Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Εξετάζεται η αποσύνδεση δημοτικών τελών και τέλους υπέρ της ΕΡΤ από το λογαριασμό της ΔΕΗ

Εξετάζεται η αποσύνδεση δημοτικών τελών και τέλους υπέρ της ΕΡΤ από το λογαριασμό της ΔΕΗ για να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του χαρατσιού
          

Το ενδεχόμενο να αποσυνδεθούν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα δημοτικά τέλη και το τέλος της ΕΡΤ φέρονται να εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας. Στόχος της κίνησης αυτής, εφόσον προχωρήσει, θα είναι να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί ης ΔΕΗ από τις επιπλέον επιβαρύνσεις (που υπολογίζονται σε περίπου 30% της αξίας του λογαριασμού) και να γίνει πιο εύκολη για τους καταναλωτές η πληρωμή του χαρατσιού για τα ακίνητα.
Παράλληλα, υπό εξέταση φέρεται να είναι και το ενδεχόμενο να μειωθούν οι τρεις ειδικοί φόροι κατανάλωση που έχουν επιβληθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα βάσει του μνημονίου. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να βρεθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, το αν θα γίνουν οι αλλαγές αυτές ή όχι, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι και το φθινόπωρο, ούτως ώστε να τεθούν σε ισχύ από το 2013.
Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Τετάρτη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τα ενεργειακά Ασημάκης Παπαγεωργίου, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο για το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το ενδεχόμενο αύξησής του βρίσκεται στο τραπέζι, όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της συνεχώς αυξανόμενης «τρύπας» του λογαριασμού ΑΠΕ (290 εκατ. ευρώ, τέλος Ιουνίου) που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), με συνέπεια οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους πράσινους παραγωγούς να φτάνουν τους τρεις και τέσσερις μήνες.

eklogika.gr