Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Καλλίρης: «Ανάσα» οι προσλήψεις, αλλά...

Στο «μπλόκο» των προσλήψεων στους δήμους λόγω των εκλογών αναφέρεται με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης, σημειώνοντας πως έαν γίνονταν θα έδιναν μια «ανάσα» στη λειτουργία των δήμων. Όπως υπογραμμίζει, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα θεωρήσει παράνομη κάθε πρόσληψη που θα γίνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τι επιπτώσεις έχει η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στους δήμους, κύριε δήμαρχε;
Πρώτα από όλα δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις λόγω της απαγόρευσης. Δεν μπορούμε να πάρουμε διμηνίτες, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τους πενταμηνίτες της κοινωφελούς εργασίας, κατόπιν συστάσεως του ΑΣΕΠ.
Αυτό σημαίνει και πως δημιουργεί προβλήματα και σε κάποιες υπηρεσίες του δήμου;
Ναι, για παράδειγμα, κάποιες εργασίες που θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσω της κοινωφελούς εργασίας καθυστερούν. Και θα πέσουμε πάνω στον Αύγουστο (ένας από τους πέντε μήνες), όπου θα είναι δύσκολος ο συντονισμός, αλλά... η δυσλειτουργία του κράτους!...
Μπορούν να λειτουργήσουν έτσι οι δήμοι;
Με μεγάλη δυσκολία μπορούν. Αλλά οι προσλήψεις θα έδιναν «ανάσα». Θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα κόσμο που να προσφέρει κάποιες υπηρεσίες, στην Υπηρεσία Πρασίνου, στην Καθαριότητα, για παράδειγμα, ή ακόμα και σε υπηρεσίες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών, όπως το Περιβάλλον και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχολόγους, βρεφονηπιοκόμους κ.λπ.
Είχαν εγκριθεί τέτοιες προσλήψεις προεκλογικά;
Ναι, αλλά λόγω των εκλογών σταμάτησαν οι διαδικασίες. Και εάν ξαναγίνουν εκλογές, όπως λένε στις 17 Ιουνίου; Άντε πάλι ένας μήνας πίσω... Πότε θα τους πάρεις, πότε θα τους βάλεις να δουλέψουν... Είναι μια καθυστέρηση.
Εάν κάνετε πρόσληψη, θα «προσκούσετε» σε κάτι.
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Να σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε εμάς, στο Δήμο Ζωγράφου, είχαν εγκρίνει πεντάμηνα, είχε βγει η διυπουργική απόφαση για τις ανάγκες του 2011, αλλά η έγκριση δόθηκε το 2012. Τους προσλαμβάνουμε, αλλά η επίτροπος δε δέχεται να τους πληρώσει, διότι λέει ότι «η απόφαση λέει για ανάγκες του 2011, ενώ αυτοί προσφέρουν έργο το 2012». Της λέμε ότι η έγκριση δόθηκε από το κράτος εφέτος, αλλά η κυρία επίτροπος επιμένει. Παραλογισμός του Ελληνικού Κράτους. Παλεύουμε κάθε ημέρα για το αυτονόητο.