Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και την τρόικα

 

      
Ιδιαίτερα σύντομη η συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 15.00 το απόγευμα η συνάντηση εε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο
     Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, ώστε  τα μέτρα να ψηφιστούν μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Γι΄ αυτό και πυκνώνουν οι κυβερνητικές διαβουλεύσεις με την τρόικα.     
Ιδιαίτερα σύντομη ήταν η συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου, σύντομη ήταν και η συνάντηση που είχε με την ίδια αντιπροσωπεία και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δηλώσεις έκανε μόνο ο υπουργός Οικονομικών που συμμετείχε και στις δύο συναντήσεις, κάνοντας λόγο για «δύσκολες» διαπραγματεύσεις. Ανακοινώθηκε δε, νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του επιτελείου του με τους επικεφαλής της τρόικας, μεθαύριο Τετάρτη προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση των επώδυνων μέτρων, για τα οποία όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η τρόικα δεν κάνει πίσω και στα πλέον σκληρά μέτρα...
Αναλυτικότερα
Η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόϊκας, διήρκεσε κάτι λιγότερο από μια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες διεξήχθη σε καλό κλίμα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε: «Συνεχίζεται η προσπάθεια για να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεών μας».
Στο επίκεντρό της συνάντησης, όπως ήταν γνωστό, βρέθηκε το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Το οικονομικό επιτελεί προσπαθεί να πείσει την τρόικα να δεχθεί όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών και στελέχη του υπουργείου το μεσημέρι της Κυριακής, οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να απέρριψαν πολλά από τα μέτρα που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).
Σημειώνεται ότι το απόγευμα ο κ. Σαμαράς αναχωρεί για τη Φρανκφούρτη όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Σχεδόν μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη γίνει αποδεκτή η επιμήκυνσητης δημοσιονομικής προσαρμογής!
Τέλος, την Τετάρτη, αναμένεται να επαναληφθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν ενδεχομένως οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το πακέτο των μέτρων.

eklogika.gr