Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το δημοσκοπικό ντέρμπι μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα της τάξης του 0,5% έναντι της ΝΔ στην εκλογική επιρροή, ωστόσο, η ΝΔ προηγείται με δέκα ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της περιοδικής έρευνας Βαρόμετρο της Public Issue για τον Σκάι και την Καθημερινή.
Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στην εκλογική επιρροή, στη δημοσκόπηση της Public Issue έχουν ως εξής:
• Νέα Δημοκρατία: 28,5%
• ΣΥΡΙΖΑ: 29%
• Χρυσή Αυγή: 11,5%
• Ανεξάρτητοι Έλληνες: 8%
• ΠΑΣΟΚ: 7%
• Δημοκρατική Αριστερά: 6%
• ΚΚΕ: 5,5%
Ωστόσο, στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται, με το 48% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία θα ήταν ο νικητής των εκλογών εάν η χώρα μας προσέφευγε αύριο στις κάλπες, εξασφαλίζοντας αισθητή διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 38%. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων (44% έναντι 39%).
Στη μονομαχία για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί σημαντικό προβάδισμα σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, απολαμβάνοντας την υποστήριξη του 46% των ερωτηθέντων, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακολουθεί με 25%. Το 26% απαντά «κανένας εκ των δύο». Παράλληλα, η τρικομματική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο στρατοπέδων ωστόσο να συρρικνώνεται.
Σε κακή πορεία η χώρα
Σε ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα που έχουν οι πολίτες για την πορεία της χώρας, το 72% κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων γνωμοδοτεί πως βρίσκεται στη σωστή. Επιπλέον, το 63% τονίζει την ανάγκη «βαθιών αλλαγών» στην κοινωνία, ενώ το 23% δε διστάζει να δηλώσει πως χρειάζεται «ριζική αλλαγή» της κοινωνίας μέσω «επανάστασης».
Με λιγότερο μελανά χρώματα «ζωγραφίζουν» οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας κατά την ερχόμενη 5ετία, καθώς το 38% προβλέπει βελτίωση (43% τον Ιανουάριο) και το 35% να κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης.
Αντίθετα, απαισιόδοξη είναι η άποψη που έχουν οι ερωτηθέντες για τα εργασιακά, καθώς το 80% περιμένει «αρκετές» εργασιακές διενέξεις κατά το επόμενο τρίμηνο (αυξημένο σημαντικά από το 62% τον Ιανουάριο) και μόλις το 13% προβλέπει «λίγες» διενέξεις. Το ποσοστό αυτό σημειώνει μεγάλη πτώση συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όταν η αισιόδοξη μερίδα του πληθυσμού ήταν υπερδιπλάσια (29%).
Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών
Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με τον Φώτη Κουβέλη να υφίσταται την πολιτική φθορά της συμπολιτευόμενης ΔΗΜΑΡ, βλέποντας τη δημοτικότητά του να πέφτει κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες (46% από 51%) σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός. Δεύτερος είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με 43% (έναντι 41% που είχε τον Ιανουάριο) και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 37%. Ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος (33%), η Αλέκα Παπαρήγα (31%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (25%) και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 18%.
«Όχι» σε πρόωρες εκλογές»
Στο 63% φτάνει το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι «δεν χρειάζονται» ή «μάλλον δε χρειάζονται» σήμερα πρόωρες εκλογές, έναντι μόλις 33% που αντιτείνει πως «χρειάζεται» ή «μάλλον χρειάζεται» άμεση προσφυγή στις κάλπες, προτού ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες με οριακή πλειοψηφία (51%), θεωρούν ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν το τέλος της τετραετίας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία, το 96% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το φορολογικό σύστημα είναι «μάλλον άδικο», έναντι μόλις 3% που κρίνει ότι είναι «μάλλον δίκαιο». Παράλληλα, το 60% εκτιμά πως οι έλληνες πολίτες που δεν δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα είναι «πάρα πολλοί» και το 31% να συμπληρώνει «αρκετοί». Στον αντίποδα, μονάχα το 6% απαντά «λίγοι».
Η έρευνα της Public Issue διενεργήθηκε τηλεφωνικά, σε πανελλαδική κλίμακα, μεταξύ 1ης και 5ης Φεβρουαρίου 2013.
eklogika.gr