Την ανοιχτή επιστολή των επιζώντων και συγγενών των 218 θυμάτων Διστομιτών της ναζιστικής σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, υιοθέτησε η γενική συνέλευση των δημάρχων του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών, σύμφωνα με την οποία ζητείται από την Ελληνική Κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Γερμανίας, να ζητήσει άμεσα, τώρα, τις πολεμικές αποζημιώσεις από την Άνγκελα Μάρκελ, τη γερμανίδα καγκελάριο. Η γενική συνέλευση των δημάρχων έγινε στο δημαρχιακό μέγαρο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, με αφορμή τη μαύρη επέτειο από τα 68 χρόνια της ναζιστικής κτηνωδίας. Παρόντες στην συνάντηση ήταν και μέλη της ομάδας γερμανών δικηγόρων της ομάδας «ΑΚ Δίστομο-Αμβούργο».
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή του ΔιστόμουΣτις εκδηλώσεις μνήμης στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, για τη μαύρη επέτειο της 10ης Ιουνίου, όπου τα γερμανικά στρατεύματα των ναζί εκτέλεσαν 218 μάρτυρες-ήρωες διστομίτες, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης. Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, με περιφερειακούς σχολικούς αγώνες στο Γήπεδο Άσπρων Σπιτιών, το πρωί έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών, καθώς και ο «Δρόμο Θυσία» στην περιοχή Καρακόλιθος- Μαυσωλείο. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το απόγευμα, ενώ στις 7 και μισή, με φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της ομάδας του Αμβρυσσέα και των παλαιμάχων του (εδώ για παρασκήνιο, προκειμένου να μάθετε πώς υποδέχθηκαν οι πολίτες αιρετούς τοπικούς άρχοντες, υπουργό και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων).
Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΩΝ ΕΠΙΖΟΝΤΩΝ-ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο: Δικαίωση Τώρα!- Αποζημίωση τώρα!
Από την εποχή της συμφωνίας των Παρισίων του 1946 σχετικά με τις αποζημιώσεις πολέμου περιμένουμε μία αποζημίωση για τον πόνο και την οδύνη που μας προξένησε η γερμανική μονάδα των SS στις 10 Ιουνίου 1944. Τότε 218 κάτοικοι του Διστόμου, συγγενείς μας, πατέρες, μητέρες, αδέλφια, αδελφές και παιδιά έφυγαν βίαια από τη ζωή από ένα ακατάληπτο έγκλημα. Το χωριό μας ερημώθηκε. Ήταν ένα ανθρωπιστικό έγκλημα.
Περιμέναμε την τιμωρία των δραστών, αλλά δε συνέβη τίποτα. Περιμέναμε να καταβληθούν αποζημιώσεις πολέμου, αλλά δε συνέβη τίποτα. Η αποζημίωση είναι μια μορφή δικαίωσης των θυμάτων και τιμωρίας των ενόχων.
Όταν ο τότε δικηγόρος και νομάρχης Γιάννης Σταμούλης κατέθεσε αγωγή στο όνομά μας για να υποχρεωθεί η Γερμανία να αναλάβει τουλάχιστον οικονομική ευθύνη, αρχίσαμε να ελπίζουμε. Όταν ο Άρειος Πάγος το Μάιο του 2000 πήρε μία δίκαιη απόφαση και έκρινε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη δικαιολογία της κρατικής ασυλίας, ανακουφιστήκαμε. Περιμέναμε ότι η Γερμανία θα αναγνωρίσει την απόφαση. Αλλά με παρέμβαση της Γερμανίας αποφεύχθηκε η εκτέλεση της απόφασης στην Ελλάδα κι έτσι αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στα ιταλικά δικαστήρια. Μέχρι και το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο μας δικαίωσε. Γιατί και το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε, ότι η Γερμανία δεν δικαιούται κρατικής ασυλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον αυτών των αποφάσεων, κατόπιν απόφασης του οποίου, τον Φεβρουάριο του 2012, διαπιστώθηκε ότι: Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για εμάς τους παθόντες του εγκλήματος, παρότι αναγνωρίζει ότι υπήρξε ανθρωπιστική Σφαγή στο Δίστομο και ότι υπάρχει θέμα αποζημίωσης, Όμως και το Διεθνές Δικαστήριο μας παρέπεμψε σε εσάς, στην δική μας κυβέρνηση, ώστε να απαιτήσετε - διακρατικά- αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου. Ήδη επισήμως το ελληνικό κράτος έχει πάρει θέση ότι το θέμα των διεκδικήσεων είναι ανοιχτό για την ελληνική πολιτεία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο!
Απαιτήστε Δικαίωση - Τώρα! Απαιτήστε αποζημίωση από την Γερμανία - Τώρα!
Για το Δίστομο αλλά και για όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν γίνει στην χώρα μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Δίστομο 09-06-2012