Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Σύντομα οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Κορινθίας για το σύνολο των ζημιών του 2012»

Επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της διαδικασίας αποζημίωσης των αγροτών της Κορινθίας για καταστροφές που υπέστησαν μέσα στο 2012. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Με αφορμή την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς του Νομού είχα επικοινωνία με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ στην Πάτρα και την Αθήνα, προκειμένου να ζητήσω εξηγήσεις για τα αίτια αυτής της καθυστέρησης, και να ενημερωθώ για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας και το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων.

Όπως πληροφορήθηκα, ο λόγος που οι αγρότες μας δεν έχουν ακόμα λάβει τις αποζημιώσεις είναι το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς έκαναν δηλώσεις για πολλαπλά ζημιογόνα αίτια. Επειδή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα υπήρξαν στα ίδια αγροτεμάχια διαδοχικές καταστροφές από παγετό, καύσωνα και βροχοπτώσεις, ο ΕΛΓΑ αποφάσισε να πραγματοποιήσει άπαξ εκτιμήσεις για όλα τα ζημιογόνα αίτια και να εκδώσει συνολικές εκτιμήσεις.

Ζήτησα την επιτάχυνση της διαδικασίας και απαίτησα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Κατόπιν τούτου, έλαβα τη δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσει η αποστολή των πορισμάτων και μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές. Με διαβεβαίωσαν ότι αυτή τη στιγμή συντάσσονται τα τελευταία πορίσματα, οπότε υπάρχει η δυνατότητα, παράλληλα, να ξεκινήσει και η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ένα άλλο θέμα που έθιξα στις επαφές μου ήταν η τύχη των γεωπόνων, οι οποίοι είχαν συνάψει αλλεπάλληλες συμβάσεις με τον ΕΛΓΑ και για τους οποίους η Διοίκηση φέρεται να έχει αποφασίσει τη λήξη της συνεργασίας. Παρόλο που οι συγκεκριμένοι γεωπόνοι έχουν μακροχρόνια συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, δεν τους αναγνωρίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό του Οργανισμού. Επεσήμανα ότι, πέρα από την εργασιακή αποκατάσταση ανθρώπων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τυχόν απομάκρυνσή τους όχι απλώς θα αποδυναμώσει, αλλά θα ακυρώσει την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΛΓΑ. Ιδιαίτερα για το παράρτημα της Πάτρας, όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις γεωπόνων, η έλλειψη προσωπικού θα καταστήσει αδύνατη την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων δεν είναι για εμένα το ζητούμενο, αλλά το αυτονόητο. Από τον ΕΛΓΑ με διαβεβαίωσαν ότι τα πορίσματα ανταποκρίνονται στην πραγματική έκταση των ζημιών και ότι οι αντίστοιχες αποζημιώσεις θα καλύψουν πλήρως τους παραγωγούς μας, οι οποίοι άλλωστε έχουν πληρώσει τσουχτερή ασφαλιστική εισφορά. Αν και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του ΕΛΓΑ, θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά τη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωσή της. Εάν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση ή αναντιστοιχία ανάμεσα στις καταστροφές και τις αποζημιώσεις, καλώ τους παραγωγούς της Κορινθίας να με ενημερώσουν και τους διαβεβαιώνω ότι θα πράξω ό,τι χρειάζεται για την επανόρθωση οποιουδήποτε προβλήματος ή αδικίας.»