Λιγότερο άγχος, κυρίως από αυτό που συνηθίζουν να μεταφέρουν οι γονείς στους μαθητές και καλύτερη διατροφή έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις των μαθητών.
Η είσοδος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θέλει «γερό στομάχι» και καλή διάθεση. Εν μέσω, μάλιστα, προεκλογικής περιόδου γιατροί και ψυχολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς να μην «πιέζουν» τους μαθητές και να τους παρέχουν «διακριτική» στήριξη και σωστή διατροφή φροντίζοντας να μην ξενυχτούν πάνω στα βιβλία. «Ο μαθητής κυριολεκτικά κολυμπάει μέσα στην πληθώρα του υλικού των εξετάσεων και ελπίζει ότι όταν έρθει η ώρα τους θα βρει στεριά να πατήσει» λέει στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο” για το άγχος των μαθητών ενόψει Πανελλαδικών, η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Κορδόση
«Σε ψυχολογικό επίπεδο η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία ιδιαίτερα στρεσογόνος διαδικασία. Εξελικτικά και ηλικιακά συμπίπτει με το πέρασμα του ανθρώπου από τη μετεφηβεία στην ενηλικίωση και συνοδεύεται από αλλαγές που περιλαμβάνουν το άγχος της απομάκρυνσης από την ασφάλεια του οικείου στην πρόκληση του καινούργιου.
Η μετάβαση, όμως, επιβαρύνεται στη χώρα μας από την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στο αποτέλεσμα των εξετάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις εξισώνεται με το μέλλον και τη συνολική εξέλιξη των νέων, που κρίνεται, όπως πιστεύουν αρκετοί γονείς, από την επιτυχία ή την αποτυχία» συμπληρώνει η ίδια.
Το άγχος των γονιών «πνίγει» τους μαθητές
«Η μητέρα μου στην αρχή με πίεζε υπερβολικά» λέει ο Σπύρος Νικολάου, μαθητής της Γ' Λυκείου. «Αυτό δεν με βοηθούσε καθόλου μέχρι που τής ζήτησα αν δεν μπορεί να χαλαρώσει τουλάχιστον να μην το δείχνει σε μένα τόσο πολύ γιατί με εμποδίζει να συγκεντρωθώ και να διαβάσω. Είναι σημαντικές οι πανελλαδικές αλλά για όλους μας υπάρχουν και εναλλακτικές γιαυτό δεν χρειάζεται να μας «πνίγει» το άγχος».
«Η μεγαλοποίηση της σημασίας των πανελλαδικών ενισχύεται από την κουλτούρα της ελληνικής οικογένειας» επισημαίνει η κ.Κορδόση.
«Οι έλληνες γονείς έχουν βαθιά ριζωμένη την νοοτροπία του-να θυσιάσουν τα πάντα- προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Έτσι συχνά εμπλέκονται υπερβολικά ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Όμως, οι γονείς θα πρέπει να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια των παιδιών τους και όχι επιβαρυντικοί παράγοντες άγχους».
«Δεν περίμενα ποτέ έξω από το σχολείο και ούτε θα περιμένω και φέτος για το δεύτερο γιο μου που δίνει πανελλαδικές» λέει η κ.Μάρα Λεουνάκη μητέρα τεσσάρων αγοριών, εκ των οποίων ο πρώτος πέρασε με επιτυχία τις πανελλαδικές του εξετάσεις πρίν από 10 χρόνια και ο δεύτερος δίνει φέτος.
«Στον πρώτο ήμουν ακόμη πιο χαλαρή, ίσως επειδή ήμουν πιο νέα. Τώρα ανησυχώ μεν, αλλά δεν το δείχνω και δεν θέλω να τού μεταδώσω άγχος για κάτι που πιστεύω ακράδαντα ότι είναι δικό του θέμα και σε καμμία περίπτωση δεν θα καθορίσει το μέλλον του. Απλά είναι μία πιο επίπονη διαδικασία από τις άλλες καθώς χρειάστηκαν δύο χρόνια προσπάθειας στο σχολείο για να φθάσουμε στο παραπέντε των εξετάσεων. Προσπαθώ να είμαι υποστηρικτική, φροντίζω τη διατροφή του, τού δίνω κάποιες βιταμίνες και δεν τον αφήνω να ξενυχτάει με τα βιβλία. Επιδιώκω να κοιμάται τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε μέρα και συζητάμε μαζί θέματα εκτός σχολείου, όπως οι διακοπές ή τα αθλητικά».
Βιταμίνες, πρωτεΐνες και πολύ νερό τα «μυστικά» της επιτυχίας
Τα συχνά γεύματα και ιδιαίτερα τα μικρογεύματα μεταξύ των κυρίως γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) σχετίζονται, όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι με καλύτερη πνευματική υγεία.
«Την περίοδο των εξετάσεων αυξάνουμε τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών ημερησίως ενώ είναι εξίσου σημαντικές και οι πρωτεϊνες, δηλαδή κρέας και ψάρι καθημερινά όπως και οι υδατάνθρακες: ψωμί, μακαρόνια, ρύζι» λέει ο ιατρός και διατροφολόγος Γιάννης Αρκαδιανός.
«Φρούτα, 100% φυσικοί χυμοί, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά αποτελούν ιδανικά σνακ, όπως επίσης και η μαύρη σοκολάτα. Όχι λέμε στα αναψυκτικά και τα πολλά παγωτά όπως και στα πολλά λιπαρά».
Θυμηθείτε 2-3 φρούτα και 1-2 σαλάτες ή ωμά λαχανικά καθημερινά.
Εκτός από πολύτιμες βιταμίνες, προσφέρουν υδατάνθρακες που αποτελούν την τροφή του εγκεφάλου και αντιοξειδωτικά συστατικά που δρουν ενάντια στο άγχος και το στρες. Το μυστικό στην περίπτωση αυτή εκτός από την ποσότητα είναι η πολυχρωμία.
Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται κατά βάση στο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά αποτελούν το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Φροντίστε σε κάθε γεύματα της ημέρας να υπάρχει μία διαφορετική πηγή υδατανθράκων χωρίς να το παρακάνετε με την ποσότητα.
Δώστε σημασία και στις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα λιπαρά του «πνεύματος». Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (καλές πηγές τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, ενώ για τη Β12 είναι κυρίως τα ζωικά προϊόντα) αποτελούν εξειδικευμένους 'εργάτες'. Δουλεύουν κυρίως για λογαριασμό του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος, οργάνων του σώματoς που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεσή.
Πηγη: “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”