Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΕΣ: Νέα… ήθη και έθιμα στις ληξιαρχικές πράξεις

Μια σειρά από οδηγίες προκειμένου να συμπληρώνονται σωστά η νέες φόρμες καταχώρισης ληξιαρχικών πράξεων, αποστέλει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΒΕΤΩΝ-Ξ79).
Όπως σημειώνει το υπουργείο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου και αποστέλλεται το έγγραφο – εγκύκλιος και παρακαλείται η κοινοποίησή της στους δήμους, «μετά τη γενόμενη υποδιαίρεση της Ληξιαρχικής Περιφέρειας, κάθε Δήμου που προήλθε από συνένωση ΟΤΑ, δυνάμει της με αριθμ.: Φ.127080/57460/21-12-2010 (ΦΕΚ Β ́1984 ) απόφασης του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην επιτροπή της παρ.1 του άρθρου 18 του ν.2119/1993, μετέχουν όλοι οι Ληξίαρχοι των Ληξιαρχείων που λειτουργούν στο Δήμο».
Οι οδηγίες…
- Κατά την κατάρτιση των Μητρώων Αρρένων το επώνυμο των γεννηθέντων αρρένων αναγράφεται απαραιτήτως με μικρά και όχι με κεφαλαία γράμματα. Σε περίπτωση που η αναγραφή του επωνύμου από τις επιτροπές γίνει με κεφαλαία γράμματα, τα σχετικά έντυπα αναπέμπονται σε αυτές, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις.
- Ονομαστικός κατάλογος (ετήσιο μητρώο αρρένων) καταρτίζεται και στην περίπτωση κατά την οποία δεν γεννήθηκε κανένα άρρεν, κατά το προηγούμενο έτος, προκειμένου, με τον τρόπο αυτό, να εξασφαλιστεί η τυχόν εγγραφή αδήλωτων ή μετεγγραφόμενων.
- το απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης γέννησης συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα που συναποστέλλεται, με υποχρεωτική την ένδειξη του αύξοντα αριθμού δημοτολογίου κανονικής εγγραφής του έλληνα γονέα.

aytodioikisi.gr