Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτη ημέρα στα σχολεία- Σε «θέση μάχης» οι εκπαιδευτικοί που έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις.


Πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς σήμερα για περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο μαθητές, που αρχίζουν τα μαθήματα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Δίδουμε την μάχη του αυτονόητου» λέει συχνά αυτές τις μέρες, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και τονίζει ότι τα βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία, ενώ τα τυχόν εκπαιδευτικά κενά θα καλυφθούν άμεσα. Ο υπουργός Παιδείας, επισκέπτεται από το πρωί σχολεία για να ευχηθεί στους μαθητές καλή χρονιά, μακριά από τηλεοράσεις και δημοσιογράφους.
Το μεσημέρι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με την πρώτη ημέρα στα σχολεία, ενώ και οι εκπαιδευτικοί θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία που θα έχουν συλλέξει από τα προβλήματα στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά κενά. Ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, επισκέπτεται σχολεία στην Πάτρα, πόλη της καταγωγής του και εύχεται στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς καλή χρονιά.
Οι εκπαιδευτικοί όμως με το «καλημέρα» βρίσκονται σε θέση μάχης, αφού αύριο κιόλας οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και τρίωρες στάσεις εργασίας οι καθηγητές.
Παρά τις δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί κάνουν από τώρα λόγο, για χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά που υπολογίζουν ότι θα προκύψουν, ενώ αιχμή του δόρατος είναι οι μειώσεις στις αποδοχές τους, καθώς και τα μειωμένα κονδύλια, που, όπως λένε, δίδονται για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
Σε κινητοποιήσεις όμως προχωρούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, ενώ αύριο ημέρα απεργίας των εκπαιδευτικών του δημοσίου θα συμμετάσχουν και αυτοί στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στο κέντρο της Αθήνας.
Αναταραχή επικρατεί, επίσης, και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εν μέσω εξεταστικής περιόδου. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και η διοικούσα επιτροπή της Ομοσπονδίας των Καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ), προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τους συλλόγους διδασκόντων για την παραπέρα αγωνιστική τους κινητοποίηση. Και εδώ αιχμή του δόρατος είναι οι περικοπές στα μισθολόγια των καθηγητών.
Πηγή: ΑΜΠΕ