Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

“Υπάρχουν ακόμη λίγα προαπαιτούμενα για την Ελλάδα”

Lagarde-Juncker-Rehn
Το Eurogroup ενέκρινε απόψε τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας για την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου η οποία ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασικών του αποψινού Eurogroup. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί νέο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, και μια πιθανή τηλεδιάσκεψη στις 28 του ίδιου μήνα.
“Χαιρετίζουμε τη λήψη των απαραίτητων μέτρων από την Ελλάδα. Το Eurogroup σναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων”, ήταν τα λόγια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το OSI δεν αποτελεί προτιμητέα επιλογή. Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης στην Ελλάδα και είπε ότι ”θα το αποφασίσουμε στις 20/11″.
Η Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη λίγα, μόνο λίγα προαπαιτούμενα για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία σε όλες τις πτυχές του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την Ευρώπη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ο Όλι Ρεν επεσήμανε ότι υπήρξε συνέπεια λόγων και πράξεων από την πλευρά της ελληνικής κυνβέρνησης. Τόνισε δε ότι η αποπληρωμή του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου θα γίνει μέσω των εντόκων γραμματίων που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση.
Μπορείτε να διαβάσετε το τελικό κείμενο του Eurogroup για την Ελλάδα εδώ

ysterografa.gr