Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ασυμφωνία.​.. χαρακτήρων - Στα 960 δισεκατομμύρια ευρώ “κλειδώνει” ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Angela-Merkel-Herman-Van-Rompui
Σε αναζήτηση συμβιβασμού για το θέμα της προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι ηγέτες της ηπείρου μας, φαίνεται ωστόσο ότι η ασυμφωνία… χαρακτήρων που αντινακλά τις διαφορετικές αφετηρίες, κουλτούρες αλλά και στρατηγικές στοχεύσεις οδηγεί και πάλι σε… μη λύση.
Οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα επικρατήσει και πάλι η άποψη της Γερμανίας, όπως την εξέφρασε απόψε στις Βρυξέλλες κορυφαίος διπλωμάτης του Βερολίνου, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα ήταν καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιτευχθεί συμφωνία για μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, από το 2014 μέχρι το 2020, από τη στιγμή που θα είναι εφικτοί οι ετήσιοι προϋπολογισμοί.
Σύμφωνα με την άποψη, και από τη στιγμή που η ευρωζώνη όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη την οικονομική κρίση, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα είναι περισσότερο ευέλικτοι και συμβατοί με τις εξελίξεις. Θα μπορούν δε να προσαρμόζονται στη συγκυρία της στιγμής.
Από την πλευρά της Γαλλίας και της Ισπανίας, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμβιβασμός, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Μεγάλη Βρετανία θα βρεθεί στην πλευρά των χαμένων.
Στη διάρκεια των εργασιών, και καθώς διαπιστώθηκε το αδιέξοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, και υπήρξε διακοπή της Συνόδου Κορυφής, ώστε να την μελετήσουν όλες οι πλευρές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έδωσε δραματικό τόνο στις εξελίξεις, λέγοντας ότι η Ευρώπη απειλείται με “δημοσιονομικό γκρεμό”, όπως πριν από λίγο καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», μετά από 15 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο ανώτατο όριο των 960 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό των ετών 2014-2020.
Η είδηση γνωστοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy μέσω του twitter στις 6.37 το πρωί: «Έχουμε συμφωνία», έγραψε ο επικεφαλής της Συνόδου μετά από μαραθώνια συνεδρίαση. Μία ώρα αργότερα υπέβαλε τη νέα πρόταση συμβιβασμού στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει μεταξύ των ετών 2014 και 2020 προϋπολογισμό ύψους 960 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα 908 εξ αυτών. Επιπλέον προβλέπεται μαξιλαράκι ασφαλείας της τάξης των 12 δισ. ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες της γερμανικές εφημερίδας λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία τουλάχιστον για το ανώτατο αυτό όριο. Ως προς τα υπόλοιπα σημεία της νέας πρότασης Rompuy, η υποβολή της οποίας αναμενόταν χθες αλλά αναβλήθηκε λόγω μεγάλης διάστασης στις απόψεις, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

ysterografa.gr