Εις επίρρωσιν των όσων έγραφα χθες σχετικά με μια άνευ σημασίας σύγκρουση περί τον νόμο για τα πανεπιστήμια, ήλθε και η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όποιος μπορούσε να δει από μια απόσταση τα συμβαίνοντα – και συγχρόνως είχε στο μυαλό του τον πλανήτη και τις περί την κρίση χρέους εξελίξεις – σίγουρα θα ένιωσε πως βρισκόταν πάνω στον «Τιτανικό».
Εννοώ τον κανονικό Τιτανικό, το καράβι που βούλιαξε ενώ οι επιβάτες του χόρευαν, και όχι αυτόν που θυμήθηκαν ξαφνικά κάποιοι, στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω».
Λες και δεν έχουμε κανένα σοβαρότερο ζήτημα με το οποίο να ασχοληθούμε, λες και η χώρα δεν ασχάλλει με τα ταμεία της άδεια, λες και δεν έχουμε κανένα παγόβουνο μπροστά μας, μια απίστευτη τυπολατρία έκανε την εμφάνισή της, περιβληθείσα τον μανδύα της μεταρρύθμισης.
Μετά από πανηγυρισμούς περί συναίνεσης και υπερψήφισης του προηγούμενου νόμου «από τα τέσσερα πέμπτα της Βουλής», όπως αρέσκονται να επαναλαμβάνουν έκτοτε οι «μεγάλοι μεταρρυθμιστές», είναι γνωστό πως ο Νόμος 4009 ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ.
Το μόνο που συνέβη, ήταν να… αλλάξει χέρια το αρμόδιο υπουργείο.
Οι ίδιοι που δεν κατάφεραν να εφαρμοστεί ο νόμος (τους), διαμαρτύρονται τώρα διότι γίνονται κάποιες αλλαγές, ώστε, επιτέλους, κάποιος νόμος να εφαρμοστεί.
Διαφορετικά, τα πανεπιστήμια θα μείνουν χωρίς προϋπολογισμούς και τον Σεπτέμβριο δεν θα λειτουργεί πάλι τίποτε.
Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, με τις συνέπειες της πολιτικής του οποίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι τώρα, επέλεξε να μιλήσει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως στέλνουμε λάθος μήνυμα στο εξωτερικό!
Αυτό είναι το... λάθος μήνυμα! Και όχι η επί μήνες συστηματική κατασυκοφάντηση της χώρας!
Την ίδια ώρα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν – που ακριβώς έλαβε το Νομπέλ επειδή προέβλεψε την κρίση του 2008 και είναι ο εμπνευστής του νέου New Deal – δήλωνε πως θεωρεί βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στο 2012, υποστηρίζοντας πως το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε τη χώρα μας – για το οποίο οι σημερινοί διαμαρτυρόμενοι πανηγύριζαν επίσης.
Τον Αύγουστο του 2011, ο Κρούγκμαν υποστήριζε πως η πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ ήταν πάνω από 50%, υποστηρίζοντας πως η μερική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα ήταν πιθανόν αρκετή για να λυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης.
Επιβεβαιώθηκε, διότι και μετά το PSI δεν λύθηκαν τα προβλήματα.
Τώρα, το ποσοστό έχει πάει στο 100%!
Τον περασμένο Μάιο, ο Κρούγκμαν είχε επίσης δηλώσει πως η έξοδός μας είναι αναπόφευκτη, προειδοποιώντας πως τον πρώτο χρόνο οι συνέπειες θα είναι «τρομακτικές» και υποστηρίζοντας πως αν δεν παρέμβει η ΕΚΤ, «το ευρώ θα εκραγεί».
«Δεν μ’ αρέσει να το λέω έτσι ωμά, είναι σα να φωνάζεις “φωτιά!” σε ένα γεμάτο θέατρο», είχε πει χαρακτηριστικά.
Δεν λέω πως θα γίνουν έτσι τα πράγματα. Λέω, όμως, πως αν το λέει ο «προφήτης» ο κίνδυνος είναι μεγάλος – και επομένως απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να διαψευστεί.
Και επομένως, πολύ θα ήθελα κάποιος να μου πει τι νόημα έχουν οι διάφορες μεταρρυθμιστικές εμμονές σε μια ώρα όπου όλοι όσοι αναμιγνύονται με τα κοινά δεν θα έπρεπε – κατά τη γνώμη μου, βέβαια – να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο πλην της επιβίωσης της ίδιας της Ελλάδας.
Εκτός αν κάποιοι (νομίζουν ότι) έχουν εξασφαλίσει καμπίνα πρώτης θέσης στον Τιτανικό…
elzoni.gr