Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κόλλιας Κόλλιας: «Τέλος στις αποξηλώσεις των μετρητών της ΔΕΗ


Δυναμική παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας να μην αποξηλώνονται οι μετρητές σε αγρότες που έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ. Στο θέμα ανταποκρίθηκε θετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται το Δίκτυο Διανομής. Σχετικά με τη συζήτηση ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Έθεσα ενώπιον της διοίκησης της ΔΕΗ ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως των κλοπών και των αγροτών στους οποίους αποξηλώνονται οι μετρητές λόγω οφειλών. Το κυριότερο ζήτημα που έθιξα είναι το πρόβλημα με τους αγρότες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ. Σήμερα η πρακτική είναι ότι η ΔΕΗ προβαίνει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης και στη συνέχεια καταγγέλλει τη σύμβαση και αποξηλώνει τον μετρητή.  Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν ο αγρότης εξοφλήσει την οφειλή του, η ΔΕΗ δεν μπορεί να τον επανηλεκτροδοτήσει. Τoν παραπέμπει στην διεύθυνση εγγείων βελτιώσεων, η οποία για να εκδώσει νέα άδεια θέλει μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται και οικονομικά ο αγρότης και η παραγωγή που είναι σε εξέλιξη.

Ζήτησα από τη διοίκηση της ΔΕΗ, εφόσον έχει πληρωθεί το ποσό και δεν έχει αποξηλωθεί η μετρητική διάταξη, να επανασυνδέεται ο αγρότης, αφού φέρει το αντίστοιχο σχέδιο του ηλεκτρολόγου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος διαχείρισης δικτύου αναγνώρισε το πρόβλημα και συμφώνησε σε αλλαγή αυτής της πρακτικής. Δεσμεύθηκε ότι πλέον, εφόσον η οφειλή διευθετείται, ο αγρότης θα συνδέεται με προσωρινό συμβόλαιο στο δίκτυο, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις έγγειες βελτιώσεις. Ενημέρωσα σχετικά τη διεύθυνση της περιοχής Κορίνθου και ζήτησα να ανασταλούν όλες οι αποξηλώσεις των μετρητών που είναι σε εκκρεμότητα, μέχρι να αποσταλεί η σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Επίσης έθεσα το ζήτημα της εξαίρεσης των εναεριτών από το 1 προς 10 στις προσλήψεις, με δεδομένο ότι η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια που απαιτεί διαρκώς νέο προσωπικό. Και σε αυτό το αίτημα η Διοίκηση της ΔΕΗ συμφώνησε, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ξεχωριστή περίπτωση.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που βρήκαν οι προτάσεις μου από τη διοίκηση της ΔΕΗ και πιστεύω ότι, εφόσον υλοποιηθούν, θα λυθούν σοβαρά προβλήματα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και, κυρίως, θα δοθεί μια ανάσα στους αγρότες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής δυσπραγίας.»