Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Κατέληξαν στο "μαχαίρι" στα ειδικά μισθολόγια με κλιμακωτές περικοπές - Ειδική μέριμνα για τους μάχιμους ένστολους


 - Αποφασίστηκε και το χρονοδιάγραμμα, το πότε δηλαδή θα ξεκινήσουν οι περικοπές
- Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους την Τετάρτη
- Φόβος στο κυβερνητικό σχήμα για τις διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες
- Καρφιά Βενιζέλου σε Σαμαρά για να μην λειτουργεί ως πρωθυπουργός σε μονοκομματική κυβέρνηση

Τον συντονισμό και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων για το επόμενο διάστημα συζήτησαν με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας, στη συνάντηση που κράτησε δύο ώρες και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο πακέτο των περικοπών, δεν θέλησε όμως να πει τίποτα για το τί θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαιναν πως στο τραπέζι δεν έπεσαν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, ούτε και το τί θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια, αλλά υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση για το πως και το πότε θα πραγματοποιηθούν οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά την ψήφιση των μέτρων από τη βουλή, κάτι που θα γίνει πριν τις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση αποφασίστηκε πως οι μειώσεις των μισθών θα είναι κλιμακωτές προς όλα τα ειδικά μισθολόγια, ενώ οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρει πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ένστολους σε επικίνδυνα επαγγέλματα προκειμένου να μην πληγούν.

Άλλωστε στη σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη αναμένεται να κλειδώσουν τα μέτρα αυτά όσο κι αν αυτή η συμφωνία έχει πολλά αγκάθια με αφορμή τις τελευταίες ενδοκυβερνητικές κόντρες, αλλά και το φόβο τα μέτρα να μην περάσουν από τις τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ

Στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η εφεδρεία, αλλά και το "αγκάθι" της μείωσης των ειδικών μισθολογίων, το οποίο όπως όλα δείχνουν έχει παραπεμφθεί για τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.

Πάντως, η λίστα με τα τελικά μέτρα βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και τα επιτελεία των δύο κομμάτων τα επεξεργάζονται ήδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς προτίθεται να ζητήσει την Τετάρτη από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν την κυβέρνηση όχι μόνο ουσιαστικά, αλλά και στον επικοινωνιακό τομέα, ενώ θα τους ζητήσει να γίνει μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξουν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες στην ψηφοφορία για τα μέτρα.

Για τα μέτρα πάντως συναντήθηκαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εξεταστούν τα σενάρια για τις μειώσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών, γιατρών, ένστολων και δικαστικών.
newsit.gr