Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

"Κ. Παπούλιας: «Δεν μπορείς να ζητάς περισσότερα από αυτό το λαό»


 


Μήνυμα με αποδέκτες τόσο τον ελληνικό λαό, όσο και την Ευρώπη έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι παρά τη δοκιμασία που περνάει ο λαός, θα βγούμε από την κρίση και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτό το λαό». Παράλληλα, πάντως, εκτίμησε πως σήμερα κάτι αλλάζει στην Ευρώπη, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού. «Ελπίζω οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν την ελπίδα στο λαό μας ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνική ιστορίας, τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το Επος του 1940.
Στην πρώτη περίπτωση, σημείωσε, ο ελληνικός Στρατός κατάφερε να πραγματώσει τα όνειρα του Ελληνισμού και καθιέρωσε πολιτικό-στρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρό της, ενώ στο Έπος του '40 πέτυχε την καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ που δεν κατάφερε να καταλάβει τη Μόσχα.
Αυτό όμως, παρατήρησε, σήμερα πολλοί θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη στη μικρή Ελλάδα.

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη για να αποτραπούν τυχόν επεισόδια
Η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, κάτι που ήταν και ο βασικός στόχος της τεράστιας κινητοποίησης της αστυνομίας, που μετέτρεψε την περιοχή στην οποία έγινε η παρέλαση σε φρούριο ώστε να αποφευχθούν γεγονότα όπως τα περσινά, όταν η παρέλαση είχε διακοπεί.
Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε μια μεγάλη έκταση «νεκρής ζώνης» όπου οι επίσημοι ήταν αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες παρακολούθησαν την παρέλαση από απόσταση. Επί ποδός βρέθηκαν 2.000 αστυνομικοί, ενώ έφτασαν και διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έκαναν περιπολίες. Επίσης, υπήρχαν κιγκλιδώματα και αυστηροί έλεγχοι ταυτότητας για όσους επιχείρησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, αλλά και προληπτικές προσαγωγές. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε από το βράδυ του Σαββάτου και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ώστε να εποπτεύσει προσωπικά τα μέτρα!
Σημειώνεται ότι σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου έγινε η παρέλαση, πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, τάχθηκε ενάντια στα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν και δήλωσε ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας δεν ταιριάζουν σε μία τέτοια ημέρα «που όλος ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος».
Αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας και στην Αθήνα, όπου η μαθητική παρέλαση ολοκληρώθηκε επίσης σε ήρεμο κλίμα. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο για τους πολίτες, ενώ είχε κλείσει και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Μάλιστα, σε Πανεπιστημίου, Σύνταγμα, αλλά και στους γύρω δρόμους ήταν πολύ έντονη η παρουσία της αστυνομίας, ενώ τοποθετήθηκαν σχοινιά και κιγκλιδώματα προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση των πολιτών στην παρέλαση.
Και στην Αθήνα υπήρξαν συγκεντρώσεις και συγκεκριμένα τρεις: Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή, φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκονταν στα Προπύλαια.
Στην Αθήνα, σημειώθηκε μικρή ένταση λίγο πριν από την παρέλαση όταν δύο γυναίκες προσπάθησαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην κάτω πλευρά του Συντάγματος, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μια μαθήτρια παρέλασε ξυπόλυτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας!
Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτήν την κρίση. «Σήμερα πρέπει να επιδείξουμε την ίδια ομοψυχία, την ίδια αυταπάρνηση και τον ίδιο ηρωισμό για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι ιστορικό μας χρέος να παραδώσουμε μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα λάθη και τις δουλείες του παρελθόντος», σημείωσε.

eklogika.gr