Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

H κυβέρνηση δίνει… εξετάσεις για τη δόση

Hellas-evgnomonousa 
 
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ

Μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων ξεκινά από σήμερα, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του μνημονίου με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου.

Σε ευρεία σύσκεψη -υπό τον Γ. Μέργο- των γενικών γραμματέων των υπουργείων που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των μέτρων για το τελευταίο τρίμηνο του 2012, καθώς όλα πρέπει να είναι έτοιμα ενόψει του Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ.€.

Η κυβέρνηση κινείται με ορίζοντα την 11η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά  την οποία θα πρέπει:
-να έχει ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο
-και να έχει εκδοθεί η υπουργική  απόφαση για μεσοσταθμικές αυξήσεις 11% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σε 3 δόσεις, με την πρώτη δόση των αυξήσεων να φθάνει το 7%, ενώ εξετάζεται η πλήρης απελευθέρωση να μεταφερθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 για το 2014.

“Κερδίσαμε πολύ δύσκολα αξιοπιστία και έχουμε τώρα ένα θετικό momentum, το οποίο δεν πρέπει να χάσουμε. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 είναι απολύτως καθοριστικό. Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε όλα” δηλώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι η χώρα θα περνά συνεχώς από εξετάσεις.

Στις 7 Ιανουαρίου, με την έναρξη των εργασιών της Βουλής, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το κείμενο του κυρωτικού νόμου μαμούθ, που κατατέθηκε τη Δευτέρα και θα “κλειδώσει” τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου οι οποίες προβλέπουν:

-Αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, με πρόσθετες περικοπές δαπανών (εκτός από μισθούς και συντάξεις) στο σύνολο του δημοσίου
-Αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες των ΟΤΑ με ποινές για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό τους, όπως η αύξηση του τέλους ακίνητης περιουσίας και του τέλους παρεπιδημούντων, αλλά και οι υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού
-Αναστολή πληρωμών και ξήλωμα μελών ΔΣ των ΔΕΚΟ που δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους
-Μεταφορά στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις
-Αυτόματη περικοπή δαπανών γενικής κυβέρνησης για την κάλυψη των υστερήσεων στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες, με τις πληροφορίες από το υπουργείο οικονομικών να εκτιμούν ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει διατεθεί το σύνολο του ποσού του 1 δισ. ευρώ το οποίο προβλέπεται για το 2012.

ysterografa.gr