Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Προς Ευρωστίνιουςκαι Ξυλοκαστρίτες (β’)… «Περίεργη» η στάση του δημάρχου στο θέμα των ειρηνοδικείων


Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

τα παθήματά μας αυτόν τον καιρό δεν έχουν τέλος. Μην τα ξαναλέμε, τα βιώνουμε και τα ξέρουμε. Οι περισσότεροι από εμάς συμμετέχουμε σε ατομικά και συλλογικά δράματα, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι ταυτοχρόνως. Η συζήτηση για τις αιτίες, τις διεξόδους, τα σενάρια και τη σκηνοθεσία είναι μεγάλη και δεν θα την ανοίξω εδώ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα ήταν σημαντικό για όλους μας, αν με τόσα παθήματα καταφέρουμε να πάρουμε και κάποια μαθήματα.
Θα επικεντρωθώ σήμερα στο πάθημα «Ειρηνοδικεία Ξυλοκάστρου και Δερβενίου». Ένα πάθημα πλούσιο σε εμπειρίες και κυρίως γεμάτο παραδείγματα προς αποφυγή. Η μνημονιακή επιβολή των συγχωνεύσεων των Ειρηνοδικείων, μάς έφερε το καλοκαίρι αντιμέτωπους με το κλείσιμο και των δύο υπηρεσιών του δήμου μας. Μετά από δύο μήνες παρασκηνίου και υπόγειων διαδρομών, που άλλαζαν τις αποφάσεις του υπουργού κάθε λίγο και λιγάκι, καταλήξαμε να υπογράφεται το ΦΕΚ την περασμένη Τετάρτη και να αφήνει ανοικτό μόνο το Ειρηνοδικείο Ξυλοκάστρου.
Η μικροπολιτική, ως συνήθως, αντιμετώπιση του θέματος από τη δημοτική αρχή και ο λανθασμένος τρόπος διεκδίκησης με απούσα την κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο, εκτός από το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Δερβενίου, άνοιξε και πληγές μεταξύ των δημοτών των δύο ενοτήτων. Αυτό είναι ότι χειρότερο μπορούσε να γίνει σε μια μικρή κοινωνία με πολλαπλά τραύματα και χρόνιες παθογένειες.
Δυστυχώς, ακόμα και μετά την υπογραφή του ΦΕΚ, ο δήμαρχος συνεχίζει να παίζει με το θέμα οξύνοντας την κατάσταση και οδηγώντας την σε νέα αδιέξοδα. Πρότεινε στο ΔΣ αμέσως μετά την υπογραφή του ΦΕΚ και πέρασε κατά πλειοψηφία, να προσπαθήσουμε να το ανατρέψουμε και να μείνει ανοικτό το Ειρηνοδικείο Δερβενίου, κλείνοντας αυτό του Ξυλοκάστρου. Λάδι στη φωτιά, μαχαίρι στις πληγές…
Αντί από την αρχή να αγωνιστούμε ενωμένοι, με σχέδιο και δυναμική, για να μην κλείσει κανένα Ειρηνοδικείο (κάτι που από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι ήταν εφικτό, γιατί τελικά το μόνο ενεργό Ειρηνοδικείο που έκλεισε στην Κορινθία ήταν αυτό του Δερβενίου), επικράτησε το παρασκήνιο, το σκοτάδι και η μικροπολιτική. Έκλεισαν ένα Ειρηνοδικείο που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο εξοικονομώντας …δεκάρες! Δεν ήταν δα και τρομερό να μείνει ανοικτό, με τόσα επιχειρήματα που υπήρχαν υπέρ του. Αντί να υπερασπιστούμε τις δύο υπηρεσίες σύσσωμοι όμως, φτάσαμε στο σημείο ένθεν κι εκείθεν να εκτοξεύονται ειρωνείες, απειλές και να σκάβουμε οι ίδιοι τους λάκκους για να πέσουμε μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημείο της επιστολής του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Γιώργου Μετεβελή προς τον υπουργό, όπου προσπαθώντας να υπερασπιστεί το Ειρηνοδικείο Δερβενίου, χαρακτήρισε το κτίριο του Ξυλοκάστρου κατάλληλο για bar ή αποθήκες.
Ακόμα και τώρα που το ΦΕΚ υπογράφηκε, αν θέλουμε να αγωνιστούμε για να το ανατρέψουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξει και το Δερβένι και όχι να ανοίξει, κλείνοντας το Ξυλοκάστρου. Η συλλογή υπογραφών που κάνουν σήμερα οι Ευρωστίνιοι ας έχει καθαρό στόχο το παράλληλο άνοιγμα του Ειρηνοδικείου Δερβενίου με το Ξυλόκαστρο και θα μαζευτούν χιλιάδες. Με την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό μπορεί να γίνει κάτι και όχι με την αφαίρεση και τη διαίρεση. Οι πολίτες των δύο ενοτήτων, εκτός από την κοινή αυτοδιοικητική στέγη, έχουν και κοινά συμφέροντα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.
Συμπολίτισσες και συμπολίτες, η αλήθεια είναι ότι παθαίνουμε πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Ας πάρουμε μερικά μαθήματα όμως. Ας βγούμε έξω από το λαγούμι μας και ας μιλήσουμε επιτέλους μεταξύ μας. Ας σχεδιάσουμε μια φορά κάτι. Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά σαν κοινωνία. Όλο όπισθεν πάμε και περιμένουμε από τους τραγικά ανεπαρκείς ηγέτες όλων των βαθμίδων να λύσουν τα προβλήματά μας. Ας πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, γιατί μόνο εκεί μπορεί να βρει προοπτική. Ας μείνουμε κάποιοι με μια «ουλή στο πρόσωπο»*...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος
Δημοτικός σύμβουλος
της Συμπολιτείας Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης

* ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Πόλιν μικράν εν Ελλάδι
υπεύθυνος καθωδήγησεν ιατρός
προς αντιμετώπισιν επιδημίας

Οι συμμορφωθέντες ουδέν έπαθον
Οι λοιποί - πλήθος μέγα -
απέκτησαν μονίμους ουλάς
εις το πρόσωπον

Μετ’ ου πολύ
απειλουμένης νέας επιδημίας
ο αυτός ιατρός
έδωκεν απλάς οδηγίας και πάλιν

Οι συμμορφωθέντες ουδέν έπαθον
Οι λοιποί απέθανον

Μόλις ο κίνδυνος παρήλθεν
επισκεφθείς την μικράν πολιτείαν
διεπίστωσα ότι
δύο ή τρεις και μόνον
φέρουν ουλάς εις το πρόσωπον

Τάκης Μιχόπουλος