Στην άμεση δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως οδεύει η χώρα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου που έδωσαν καθαρή νίκη στη ΝΔ*, τοποθέτησαν το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της (ισχυρής) αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΠΑΣΟΚ με ακόμη μικρότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό της 6ης Μαΐου, σε ρόλο συν-εταίρου του Α. Σαμαρά για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Το συγκεκριμένο σενάριο ενισχύθηκε με τη χθεσινοβραδινή αλλαγή στάσης του Β. Βενιζέλου, καθώς, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του που συμμετείχαν στα τηλεοπτικά πάνελ, υποστήριζαν ότι δεν επρόκειτο να συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ, προσχώρησαν στο νέο δόγμα ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη» ανεξάρτητα αν θα μπει η όχι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η συγκεκριμένη αλλαγή στάσης που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίσθηκε και μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ιπποκράτους από συγκεκριμένα κέντρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας δικομματικής κυβέρνησης.
Βεβαίως, πιέσεις υπάρχουν και προς την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς που διατήρησε τις δυνάμεις της σε μία δύσκολη εκλογική συγκυρία με ποσοστά άνω του 6%, ωστόσο οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, μετά την αντοχή που επέδειξε η ηγεσία της κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών της 6ης Μαΐου στις τότε ασφυκτικές πιέσεις που της ασκήθηκαν και, κυρίως, λόγω του ότι με βάση το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα η συγκεκριμένη τακτική-αντοχή αποδείχθηκε επιτυχημένη για το κόμμα του Φ. Κουβέλη, δεν πρόκειται να το δούμε σε θέση κυβερνητικού εταίρου και αυτή τη φορά.
Ελάχιστες πιθανότητες να είναι κυβερνητικός εταίρος υπάρχουν και για τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Π. Καμμένου παρά το γεγονός ότι λόγω της εκλογικής πίεσης που τους άσκησε η άνοδος της ΝΔ μειώθηκαν τα ποσοστά τους.
ΕΔΩ
eklogika.gr