούς, εθελοντές, διασώστες κλπ. να προσεγγίσουν φλεγόμενες περιοχές ή να απεγκλωβιστούν από αυτές με ασφάλεια.