Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο… Δαρβίνος


Έχει τον τρόπο της η Ιστορία, να υπονοεί περισσότερα από όσα λέει. Σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου του 1858, ο Κάρολος Δαρβίνος αποφάσισε να εκδώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών. Που, περίπου μας είπε ότι ο άνθρωπος είναι η φυσική συνέχεια του πιθήκου. Ασχολίαστο…

Πολλά πολλά χρόνια μετά, στην Ελλάδα της κρίσης και του Μνημονίου, ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να επιβεβαιώσει την ουσία της θεωρίας του Δαρβίνου. Και, στο πλαίσιο της εξέλιξης των ειδών, να αποδείξει ότι αποτελεί τη φυσική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ.
Του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκφάνσεις και ιστορικές εμφανίσεις του. Με έμφαση πρωτίστως στον λαϊκισμό. Που διαπνέει οριζόντια την ελληνική κοινωνία, και αποτελεί τη μη ιάσιμη πληγή, η οποία εξελίχτηκε σε διαχρονική παθογένεια. Σχεδόν σε γάγγραινα.
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του νέου ΠΑΣΟΚ, συνιστά ένα προσωρινό ανάχωμα στον λαϊκισμό. Ο οποίος φυσικά απέδειξε ότι παραμένει… ζωηρός, και διεκδικεί να συμμετέχει ενεργά στην αφήγηση του εθνικού μέλλοντος.
Είναι στο χέρι μας, στα χρόνια που έρχονται, η Ελλάδα να κλείσει τους ανοιχτούς λογαρισμούς της με τον λαϊκισμό και τους φυσικούς εκφραστές του. Για να μην διακινδυνεύσουμε όσα κερδίζουμε με κόπο και θυσίες. Για να βγάλουμε… ψεύτη τον Δαρβίνο.

Μαρίκα Λυσιάνθη /tatesmen.gr