«Ένα γνήσιο ουσιαστικό, ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα», διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στη συνάντηση που είχε μαζί του στο Παρίσι και στη 40λεπτη συνομιλία των δύο ανδρών.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «βρέθηκα στο Παρίσι όχι ως πρόεδρος κόμματος, αλλά εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό», ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποίησε αναδρομή σχετικά με το πώς έφτασε η χώρα στα μνημόνια, ποια ήταν τα λάθη που έγιναν, ενώ του παρουσίασε την πρότασή των 6 σημείων για να βγει η χώρα από την ύφεση.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως ο κ. Ολάντ «ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ελλάδα και θέλει να βοηθήσει. Θέλει βεβαίως να βοηθήσει μέσα στις ευρωπαϊκές θεσμικές και πολιτικές αντιλήψεις. Εγώ ήθελα να του παρουσιάσω τη δική μου ολοκληρωμένη πρόταση, όπως την παρουσίασα χθες στην Αθήνα, για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, αυτών που τώρα πια δημιουργούν πρόβλημα στους πολίτες, την κοινωνία και την ανάπτυξη».
... «Η πρόταση έθεσε τον κ. Ολάντ προ πολύ συγκεκριμένων ζητημάτων τα οποία άκουσε με πολύ μεγάλη προσοχή και είμαι βέβαιος ότι έχει έτσι αποκτήσει μια εις βάθος εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πώς η οικονομική κρίση μετετράπη σε κοινωνική και πολιτική κρίση, τι πρέπει να κάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που και αύριο θα συζητήσει για το ελληνικό ζήτημα. Και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η καθαρότερη εικόνα που προέκυψε μέσα από τη συζήτησή μας θα βοηθήσει τη χώρα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, «ήθελε ν’ ασχοληθεί με το ελληνικό θέμα, να ακούσει μια φωνή που μπορούσε να του πει με υπεύθυνο και συγκροτημένο τρόπο ποια είναι η κατάσταση αλλά και τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει».
Κατέληξε δε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας: «Ο Πρόεδρος Ολάντ φυσικά πρέπει να λάβει υπ' όψιν του το τι συμβαίνει στη Γαλλία, τι συμβαίνει στην Ευρώπη, τι συμβαίνει στον κόσμο. Aλλά διαπίστωσα ένα γνήσιο ουσιαστικό, ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Φυσικά από μια οπτική γωνία που είναι ευρωπαϊκή, είναι ευρωπαϊκή σοσιαλιστική. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κυβερνήσεων στην Ευρώπη και ιδίως στην Ευρωζώνη είναι συντηρητική, αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια μέσα σ’ ένα συντηρητικό πλαίσιο, μέσα σ’ ένα δύσκολο συσχετισμό δυνάμεων και τώρα με την εκλογή του κ. Ολάντ, έχουμε μια σημαντική αλλαγή σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλαγή την οποία πρέπει να την ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας. Αλλά πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αυτό το κάνεις μ’ έναν τρόπο πολιτικό, διπλωματικό, οργανωμένο, υπεύθυνο. Δεν το κάνεις με κραυγές».
eklogika.gr