Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η φράση-κλειδί του Σαμαρά

Όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της χθεσινής συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, προφανώς και κανείς, πλην των τριών συμμετεχόντων, δεν μπορεί να τα γνωρίζει με ασφάλεια. Μόνο να υποθέσει μπορεί, «διαβάζοντας» πίσω από όσα είπαν μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Μια διαρροή ωστόσο για μια φράση του Αντώνη Σαμαρά, μάλλον αποτελεί και την «ταμπακιέρα» της στρατηγικής που σχεδιάζει να ακολουθήσει εφεξής η κυβέρνηση. Ώστε να βάλει σε τάξη την οικονομία, να αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν υποστεί πλατιά κοινωνικά στρώματα, και να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο στον οποίο μπήκε, μετά το 2009.
«Να μαζευτεί η ύφεση», φέρεται να έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς σε μια αποστροφή του, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Και έτσι είναι.
Ο Πρωθυπουργός, με την πρόσθετη ιδιότητα του οικονομολόγου και τις γνώσεις που τη συνοδεύουν, γνωρίζει καλά ότι εφόσον η ελληνική οικονομία δεν καταφέρει να βγει από το υφεσιακό τούνελ στο οποίο έχει περιέλθει, κανείς σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Γι’ αυτό και στις συζητήσεις του με τους άλλους δυο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, αλλά και στις οδηγίες που δίνει στους υπουργούς του, είναι ξεκάθαρος αναφορικά με την αναγκαιότητα να «πάρει μπροστά» η οικονομία, μέσω αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Που θα «σκοτώσουν» την ύφεση.

Εμμανουήλ Ζερβός  / statesmen.gr