Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Τα Χριστούγεννα πέρασαν, έρχεται η Πρωτοχρονιά…

eortastiko-trapezi 
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Το τετριμμένο… «μια ιδέα είναι όλα» ακούστηκε πολλές φορές και χθες στην παρέα. Πέρασαν λοιπόν και τα φετινά Χριστούγεννα και όπως αναφέρει και σχετική διαφήμιση 364 ημέρες για τα επόμενα. Γεγονός είναι πως αν δεν ζεις τις στιγμές, αν έχεις άλλα στο κεφάλι σου ή αν κάνεις πράγματα συνηθισμένα, κάθε γιορτή περνάει και χάνεται χωρίς να την καταλαβαίνεις.
Τα Χριστούγεννα όμως είναι μια ιεροτελεστία. Οι προετοιμασίες, οι στολισμοί, τα ψώνια. Η παραμονή έχει τα κάλαντα. Ανήμερα ο εκκλησιασμός και μετέπειτα το οικογενειακό τραπέζι. Αργότερα μια έξοδος, ευκαιρία για χαλάρωση και ένα καφεδάκι. Το βράδυ επίσκεψη σε εορτάζοντες ή κάποια βραδινή εξόρμηση. Τη δεύτερη μέρα μια οικογενειακή βόλτα. Η χαρά του παιδιού. Χρόνος με τον μπαμπά και τη μαμά. Ευκαιρία για παιχνίδια. Αν δεν κάνουμε την κάθε μοναδική στιγμή αξέχαστη, απλά θα βαρεθούμε, θα την καταντήσουμε ρουτίνα και αυτές οι μέρες θα μοιάζουν ίδιες με όλες τις υπόλοιπες.
Υπάρχει βέβαια και ο αστάθμητος παράγοντας. Αλλιώς τα λογαριάζουμε κι αλλιώς μας …βγαίνουν. Μια ασθένεια, ένα αναπάντεχο γεγονός ή ακόμα μια δυσάρεστη εξέλιξη σε κάποιον τομέα της ζωής μας είναι ικανά να μας αλλάξουν το πρόγραμμα. Μέσα στη ζωή είναι όμως όλα. Αν αυτό συνέβη φέτος, είναι στατιστικά αδύνατο να μας συμβεί του χρόνου και του …παραχρόνου. Ορισμένες φορές όσο κι αν μεριμνήσουμε ή αν προφυλαχτούμε δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε όλα. Άνθρωποι είμαστε.
Έρχεται όμως και η Πρωτοχρονιά. Μπορούμε να περισώσουμε την κατάσταση και να χαρούμε αν τυχόν δεν το κάναμε τα Χριστούγεννα. Είναι τέτοιο το κλίμα αυτό των γιορτών, που από μόνο του μπορεί να μας αλλάξει την διάθεση. Αρκεί απλά να είμαστε ανοιχτοί και σε θέση να το επιτρέψουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας. Κάλαντα, υποδοχή του καινούριου χρόνου, κλείσιμο ενός κεφαλαίου, άνοιγμα ενός άλλου. Κατανοώ την ιδιαιτερότητα και τη συγκυρία της περιόδου που βιώνουμε. Σημασία όμως έχει ότι όλοι μας μπορούμε να περάσουμε καλά στο μέτρο του δυνατού, με καλή παρέα, την οικογένειά μας και στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.
Η ιδιοσυγκρασία του λαού μας, η οικογενειακή συνοχή (που ακόμα διατηρεί τους ισχυρούς δεσμούς της), η θρησκευτική και λαϊκή μας παράδοση είναι αξίες ισχυρές στο χρόνο και τις πιέσεις που δέχονται. Τώρα πρέπει ο καθένας μας να βγάλει προς τα έξω τον καλύτερό του εαυτό. Κέρδος θα έχουμε όλοι. Ελπίδα για το αύριο. Χαμόγελο και αισιοδοξία!

ysterografa.gr