Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Πάτρα: Σε εξέλιξη η άσκηση για την αξιολόγηση των κτιρίων μετά από μεγάλο σεισμό. Με την συμμετοχή Ιταλών εμπειρογνωμόνων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ελληνοϊταλική άσκηση με αντικείμενο τη μετασεισμική αξιολόγηση και υποστήλωση των κτιρίων. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης για σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω ενέργειες:
-Υποδοχή και συνάντηση της Ιταλικής αντιπροσωπείας από τα αρμόδια στελέχη της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο ξενοδοχείο «Αστέρας» στην Πάτρα.
-Ενημέρωση για το τεχνικό αντικείμενο, ζητήματα διοικητικής μέριμνας και οργάνωση του χώρου συντονισμού της άσκησης.
-Άφιξη των ομάδων Αυτοψιών, Υποστηλώσεων και Ειδικών Ελέγχων Κτιρίων στο λιμάνι της Πάτρας, στις 12.30 το μεσημέρι.
-Εγκατάσταση καταυλισμού και συνάντηση των αρχηγών των ομάδων, συγκρότηση και εξοπλισμός 12 ομάδων αυτοψιών.
-Έναρξη αυτοψιών, συνάντηση στο κέντρο επιχειρήσεων, συγκέντρωση στοιχείων από τις αυτοψίες.
-Για αύριο Πέμπτη προβλέπεται συνέχιση των αυτοψιών, των υποστηλώσεων και της διαδικασίας ειδικών ελέγχων με την άσκηση να ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Παρασκευής με την αξιολόγηση της άσκησης και τη συναγωγή συμπερασμάτων από τη διεξαγωγή της, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστέρας».
Σημειώνεται ότι πρόκειται για άσκηση εφαρμογής που αναφέρεται σε εξειδικευμένο προσωπικό, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα πάρουν μέρος σ’ αυτήν περίπου 80 Ιταλοί συμμετέχοντες και παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενεργά θα συμμετάσχουν και περίπου 25 Έλληνες ειδικοί.
Το όλο πρόγραμμα οφείλεται στο γεγονός ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον τομέα της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, χρηματοδοτεί την Ιταλική Πολιτική Προστασία για  να εκπονήσει και να εφαρμόσει πρόγραμμα μηχανισμού υποστήριξης πληγέντων περιοχών με διευρωπαϊκή συνεργασία.
Το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ονομάζεται «Dr House» και χρηματοδοτείται από την EU DG ECHO και έχει σκοπό τη σχεδίαση και την εφαρμογή μιας πρότασης για σύσταση υπηρεσιακής μονάδας διευρυμένων αρμοδιοτήτων και εξειδικεύσεων στην αντιμετώπιση σεισμικής καταστροφής με την ειδική ονομασία «μάκρο – μονάδα» (macro-module) στα πλαίσια της προπαρασκευαστικής δράσης για την Ε.Ε. και της ικανότητας ταχείας ανταπόκρισης σε σεισμόπληκτη περιοχή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πιο πάνω πρόγραμμα υλοποιείται από την Ιταλική Πολιτική Προστασία και λόγω μη ύπαρξης πραγματικού σεισμικού συμβάντος μεγάλης έκτασης κατά την προηγούμενη διετία επιλέχθηκε η διενέργεια της άσκησης σε μία ήδη πληγείσα από σεισμό περιοχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αχαΐα – Πάτρα, που επλήγη από τον  ισχυρό σεισμό του 2008, αλλά και λόγω της εμπειρίας που έχουν συσσωρεύσει οι ελληνικές αρχές στη διαχείριση μετασεισμικών καταστάσεων
thebest.gr