Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σχετικά με την ομιλία του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Με την ευκαιρία της ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ενέργειας και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργεια, πήρα την πρωτοβουλία να θίξω το θέμα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, και συγκεκριμένα, τη φημολογούμενη αύξηση του ειδικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως είναι γνωστό, στα τιμολόγια της ΔΕΗ περιλαμβάνεται ένα ειδικό ανταποδοτικό τέλος, μέσω του οποίου επιδοτείται έμμεσα η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής εναλλακτικών πηγών ενέργειας, στα πλαίσια των στόχων που έχει θέσει η χώρα μας για τη σταδιακή αντικατάσταση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ορυκτά καύσιμα και τον περιορισμό της εκπομπής ρυπογόνων αερίων.

          Επειδή η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα, είναι ιδιαίτερα ακριβή, θεσπίστηκε αυτό το ειδικό τέλος. Πλην όμως, η κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ δημιουργεί ένα τριπλό πρόβλημα: πρώτον, οι καταναλωτές, που δεν αγοράζουν πλέον πετρέλαιο θέρμανσης, καταναλώνουν πολύ περισσότερο ρεύμα για να ζεσταθούν και καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Δεύτερον, όσο αυξάνεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, αυξάνεται και το κόστος της κιλοβατώρας για τη ΔΕΗ, η οποία, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα, ζητά διαρκώς αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και στο ειδικό τέλος. Και τρίτον, η τιμή πώλησης του ρεύματος στη ΔΕΗ, ακόμα και από μικρούς προμηθευτές, όπως οι αγρότες με φωτοβολταϊκά, μειώνεται διαρκώς, ενώ επιβαρύνονται και με έκτακτη φορολόγηση.

          Το βασικότερο βεβαίως πρόβλημα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών, σε μία περίοδο που δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ από τα νοικοκυριά. Σήμερα το ειδικό τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τώρα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εισηγούνται την εκτόξευσή του στα 18-19 ευρώ. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία και αυτό ακριβώς ζήτησα από τον αρμόδιο Υφυπουργό.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να μειωθεί η τιμή στην οποία αγοράζει το ρεύμα η ΔΕΗ από τους μεγάλους προμηθευτές ΑΠΕ, που έχουν μονάδες άνω των 200 κιλοβάτ και οι οποίοι έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Αυτή άλλωστε είναι μία πρακτική που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Η Ισπανία για παράδειγμα κατάργησε την επιδότηση, χωρίς μάλιστα να μειωθεί το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, ενώ η Αυστρία επιδοτεί πλέον μόνο τα μικρά φωτοβολταϊκά.
Κάθε στρατηγική εξαρτάται από τους στόχους που τίθενται. Ο Υφυπουργός με ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση μηδενισμού του ελλείμματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη υπέρογκων επιβαρύνσεων για τους καταναλωτές. Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ δεν καθορίζεται από το Υπουργείο, αλλά  από την ίδια την Επιχείρηση, με βάση τις εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και άλλων φορέων. Πιστεύω ότι η ΡΑΕ και όποιοι άλλοι φορείς εμπλέκονται, με την παρότρυνση και τον έλεγχο του Υπουργείου, θα συνεκτιμήσουν την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, ώστε οι εισηγήσεις τους να ανταποκρίνονται στη δεινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.»