Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Πέθανε ο πρώην βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ

 
Πνομ Πενχ
Ο Σιχανούκ είχε ανέβει στο θρόνο το 1941, σε ηλικία μόλις 19 ετών, ενώ η χώρα ήταν ακόμη γαλλική αποικίαΣτην ηλικία των 89 ετών πέθανε ο πρώην βασιλιάς της Καμπότζης, και εμβληματική φιγούρα για την Πνομ Πενχ, Νοροντόμ Σιχανούκ, μετά από καρδιακή προσβολή. O Νοροντόμ Σιχανούκ, ηγέτης της χώρας κατά μισό αιώνα με πόλεμο, γενοκτονία και κοινωνικές αναταραχές, είχε εγκαταλείψει το θρόνο το 2004 εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Πνομ Πενχ, ο Νοροντόμ Σιχανούκ εξέπνευσε σε νοσοκομείο στο Πεκίνο. Ο πρώην βασιλιάς είχε νοσηλευτεί στην Κίνα για αρκετές ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Στην Καμπότζη κηρύχθηκε πένθος και όταν επαναπατριστεί η σορός του Νοροντόμ Σιχανούκ, η επίσημη κηδεία θα γίνει στο παλάτι. Ο νυν βασιλιάς, ο γιoς του Σιαμόνι, θα συνοδεύσει τη σορό από το Πεκίνο στην Πνομ Πενχ.

Ο Σιχανούκ είχε ανέβει στο θρόνο το 1941, σε ηλικία μόλις 19 ετών, ενώ η χώρα ήταν ακόμη γαλλική αποικία. Διακυβένησε τη χώρα ως ηγέτης φεουδαρχικού τύπου σε μία πορεία που σημαδεύτηκε από την ανεξαρτησία της χώρας, τους Ερυθρούς Χμερ και τις ανεπιτυχείς προσπάθειές του για ουδετερότητα στον Ψυχρό Πόλεμο.
 
Associated Press