Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η Ελλάδα μετά τη δόση…

picture-of-hugo-weaving-in-v-for-vendetta-large-picture
Μια χώρα σε παρατεταμένη εθνική μελαγχολία, αναζητεί μια ελπίδα. Μια ιδέα, η δύναμη της οποίας θα καρφιτσωθεί στο μυαλό και το dna των πιο ενεργών κυττάρων της, δηλαδή ενός ανθρώπινου δυναμικού που υποτιμήθηκε, λοιδωρήθηκε, χλευάστηκε, επιχειρήθηκε να παραμεριστεί από τη συνέχιση της ιστορικής διαδρομής μιας ηπείρου, η οποία, για να μην ξεχνιόμαστε οφείλει ακόμη και την ίδια την ονομασία της σε αυτή τη μικρή… γωνίτσα του πλάνητη.
Η δική μας Ελλάδα, η Ελλάδα την οποία αφήσαμε, έστω κι αν δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, να δεινοπαθήσει και να απαξιωθεί στα χέρια της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Μιας Γενιάς που πάτησε πάνω σε διαχρονικά ιδανικά, απλώς και μόνο για να τα… απαλλοτριώσει. Να τα χρησιμοποιήσει προς ίδιον όφελος. Και στο τέλος αυτής της θλιβερής διαδρομής, να μας παραδώσει μια ηθική χρεοκοπία, και μια κοινοβουλευτική ακρότητα, όπως φαντάζει στα μάτια της Ιστορίας η εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα με πολλαπλασιαστική δυναμική.
Αυτή η Ελλάδα, περιμένει τη… δόση της. Για να πάρει μια βαθιά ανάσα, να αφήσει πίσω της το διαρκές άγχος για οικονομική χρεοκοπία, να χαλάσει τα σχέδια του λόμπι της δραχμής και να γυρίσει σελίδα. Ώστε σε αυτή τη νέα σελίδα, να υπάρχουν ελάχιστες… μουτζούρες από όσες συνέθεσαν ένα μωσαϊκό εθνικών παθογενειών εδώ και 38 χρόνια. Πολλά είναι, δεν νομίζετε.
Αυτή η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια ηθική αναγέννηση. Που θα έρθει… σαν αστραπή, και θα παρασύρει στο πέρασμά της όλες αυτές τις μοιραίες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Και φυσικά τους εκφραστές τους. Που παραμένουν “γατζωμένοι” στην προσωπική μακαριότητά τους. Που αδυνατούν να καταλάβουν ότι τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας απέναντί τους, έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Που θεωρούν ότι η Ελλάδα… θα ξεχάσει.
Δεν θα ξεχάσει. Η Ελλάδα που έρχεται θα παραμερίσει το δήθεν. Θα έχει “γωνίες”, και όχι στρογγυλεμένες και άχρωμες απόψεις. Θα ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της. Θα βρει τη δύναμη που χρειάζεται για να πάρει τη ρεβάνς από όσους μας έφεραν ως εδώ.
Η Ελλάδα που έρχεται, δεν θα γίνει έρμαιο του λαϊκισμού. Αυτή θα είναι η αφιέρωση των δικών μας γενεών σε εκείνες που θα ακολουθήσουν. Δεν θα χάσουμε ξανά.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr