Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Διατηρήθηκε ΑΝΙΚΗΤΗ στον θρόνο της ! - Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία , 4-0 την Ιταλία

                       Οι παίκτες της Ισπανίας πανηγυρίζουν με το τρόπαιο στην αγκαλιά τους

Σε παράσταση για έναν ρόλο μετέτρεψε τον τελικό του Euro η Ισπανία που διέσυρε με 4-0 την Ιταλία στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου και κατέκτησε για δεύτερη σερί φορά (και τρίτη συνολικά στην ιστορία της) το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα απέναντι στην ομάδα του Πραντέλι που πέταξε «λευκή πετσέτα» μετά το 62΄ όταν έμεινε με 10 παίκτες. Σίλβα στο 14΄, Άλμπα στο 41΄, Τόρες στο 84΄ και Μάτα στο 88΄ οι σκόρερς των «φούριας ρόχας» που με τους Ινιέστα, Τσάβι και Φάμπρεγας «χόρεψαν» την ιταλική άμυνα. «Σκιά» του εαυτού της η Ιταλία, δεν μπόρεσε να βρει διαδρόμους προς την ισπανική άμυνα και αποσυντονίστηκε πλήρως στην μεσαία γραμμή από το αδιάκοπο pressing και το γρήγορο passing game (αλα Μπαρτσελόνα) των παικτών του Ντελ Μπόσκε. Η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που κατακτά δύο σερί φορές τον ευρωπαϊκό τίτλο (2008, 2012) και ενδιάμεσα το παγκόσμιο κύπελλο (2010) και έπιασε στην πρώτη θέση τη Γερμανία με 3 ευρωπαϊκά τρόπαια.
Στο 10ο λεπτό οι Ισπανοί «προειδοποίησαν» για τις προθέσεις τους: Ο Φάμπρεγας έδωσε ασίστ στον Τσάβι που εξαπέλυσε το σουτ από το ύψος της περιοχής, στέλνοντας την μπάλας να φύγει ξυστά πάνω από τα δοκάρια του Μπουφόν.
Η ομάδα του Ντελ Μπόσκε είχε τον πρώτο έλεγχο των κινήσεων στο πρώτο τέταρτο του τελικού και στο 14΄ ευτύχησε να ανοίξει το σκορ: Ο Ινέστα με έξοχη κάθετη πάσα «τρύπησε» την ιταλική άμυνα βγάζοντας σε εξαιρετική θέση τον δραστήριο Φάμπρεγας που από δεξιά έβγαλε την κοντινή σέντρα για τον Σίλβα που με καρφωτή κεφαλιά νίκησε τον Μπουφόν (1-0).
Μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο οι Ιταλοί αντέδρασαν και στο16΄ έφτασαν για πρώτη φορά κοντά στην ισοφάριση: Απ΄ευθείας εκτέλεση φάουλ του Πίρλο έστειλε την μπάλα ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Κασίγιας.
Η ομάδα του Πραντέλι είχε την ατυχία να χάσει νωρίς τον Κιελίνι που τραυματίστηκε και στην θέση του πέρασε ο Μπαλτσαρέτι. Παρόλα αυτά η Ιταλία ανέβαζε σταδιακά στροφές και πίεσε την ισπανική άμυνα και στο 28΄ ο Κασάνο με προσποιήσεις αφού απέφυγε τον Πικέ, έπιασε το σουτ που όμως δεν αιφνιδίασε τον Κασίγιας. Τέσσερα λεπτά αργότερα και πάλι ο Κασάνο δοκίμασε να νικήσει τον Κασίγιας που ήταν όμως και πάλι σε ετοιμότητα και απομάκρυνε τον κίνδυνο.
Ο Μπαλοτέλι (που δεν φάνηκε στο πρώτο ημίχρονο) στο 38΄ με μακρινό σουτ επιχείρησε να κάνει ό,τι και στον ημιτελικό με τη Γερμανία, πλην όμως ο Κασίγιας δεν είναι Νόϊερ, ενώ και ο ιδιόρρυθμος επιθετικός ήταν μάλλον σκιά του εαυτού του στο πρώτο τουλάχιστον ημίχρονο και έστειλε την μπάλα πολύ πάνω από τα δοκάρια του Ισπανού τερματοφύλακα.
Και ενώ οι Ιταλοί ήταν αυτοί που είχαν (φαινομενικά τουλάχιστον) τον έλεγχο στην μεσαία γραμμή η Ισπανία «ξαναχτύπησε» με τον Άλμπα: Μετά από μπαλιά –«ποίημα» του Τσάβι ο Άλμπα έφυγε σφαίρα στον αιφνιδιασμό με σπριντ …100άρη και μόνος απέναντι από τον Μπουφόν τον κεραυνοβόλησε γράφοντας το 2-0! Η Ισπανία έδειχνε πια απόλυτη κυρίαρχη του τελικού απέναντι στην Ιταλία που είχε μπλοκαριστεί καλά. Ο Πίρλο δεν είχε πεδίο δράσης κλεισμένος από Τσάβι και Ινιέστα, ενώ ο Μπαλοτέλι δεν μπορούσε να ξεφύγει από τις «δαγκάνες» της ισπανικής άμυνας.
Στο 44΄ ο Μοντολίβο με μακρινό ευθύβολο σουτ δεν ανησύχησε τον Κασίγιας που έπιασε την μπάλα. Η τελευταία φάση του ημιχρόνου ανήκε πάντως στην Ισπανία με τον κινητικό Σίλβα που έπιασε το δυνατό σουτ που μπλόκαρε ο Μπουφόν. Όλα πήγαιναν στραβά για την Ιταλία στο πρώτο ημίχρονο, μόνο με ένα μικρό θαύμα θα μπορούσε πια να ξαναβρεί τον εαυτό της και να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα τον οποίο η Ισπανία ήλεγχε απόλυτα.
Alba Spain Italy 2012
Ο Πραντέλι με το ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου πέρασε στον αγώνα τον Ντι Νατάλε στην θέση του Κασάνο, και ο επιθετικός της Ουντινέζε με το «καλημέρα» της επανάληψης ήταν ο εκφραστής της πρώτης ευκαιρίας των Ιταλών στο 46΄, που πέρασε όμως ανεκμετάλλευτη.
Η Ισπανία όμως, όπως και στο πρώτο ημίχρονο ήταν αυτή που έχασε σούπερ ευκαιρία στο 47΄: Ο Φάμπρεγας που είχε κέφια, από δεξιά «χόρεψε» την άμυνα των Ιταλών και αφού απέφυγε διαδοχικά Μπαλτσαρέτι και Μπονούτσι από κοντά σούταρε, ο Μπουφόν απέκρουσε προσωρινά και ο Αμπάτε με προβολή έδιωξε σωτήρια την μπάλα λίγο έξω από τη γραμμή του τέρματος!
Ο Ντι Νατάλε στο 51΄ πήρε την μπάλα από έξυπνη κάθετη πάσα του Μοντολίβο και με γυριστό σουτ έφτασε μια ανάσα από το 2-1, όμως ο Κασίγιας με ενστικτώδη αντίδραση απέκρουσε, ο Ντι Νατάλε πήρε το «ριμπάουντ», όμως η 2η προσπάθειά του ήταν απογοητευτική και η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Ισπανού τερματοφύλακα.
Ο Πραντέλι στο 57΄έκανε την γκάφα της χρονιάς, ασυγχώρητη για παιχνίδι επιπέδου τελικού Euro: Έκανε και την 3η του αλλαγή, περνώντας στην θέση του Μοντολίβο τον Τιάγκο Μότα, ρισκάροντας πολύ, αφού έμεινε η ομάδα του χωρίς αλλαγές για ένα μισάωρο αγώνα. Και το λάθος πληρώθηκε ακριβά: Ο Μότα τραυματίστηκε μόλις 5 λεπτά αργότερα αφότου μπήκε στον αγώνα, αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίκτες από το 62΄!!!
Η Ιταλία με 10 παίκτες πια δύσκολα θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά την Ισπανία που νωρίτερα είχε κάνει την πρώτη της αλλαγή, βάζοντας ο Ντελ Μπόσκε τον Πέδρο στην θέση του σκόρερ Σίλβα. Στο 75΄ ο Τόρες αντικατέστησε τον εκ των κορυφαίων της Ισπανίας, Σεσκ Φάμπρεγας.
Οι Ιταλοί είχαν πια πετάξει «λευκή πετσέτα» στον τελικό, φαινόταν σε κάθε τους προσπάθεια από τα μισά του 2ου ημιχρόνου ότι δεν πίστευαν στην ανατροπή απέναντι στην Ισπανία που απαλλαγμένη πια από κάθε άγχος έβγαζε συνεχώς επιθέσεις επιζητώντας το τρίτο γκολ που δεν άργησε να έρθει: Ο Τσάβι, με μαγική ασίστ στο 84΄ έβγαλε τον Τόρες απέναντι από τον Μπουφόν, και ο Ισπανός στράϊκερ σημάδεψε σωστά στην αριστερή γωνία κάνοντας το 3-0.
Ο Μάτα στο 87΄ πέρασε στην θέση του Ινιέστα και ένα λεπτό αργότερα έβαλε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερς: Ο Τόρες στο 88΄ έφυγε πίσω από την πλάτη της άμυνας των Ιταλών έδωσε μπαλιά «πάρε - βάλε» στον Μάτα που από πολύ κοντά νίκησε τον Μπουφόν δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση των Ισπανών (4-0).
Το «μαρτύριο» για τους Ιταλούς τελείωσε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όπου ο διαιτητής του αγώνα σφύριξε την λήξη του τελικού που ανέδειξε για 2η σερί φορά την Ισπανία πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Διαιτητής: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Πικέ - Μπαρτζάλι
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Ζόρντι Αλμπα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα (87΄ Μάτα), Νταβίντ Σίλβα (59΄ Πέδρο), Φάμπρεγας (75΄ Τόρες)
ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι (21΄ Μπαλτζαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Μοντολίβο (57΄ Μότα), Ντε Ρόσι, Μπαλοτέλι, Κασάνο (46΄ Ντι Νατάλε)

Πηγή:ert.gr, ΕΤ1