Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κ. Χατζηδάκης: Χρονοδιάγραμμα δράσεων για ανάπτυξη - απασχόληση

Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης - Ικανοποίηση εξέφρασε η Κομισιόν
  
Τις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως ανέφερε, πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος των δράσεων του υπουργείου είναι τα μεγάλα οδικά έργα και η επανέναρξη των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν άμεσα 30.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα 60.000 θέσεις.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ, το οποίο θα επιτευχθεί με απλοποίηση των διαδικασιών, αναθεώρηση του προγράμματος και διαρκή επόπτευση 181 μεγάλων έργων. Ακολουθούν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, οι οποίες, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηδάκης, θα γίνουν «με φροντίδα για τους φορολογούμενους και μέριμνα για τους εργαζόμενους».
Η προσέλκυση επενδύσεων με νέο νόμο, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, είναι τέταρτη προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τον υπουργό ως προϋπόθεση για την ανάταξη του κλίματος εμπιστοσύνης. Ως πέμπτη προτεραιότητα κρίνεται η Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αποτελεί βασική αιτία της κρίσης».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ ο υπουργός δεσμεύτηκε για διαρθρωτικές αλλαγές για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Επιπλέον, προανήγγειλε μεταρρύθμιση για τις Δημόσιες Συμβάσεις, με στόχο μεγαλύτερη διαφάνεια και εξοικονόμηση δαπανών, καθώς και την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων και διαμόρφωση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου. Προτεραιότητα αποτελεί και η απελευθέρωση αγοράς στις Υπεραστικές Επιβατικές Οδικές Μεταφορές ΚΤΕΛ .

Ικανοποίηση της Κομισιόν
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιδοκίμασε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τονίζει πως η Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα θα παρέχει τη στήριξή της όπου αυτό θεωρηθεί χρήσιμο.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:
«Οι δέκα προτεραιότητες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αποτελούν ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την τόσο αναγκαία αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή.
Η προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων θα συμβάλλει ουσιαστικά στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, και οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Απομένει, επομένως, η οριστική υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της χώρας που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, εναρμονισμένες και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στους κανόνες της Ενιαίας Αγοράς.

eklogika.gr