Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η νέα κυβέρνηση - Τι θα ζητηθεί

Έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η νέα κυβέρνηση - Τι θα ζητηθεί. Σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους κατά 91 δισ. ευρώ
          

Η ώρα της αλήθειας για τη νέα κυβέρνηση έφτασε, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν την επιστροφή της τρόικας στη χώρα για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, το πρωί, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ). Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, ο γενικός γραμματέας Ηλ. Πλασκοβίτης καθώς επίσης και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Αργότερα, το μεσημέρι, με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να συναντηθεί (για λίγη ώρα, καθώς ακόμη αναρρώνει) και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως, οι πρώτες συναντήσεις παραγόντων του υπουργείου οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας πραγματοποιούνται ήδη από σήμερα, Τετάρτη. Στις συναντήσεις αυτές, τα κλιμάκια τη τρόικας εξετάζουν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, το βάθος της ύφεσης, καθώς και την ανεργία, ενώ αργότερα αναμένεται να εξεταστούν τα έσοδα και οι δαπάνες.
Οι επικεφαλής της τρόικας, δεν πρόκειται να μείνουν για πολύ στην Αθήνα, καθώς αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τις συναντήσεις που θα έχουν με τους υπουργούς της κυβέρνησης το Σάββατο. Ωστόσο, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου προκειμένου να αρχίσουν οι «πραγματικές» διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα», αναφέρουν ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει αλλαγές στο Μνημόνιο 2, εφόσον η ελληνική πλευρά πείσει για τη σοβαρότητα των προθέσεών της να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό μεταφράζεται ως θετικός οιωνός για την κυβέρνηση, η οποία έχει εν πολλοίς στόχο να δείξει την αποφασιστικότητά της για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στα συμφωνηθέντα (όπως κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου, καθώς και αποκρατικοποιήσεις) και έπειτα να υποβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα για αναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων.
Οι όροι αυτοί έχουν να κάνουν με τις περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, που από κοινού με τις νέες απολύσεις, θεωρούνται οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, καθώς και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για δύο επιπλέον χρόνια, ούτως ώστε τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ να απλωθούν σε βάθος τετραετίας (2013-2016) αντί για τη διετία 2013-2014.

Πρόταση για ελάφρυνση του χρέους
Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα ένα σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 9 δισ. ευρώ. Την πρόταση αυτή, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του χθες, Τρίτη, στο συνέδριο του Economist.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, έχει να κάνει με την ελάφρυνση του χρέους σε δύο... «δόσεις» των 50 και των 41 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. ευρώ, θα προκύψουν από την εφαρμογή και για την Ελλάδα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας.
Τα υπόλοιπα 41 δισ. ευρώ, θα προκύψουν εάν αποφασισθεί η πλήρης συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω των ομολόγων ελληνικού Δικαίου που έχει στην κατοχή της. Ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι αυτό θα οδηγούσε σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 27 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε και την πρόταση που έχει κάνει προς τις Διοικήσεις των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων ώστε να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα του EFSF που έχουν αποκτήσει λόγω της συμμετοχής τους στο PSI, για να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου. Όπως είπε, αυτό με σημερινούς όρους θα μπορούσε να οδηγήσει συμψηφιστικά σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης σε περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέος κατά 7% του ΑΕΠ ή κατά 14 δισ. ευρώ.

Τοποτηρητής στην Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρεται να ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και να ορίσει το δικό της τοποτηρητή στην Αθήνα. Η αρχική απόφαση ελήφθη προ πενταμήνου, οπότε υιοθετήθηκε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ο τεχνοκράτης που θα ορίσουν οι Βρυξέλλες, αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό των υπηρεσιών της Ομάδας Δράσης με τις αντίστοιχες της Επιτροπής.

eklogika.gr