Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκλέχθηκε πριν απο λίγη ώρα Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έπειτα από μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Υπέρ της εκλογής του ψήφισαν 223 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 290 βουλευτές. Στην κάλπη βρέθηκαν 66 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταία στιγμή και μετά από συνάντηση του B.Μειμαράκη με τον Πάνο Καμμένο αποφεύχθηκε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να προτείνουν τον Βύρωνα Πολύδωρα. Ετσι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν μοναδικός προτεινόμενος. Τον πρότεινε η Ν.Δ.
Την υποψηφιότητά του -η μοναδική που κατατέθηκε- στήριξε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να επιδείξει το ψηφοδέλτιο με το όνομα του κ. Μεϊμαράκη, λίγο πριν το ρίξει στην κάλπη.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω του προβλήματος υγείας και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λόγω της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Απόντες και οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Χατζηδάκης λόγω της Συνόδου Κορυφής. Οι προαναφερόμενοι δεν έχουν δώσει ακόμη το νενομισμένο όρκο για το βουλευτικό αξίωμα. Απόντες επίσης ήσαν οι Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ
Ελ. Γερασιμου, ΚΚΕ και Θοδ. Παραστατίδης, ΠΑΣΟΚ
Το αποτέλεσμα γνωστοποίησε στο Σωμα ο απερχόμενος Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης.
Ο κ.Μεϊμαράκης στην ομιλία του είπε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για εκείνον να εκλέγεται με τέτοια πλειοψηφία.
Είμαι στέλεχος μιας μεγάλη δημοκρατικής παράταξης και είμαι περήφανος για όσα έχει προσφέρει στη χώρα.
Και τώρα προτίθεμαι να ασκήσω τα καθήκοντα του Προέδρου όλης της Βουλής με υπευθυνότητα, υπηρετώντας πολίτη που με έφερε εδώ. Είπε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων κομμάτων και απευθυνόμενος στην Χρυσή Αυγή ζήτησε να μην υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές.
Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προανήγγειλε ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας τη συγκυρία ως «μεγάλη ευκαιρία για συναινετική αλλαγή», χωρίς προσχήματα και συνθήματα.
«Υπάρχουν νέα δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, κινούμενοι θεσμικά. Η Βουλή στηρίζεται στη συνεργασία. Μπορούμε και να συμφωνούμε» επισήμανε, καλώντας βουλευτές, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης, να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες.
Ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε, προσωπικά, τόσο τον Αντώνη Σαμαρά που τον επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής όσο και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, που στήριξαν την πρόταση, ενώ εξέφρασε τον σεβασμό του και σε όσους βουλευτές δεν τον τίμησαν με την ψήφο τους.
Έμφαση έδωσε ο νέος πρόεδρος της Βουλής όχι μόνο στην οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα αλλά και στην πολιτική κρίση και δήλωσε διατεθειμένος να συμβάλει, με όλες του τις δυνάμεις, «στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που σχημάτισαν οι πολίτες».
«Η συνεργασία όλων των παρατάξεων είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει δημιουργική, αν πορευτούμε με συναίνεση. Γι' αυτό, το φορτίο ευθύνης του Κοινοβουλίου είναι μεγάλο. Οι πολίτες έχουν στραμμένα τα βλέμματα πάνω μας, για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η πολιτική και η ηθική συμβαδίζουν» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις στο σχέδιο αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, όπως αυτό αναφέρεται στην προγραμματική συμφωνία σύγκλισης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
«Κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η πρόθεση να μιλούν μετά τον πρωθυπουργό οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και τέταρτος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος είθισται να λαμβάνει το λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό.
Αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των επτά αντιπροέδρων, κάτι που καίει λόγω της πιθανότητας ο έβδομος αντιπρόεδρος να προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή. Αμέσως μετά, η διάσκεψη των προέδρων θα αποφασίσει για τη χωροταξική τοποθέτηση των βουλευτών του κάθε κόμματος, ένα θέμα για το οποίο επίσης έχει γίνει πολλή κουβέντα τις τελευταίες μέρες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τις θέσεις που καταλαμβάνει κατά παράδοση το ΚΚΕ.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους αντιπροέδρους, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η πρόταση της Χρυσής Αυγής. Οι βουλευτές της ΧΑ, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία των 75 ψήφων που ορίζει το άρθρο 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η διευθέτηση του θέματος με τον έβδομο αντιπρόεδρο, που αναλογεί στη Χρυσή Αυγή.
Μετά την εκλογή προέδρου θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων.
Από τη ΝΔ προτεινόμενοι αντιπρόεδροι της Βουλής είναι για τη θέση του α' αντιπροέδρου ο Γιάννης Τραγάκης, του β' αντιπροέδρου ο Θανάσης Νάκος και του γ' αντιπροέδρου ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Για τις θέσεις των κοσμητόρων προτείνονται οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος και Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Για τις θέσεις των γραμματέων προτείνονται οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, Χρήστος Δήμας, Κώστας Κατσαφάδος και Μάξιμος Σενετάκης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι για τη θέση του δ' αντιπροέδρου προτείνεται ο Γιάννης Δραγασάκης. Για τη θέση του κοσμήτορα προτείνεται ο Νάσος Αθανασίου και για τη θέση του γραμματέα η Μαρία Μπόλαρη.
Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Νίκος Βούτσης. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Από το ΠΑΣΟΚ, για τη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου θα προταθεί ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος και στην προηγούμενη Βουλή.
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα προταθεί για τη θέση του έκτου αντιπροέδρου η βουλευτής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
Τετάρτη ή Πέμπτη οι προγραμματικές δηλώσεις
Μετά την τελευτή παράδοσης-παραλαβής από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης τοποθέτησε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, με πιθανότερη την Πέμπτη.
"