Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

“Κούρεμα” νέου τύπου για το ελληνικό χρέος

Angela-Merkel-Wolfgang-Schaeuble

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, που αποκάλυψε από χτες το βράδυ την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ως το 2016, κυοφορείται κούρεμα νέου τύπου για το ελληνικό χρέος.
Αποτελεί ήδη κοινό τόπο, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η νέα ιδέα που εκπορεύεται από το Βερολίνο είναι ένα έμμεσο κούρεμα.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από την καταβολή της επόμενης δόσης, ειδάλλως από το τέλος του επόμενου μήνα θα πάψει να είναι αξιόχρεη. Πριν το πολυαναμενόμενο έμβασμα θα πρέπει όμως να συνταχθεί η έκθεση της τρόικας και να υπογραφεί το νέο μνημόνιο. Οι αρχικές σκέψεις στις Βρυξέλλες για την εξοικονόμηση των απαιτούμενων 18 δις ευρώ που απαιτούνται για την διετή επιμήκυνση αφορούσαν στην δανειοδότηση της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να επαναγοράσει παλιά ίδια ομόλογα. Τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται αυτή την εποχή στην αγορά σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική.
Τώρα τίθεται νέο σχέδιο στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σύμφωνα με αυτό, αναμένεται να μειωθούν αναδρομικά τα επιτόκια για τα δάνεια που έχουν ήδη καταβληθεί στην Ελλάδα από τους δανειστές της.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble δήλωσε από το Βερολίνο, ότι θα πρέπει όντως να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος. Αρχικά θα πρέπει να οικοδομηθεί μια αποδοτική διοίκηση, ανάλογη με αυτές των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης. «Όλα αυτά κοστίζουν χρόνο, όλα αυτά απαιτούν μεγάλες προσπάθειες», τόνισε ο Schäuble. Λίγο νωρίτερα, τόσο ο αρχηγός του CSU Horst Seehofer όσο και Γενικός Γραμματέας του CDU Hermann Gröhe είχαν υποννοήσει, ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Video

 
ysterografa.gr