Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Οι εκλογές 6ης Μαΐου έδειξαν τι βιώνει ο κόσμος

Συνέντευξη του Βασίλη Μπαλάφα στην εφημερίδα "Ημερησία Κορίνθου" και τον δημοσιογράφο Τρύφωνα Καραβούλια.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις σελίδες 6,7 και 8, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 και προέρχεται από απομαγνητοφώνηση μιας συζήτησης που διήρκεσε περίπου 3 ώρες !

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης :

Λίγες μέρες μετά τις Βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, με τη Ν.Δ να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό για να σχηματίσει κυβέρνηση, θελήσαμε να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο που είναι πολύ καλός γνώστης της πολιτικής μέσα από την ενασχόλησή του και τη συμμετοχή του σε όργανα της Ν.Δ. στο νομό μας, όπως την ΟΝΝΕΔ. Μιλάμε για τον κ. Βασίλη Μπαλάφα που έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας. Ο κ. Μπαλάφας είναι Τεχνολόγος Πληροφορικής και Δικτύων, Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ..

Ρωτήσαμε αρχικά , όπως ήταν φυσικό, να μας σχολιάσει τις εκλογές που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή και μας είπε: «Οι εκλογές έδειξαν τι βιώνει ο κόσμος. Έχασε την πυξίδα του και ως προς τον Ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, αλλά πρωτίστως στον λογαριασμό του νοικοκυριού του. Έδωσε λοιπόν ένα μήνυμα τεμαχίζοντας και κατακερματίζοντας το πολιτικό σύστημα. Αυτό έγινε γιατί τα κόμματα δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τι συνέβη τον τελευταίο χρόνο. Επίσης καθημερινά έβγαιναν άνθρωποι στην τηλεόραση και έλεγαν ότι και να πτωχεύσουμε δεν τρέχει και τίποτα. Κάποιοι από αυτούς όπως ο κ. Βαρουφάκης μετακόμισε για την Αμερική και κάποιοι άλλοι που τα έλεγαν έβγαζαν μεροκάματο για να κηρύττουν την πτώχευση. Υπάρχει βέβαια και ένα κομμάτι της κοινωνίας που πιστεύει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα. Κάποιοι που τα σπίτια τους είναι σε πλειστηριασμούς λόγω περικοπών, αλλά και κάποιοι επιχειρηματίες που πήραν δάνεια με αρχική πρόθεση να μην τα επιστρέψουν. Μάλιστα οι τελευταίοι πιστεύουν ότι θα κερδίσουν κιόλας σε ενδεχόμενη πτώχευση. Ο περισσότερος κόσμος πάντως είναι εκτός προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να χάσουν και την ιδεολογική τους πυξίδα. Διότι ο κόσμος είδε να χάνει το 40% των αποδοχών του, αλλά όχι να «κουρεύονται και οι τόκοι των στεγαστικών τους δανείων αντίστοιχα. Ο κόσμος είναι σε κατάσταση οργής και απόγνωσης».

Δημοσιογράφος: Ο κόσμος βλέπει ότι κάνει θυσίες που δεν φέρνουν αποτέλεσμα...

Μπαλάφας: Ναι αλλά τα τελευταία χρόνια μπήκε στη συνείδηση της κοινωνίας το «όλοι ίδιοι είναι». Αυτό δεν μπορούσε να το αλλάξει ο Σαμαράς σε δύο χρόνια. Οι κυβερνώντες τα τελευταία δύο χρόνια επιτέθηκαν στους ελεύθερους επαγγελματίες αποκαλώντας τους φοροφυγάδες, τις επιχειρήσεις μπαταχτσήδες και τους δημοσίους υπαλλήλους κοπρίτες. Χωρίς διαχωρισμό. Έτσι έφεραν τον κοινωνικό αυτοματισμό και έστρεψαν τις κοινωνικές ομάδες τη μία ενάντια στην άλλη. Αυτά τα έκαναν Ρέππας, Παπανδρέου,Πάγκαλος, για να καλύψουν και να ξεχαστούν τα δικά τους. Και μην ξεχνάμε ότι ο Τσοχατζόπουλος δεν είναι στη φυλακή από τη Βουλή, αλλά από το ΣΔΟΕ. Πολλοί ξεχνούν ότι η ΝΔ δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Και μάλιστα ο Σαμαράς πήγε και στο εξωτερικό, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα για να πει ότι αυτό το μείγμα είναι λάθος. Και κάποιοι τον κορόιδευαν τότε. Και ο Σαμαράς από την αρχή έλεγε για τροποποιήσεις στο μνημόνιο. Και το μόνο που άλλαξε στη ρητορική του ήταν ότι πήγε από την επαναδιαπραγμάτευση στην τροποποίηση. Εξάλλου αναγκάστηκε να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο αφού πηγαίναμε στον γκρεμό. Παρόλα αυτά έλεγε από τότε για ανάπτυξη. Και τώρα που μίλησε ο Ολάντ και όλη η Ευρώπη για ανάπτυξη, κανείς δεν το αναγνωρίζει στον Σαμαρά. Από την άλλη μεριά η Αριστερά έχει συνηθίσει να κάνει αντιπολίτευση και αφού έτσι κι αλλιώς έλεγαν όχι σε όλα, είπαν και στο μνημόνιο. Και γι’ αυτό αναδείχθηκαν ως ιδεολογική σανίδα του κόσμου. Μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ μας έβαλε στην ΕΕ, τότε ΕΟΚ. Και εκείνη την εποχή ο εθνάρχης Καραμανλής είχε τους πάντες απέναντι του. Όλοι τότε και κυρίως το ΠΑΣΟΚ έλεγε εκτός Ευρώπης. Και σήμερα όλοι εκτός ΚΚΕ, λένε να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Έτσι δικαιώνεται μια παράταξη σε βάθος χρόνου. Ο Καραμανλής έλεγε ότι αν η ΕΟΚ θα γίνει ένα κλαμπ πλουσίων, τότε θα χάσει την πολιτική συνοχή της. Αυτά τα έλεγε το 1991.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε την επιστροφή του Καραμανλή ως αρχηγού της ΝΔ για τις επόμενες εκλογές;

Μπαλάφας: Ο Καραμανλής είχε πει την αλήθεια σε αντίθεση με κάποιους που έλεγαν λεφτά υπάρχουν. Το βράδυ των εκλογών που έχασε ο Καραμανλής είχα πει ότι πολύ σύντομα θα τον βρούμε μπροστά μας. Τον έχουμε βρει ήδη. Δεν έχω πληροφορία πάντως για επιστροφή του Καραμανλή ως αρχηγού της ΝΔ. Εξάλλου το ζήτημα δεν είναι ποιος θα είναι αρχηγός της ΝΔ, αλλά ποιος θα είναι ο ηγέτης που θα μας συνενώσει ως Έλληνες για να βγούμε από αυτή την υπαρκτή κρίση.

Δημοσιογράφος: Τελικά ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας;

Μπαλάφας: Είτε το θέλουμε είτε όχι, το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό για την σημερινή κατάσταση. Ο μακαρίτης ο Γιαννόπουλος έβριζε τους δικαστές του Αρείου Πάγου και μετά έγινε Υπουργός. Και στη συνέχεια, ποιο είναι το κόμμα που ίδρυσε τον κρατισμό στην Ελλάδα και που στροβιλίζεται στην ιδεολογία του; Η ΝΔ μένει σταθερή στις απόψεις της εδώ και δεκαετίες. Ποιος δημιούργησε τους συνδικαλιστές που τους έβαζε στο ΔΣ της τράπεζας στην οποία συνδικαλιζόταν και του έδιναν και €100.000. Και μετά από αυτό τους έκαναν και Υπουργούς όπως τον Πρωτόπαππα.

Δημοσιογράφος: Μιας και κάνετε αναδρομή, επί Μητσοτάκη ξεκίνησε η αθρόα παράνομη μετανάστευση που τώρα έχει γίνει μεγάλο πρόβλημα.

Μπαλάφας: Αυτό είναι μύθος. Ο Μητσοτάκης είχε πει τότε να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα οι Βορειοηπειρώτες. Άσχετο αν μετά κάποιοι έστησαν μια βιομηχανία και «μετέτρεψαν» τους Αλβανούς σε Βορειοηπειρώτες.

Δημοσιογράφος: Και δεν ήταν κυβερνητικό σφάλμα αυτό;

Μπαλάφας: Ενδεχομένως και να ήταν. Όμως επειδή μιλάμε για ιδεολογικό προσανατολισμό. Η ΝΔ δεν άλλαξε άποψη για τον ιδιωτικό τομέα ή για τη δομή του δημοσίου, από το 1980. Όλοι οι άλλοι άλλαξαν 100 γνώμες από τότε. Και το ΠΑΣΟΚ άλλαξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε Συνασπισμός άλλαξε, που είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της Αριστεράς σήμερα.

Δημοσιογράφος: Και αφού η ΝΔ δεν έχει κάτι μεμπτό, γιατί δεν ψηφίστηκε;

Μπαλάφας: Γιατί στον ελληνικό λαό δεν αρέσει η αλήθεια. Είναι πεπεισμένοι ότι δεν έγινε και τίποτα αν πτωχεύσουμε. Ο λαός ζητάει δικαιοσύνη, απονομή ευθυνών, που δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα γιατί και τα συνδικάτα που έκλεισαν το Νεώριο φταίνε για το τελικό του κλείσιμο. Η νοοτροπία που έχουν οι Έλληνες σήμερα, ενσταλάχθηκε από συγκεκριμένο κομματικό μηχανισμό. Λένε τι έκανε η ΝΔ για τα σκάνδαλα. Εκατό δικαστές επί των ημερών μας δικάστηκαν και οι μισοί από αυτούς πήγαν φυλακή. Δεν το λέει κανείς όμως. Ο μακαρίτης ο Έβερτ έκανε τεράστιο αγώνα για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Όταν όμως έφταναν οι υποθέσεις στα δικαστήρια το νομικό πλαίσιο δεν επέτρεπε να πας τον υπουργό οικονομικών στη φυλακή επειδή είπε πως το χρηματιστήριο θα φτάσει στις 10.000 μονάδες.

Δημοσιογράφος: Η ΝΔ είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, γιατί χρηματοδότησε τις τράπεζες; Όταν μια επιχείρηση δεν πάει καλά, απλά πέφτει έξω στον καπιταλισμό. Και αφού δίνει εγγύηση στις τράπεζες, γιατί δεν τις ελέγχει;

Μπαλάφας: Η ΝΔ σαν κόμμα είναι κόμμα κοινωνικού ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Τώρα οι τράπεζες στηρίζουν τις οικονομίες. Αν μια τράπεζα πέσει έξω οι πρώτοι που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους είναι ο πολύς κόσμος. Τις καταθέσεις που μετά τις εκλογές είπε ο Τσίπρας ότι θα τις βάλει ως δάνειο για το κράτος. Όταν η ΝΔ έδωσε εγγυήσεις ο Παπανδρέου έλεγε στο εξωτερικό ότι πέφτουν σφαίρες για τους μαθητές και δολάρια για τις τράπεζες. Και όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ έδωσε τις τετραπλάσιες εγγυήσεις, και πολύ καλά έκανε, ώστε να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στον τραπεζικό τομέα να ανασυνταχθεί και να θωρακιστεί. Η κρίση ήταν παγκόσμια, αλλά το ΠΑΣΟΚ το ανακάλυψε το 2010. Το 2009 έλεγε ότι η κρίση είναι αυτό που άφησε ο Καραμανλής.

Δημοσιογράφος: Και γιατί οι τράπεζες που πήραν εγγυήσεις δεν ρίχνουν χρήμα στην αγορά;

Μπαλάφας: Δεν θα κάνω τον συνήγορο των τραπεζών. Όταν είχαν κερδοφορίες 95% δεν έδιναν τα συμφωνημένα bonus στους υπαλλήλους τους. Ο τραπεζικός τομέας έχει προβλήματα, αλλά δεν είναι λύση να τις κρατικοποιήσουμε. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες δεν χρησιμοποίησαν τις εγγυήσεις από το κράτος αλλά και από την ΕΕ ώστε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις για να μπορέσουν να αποτελέσουν τους δυνατούς μελλοντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Είναι λάθος αυτό. Αλλά σας υπενθυμίζω ότι όταν πήγε να γίνει συγχώνευση δυο μεγάλων τραπεζών, προέτρεξε το υπουργείο οικονομικών να την ανακοινώσει ως δικό του επίτευγμα και ουσιαστικά την τίναξε στον αέρα. Χρειάζεται αυτορύθμιση.

Δημοσιογράφος: Μα δεν μπορούμε να περιμένουμε αυτορύθμιση από τη στιγμή που παρεμβαίνει το κράτος.

Μπαλάφας: Τις εγγυήσεις τις έδωσαν για να σώσουν τον λαό και όχι τις τράπεζες. Εξάλλου ο λαός δεν θα σωθεί αν του επιτρέψουν να δανείζεται υπέρογκα και πάλι.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά έδωσαν εγγυήσεις στις τράπεζες, οι οποίες προφανώς από τον κόσμο και αυτά που παράγει –και οι δύο κυβερνήσεις- αλλά οι τράπεζες που κινούνται με δικές μας εγγυήσεις αρνούνται να ρίξουν χρήμα στην αγορά.

Μπαλάφας: Τα χρήματα του κόσμου «χάνονται» αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Όταν οι τράπεζες έπαιρναν τις καταθέσεις και τις δάνειζαν από ‘δω κι από ‘κει χωρίς έλεγχο σε επιχειρηματίες και ιδιώτες που δεν έλεγχαν αν έχουν την κατάλληλη πιστοληπτική ικανότητα. Και το θέμα είναι να δημιουργηθεί κυβέρνηση γιατί αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τις τραπεζικές κινήσεις και
την αγορά και το χρηματιστήριο. Όπως επίσης ξεχάσαμε πως η ΝΔ κατήργησε κάποιες παράνομες χρεώσεις των τραπεζών προς τους δανειολήπτες. Και συνεχίζω. Αν αποφασίζουμε ότι δεν θέλουμε τράπεζες να το πούμε. Αν μπορούμε να ζούμε για 10 χρόνια με ψωμοτύρι, ας το συμφωνήσουμε και ας στείλουμε το χρέος στον αγύριστο. Αλλά αυτό να γίνει με ασφάλεια, όχι να μπαίνει στο σπίτι σου ο άλλος να σε σκοτώνει για ένα κομμάτι ψωμί. Από όλους αυτούς που θέλουν να καταγγείλουν το μνημόνιο ή να βγούμε από την ΕΕ είπαν ποτέ ότι θα εξασφαλίσουν στους Έλληνες την ασφάλειά τους και το φαγητό τους; όχι. Άρα είναι λαϊκιστές και επικίνδυνοι. Και όσο για τα δικανικά που λένε ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν από την Ευρώπη, διότι δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία. Αν θέλουν, θα μας κάνουν να παρακαλάμε εμείς να βγούμε από μόνοι μας.

«Ο κόσμος παραπονιέται ότι δεν τιμωρείται κανένας..»

Δημοσιογράφος: Γιατί ο πολιτικός που κάνει λάθος δεν απολύεται όπως κάθε άνθρωπος στον ιδιωτικό τομέα;

Μπαλάφας: Σε αυτό έχετε δίκιο, δεν γίνεται έτσι. Αλλά από την άλλη, εγώ δεν θέλω τους τέλειους και τους θεόπνευστους. Ο κόσμος παραπονιέται βέβαια ότι δεν τιμωρείται κανένας. Όμως ο Σαμαράς δήλωσε ότι αν βγει θα κάνει μια εξεταστική που θα διερευνήσει κάτω από ποιες συνθήκες μπήκαμε στο ΔΝΤ. Θυμάστε τη μαρτυρία του Στρος Καν. Επίσης δεσμεύθηκε ότι θα ελεγχθούν όλοι όσοι άσκησαν διοίκηση από το ’74 και μετά. Είναι κάτι που ζητάει όλος ο ελληνικός λαός; Ναι. Αλλά δεν τον ψήφισαν. Η ευθύνη της ΝΔ έγκειται στο ότι δεν εξέτασε όλα αυτά με τις «μαϊμού» συντάξεις και τα άλλα ατέλειωτα πάρτυ που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ. Το 2004 είχαμε Ολυμπιακούς αγώνες και δεν μπορούσαμε να βάλουμε τον ελληνικό λαό σε διχασμό που θα ανέβαινε το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα και θα μιλούσε για κομματικές διώξεις. Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες 2005 και 2006 είναι κατ’ εμέ τα κρίσιμα χρόνια για τη ΝΔ. Άρχισαν να περνούν σε νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο κάποιες αλλαγές και δεν τόλμησαν να τις κάνουν πράξη. Στο ασφαλιστικό ταμείο που εργαζόμουν δεν έβγαλα ούτε μία σύνταξη κάτω από το πλαφόν, το οποίο ήταν €2.800. Υπολόγιζαν τη σύνταξη στον τελευταίο χρόνο. Η
υπηρεσία του έδινε υπερωρίες πολλές και έβγαζαν υψηλή σύνταξη. Η Πετραλιά πήγε να κάνει υπολογισμό με βάση τις αποδοχές των τελευταίων 10 ετών. Και έγινε χαμός. Ο Παυλόπουλος έβαλε τα χρονοδιαγράμματα ελέγχου. Η ΝΔ έπρεπε να πιάσει τον διευθυντή και να του πει ότι ο νόμος λέει να καταθέσεις τα χρονοδιαγράμματα των υπαλλήλων. δηλαδή τι έκανε ο καθένας τον τελευταίο μήνα. Όμως δεν το κάναμε και εκεί είμαστε λάθος. Ο Καραμανλής ήξερε ότι έρχεται η κρίση και γι’ αυτό ήθελε ενωμένο τον λαό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι της κρίσης.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το μέλλον της γενιάς σας;

Μπαλάφας: Η δική μου γενιά πέρασε καλά παιδικά χρόνια. Οι δάσκαλοι μας έλεγαν, διαβάστε, σπουδάστε για να ζήσετε μια καλή ζωή. Για να βγείτε στον ιδιωτικό τομέα και να πάρετε καλά λεφτά. Βγαίναμε λοιπόν με τα μεταπτυχιακά μας και πιάσαμε δουλειά. Τότε πηγαίναμε στον ιδιωτικό τομέα για να μαζέψουμε μόρια και να μπούμε στο δημόσιο.

«Βρήκαμε μια ζούγκλα στον ιδιωτικό τομέα»

Δημοσιογράφος: Δεν είναι πιο φυσιολογικό κάποιος να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ανέβει σε θέσεις και χρήματα μέσα στην επιχείρηση ή στον κλάδο που εργάζεται;

Μπαλάφας: Βρήκαμε μια ζούγκλα στον ιδιωτικό τομέα. Το 2004 για παράδειγμα στον τραπεζικό τομέα φτάσαμε να εργαζόμαστε 13-14 ώρες και να παίρνουμε λιγότερα χρήματα από τον πρωτοδιοριζόμενο στο δημόσιο. Άρα τι κυνηγάει ένας άνθρωπος; Την καλύτερη αμοιβή. Κάποια στιγμή ήρθε ο ΑΣΕΠ και ήξερες τι πρέπει να κάνεις για να μαζέψεις μόρια. Αυτό λοιπόν ήταν το περιβάλλον. Όλοι ήθελαν να μπουν έστω και αξιοκρατικά πια στο δημόσιο. Έτσι το δημόσιο έγινε ελκυστικό και για ανθρώπους με προσόντα. Μάζεψε λοιπόν στελέχη από το 2000 με πολύ καλά βιογραφικά. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με την παλαιολιθική και παλαιοκομματική νοοτροπία του δημοσίου, όπου οι παλιοί δεν τους άφηναν ούτε να προχωρήσουν, ούτε να αλλάξουν οτιδήποτε. Αυτό το κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων λοιπόν εγκλωβίστηκε την ώρα που ο Πάγκαλος είπε ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοπρίτες. Εγκλωβίστηκαν γιατί έβλεπαν τους όντως κοπρίτες που είχαν διοριστεί το ’80 από το παράθυρο και απορούσαν: «Μπας και είμαι κι εγώ κοπρίτης;» Αυτή η λογική, όλοι είναι ίδιοι, ήταν προσχεδιασμένη από το σύστημα.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το σύστημα;

Μπαλάφας: Είναι αυτό που μας κυβερνάει και που πολλές φορές μπορεί να κρύβεται πίσω ακόμη και από επαναστατικούς μανδύες. Τα τελευταία 27 χρόνια το σύστημα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Όταν εγκλώβιζαν με αυτές τις δηλώσεις όλους τους εργαζόμενους, ταυτόχρονα ο κ. Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του περί Τιτανικού, «έκλεινε το μάτι» σε κάποιους να βγάλουν έξω τα λεφτά τους. Ο Σαμαράς λοιπόν είπε, φέρτε πίσω τα λεφτά και «θα κάνουμε και τα στραβά μάτια», κάτι που είναι λάθος ηθικά, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επαναπατριστούν αυτά τα κεφάλαια. Και που ξέρω εγώ ότι όλοι αυτοί που ευαγγελίζονται την ωραία πτώχευση δεν είναι βαλτοί ώστε να έρθει αύριο ο Χ επιχειρηματίας και να αγοράσει το σπίτι μου για 1.000 δραχμές; Μπορείτε να με πείσετε ότι όλοι αυτοί δεν είναι υπάλληλοι αυτών που έχουν βγάλει έξω τα χρήματά τους;

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο για την εκλογή της Χρυσής Αυγής;

Μπαλάφας: Αυτοί που τους ψήφισαν πιστεύω ότι αυτό που αναζητούν είναι η ασφάλεια. Από την άλλη μεριά η Χρυσή Αυγή δεν είναι ακροδεξιοί. Είναι Εθνικοσοσιαλιστές. Αυτή η ιδεολογία μέχρι ένα σημείο είναι καλό. Αλλά κανείς δεν λέει ότι για να εφαρμοστεί, χρειάζεται ολοκληρωτικό καθεστώς. Όσοι λοιπόν τους λένε φασίστες, τους δίνουν βήμα για να λένε ότι το σύστημα τους πολεμάει. Και όλα αυτά που κάνουν οι Χρυσαυγίτες, μπορούν να τα κάνουν διότι το σύστημα τους έχει αφήσει κενό για να το κάνουν. Λένε ότι πάνε τις γριούλες στα ΑΤΜ για να σηκώσουν χρήματα. Αυτό έπρεπε να το εγγυάται η πολιτεία ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Δημοσιογράφος: Πως βλέπετε την εκλογή Ολάντ;

Μπαλάφας: Θα δούμε κι αυτός αν είναι τόσο αποφασιστικός όσο είπε προεκλογικά. Επειδή πάμε στην παγκόσμια σκηνή πρέπει να πούμε και το εξής. Εμείς ως «συμμάχους» προτείνουμε την ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας πει σε ποιους συμμάχους υπολογίζει. Γιατί η μονομερής ακύρωση του μνημονίου, μας βγάζει αυτόματα εκτός Ευρώπης. Άρα κάπου στοχεύει, αλλά να μας το πει.

Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος από το πέρασμά σας στην ΟΝΝΕΔ Κορινθίας;

Μπαλάφας: Βεβαίως. Καταρχήν ό,τι κάναμε ως οργάνωση ήταν πάντα ολοφάνερο, αλλά και προσβάσιμο ακόμη και σε αυτούς που στο μέλλον θα είχαν απορίες, αφού ήταν όλα ανοιχτά στο διαδίκτυο. Πολλές από τις προτάσεις μας τότε έχουν υιοθετηθεί από διάφορους ως λύσεις πάνω σε κάποια θέματα. Όπως οι γραμμές του ΟΣΕ. Ήμασταν οι πρώτοι που διαμαρτυρηθήκαμε για τη «μάντρα της ντροπής» και είχαμε δώσει και προτάσεις. Είχαμε κάνει δράσεις αναδασώσεων στις οποίες όλοι αυτοί που έσκουζαν για την οικολογία δεν ήταν εκεί. Και μάλιστα συγκεκριμένος πολιτικός φορέας που έχει συνδέσει την ύπαρξή του με την οικολογία, έκανε αναδάσωση σε λάθος μέρος και τα δέντρα ξεράθηκαν. Έχουμε κάνει προτάσεις συγκεκριμένες και για τη δημοτική αγορά της Κορίνθου.

Δημοσιογράφος: Ποια η γνώμη σας για το κλείσιμο του στρατοπέδου;

Μπαλάφας: Δεν μπορείς να ανακοινώνεις το κλείσιμο του στρατοπέδου και να μην έχεις εξασφαλίσει τους όρους και τους πόρους με τους οποίους θα αξιοποιηθεί θετικά για την κοινωνία. Όπως και η πρόταση για το λιμάνι της Κορίνθου. Είχαμε πρόταση και ολοκληρωμένη. Και μας κυνήγησαν με μια «καραμέλα» περί τουριστικού λιμανιού. Αυτό είναι ένα μύθευμα. Δεν είμαστε η Μύκονος. Έτσι έγινε και με το στρατόπεδο. Απλά ο υπουργός ήθελε να βγάλει μια ανακοίνωση που να λέει «έπειτα από ενέργειές μας έγινε αυτό».

«Η πεζοδρόμηση της Κορίνθου έγινε χωρίς σχέδιο»

Το θέμα είναι ποιο είναι το σχέδιο για την πόλη. Θέλουμε η πόλη να έχει δουλειά για τους πολίτες της; Θέλουμε να έχει τουρισμό;  Θέλουμε ένα λιμάνι, ένα διοικητήριο και το υπόλοιπο στρατόπεδο να μείνει στο στρατό; Πρέπει λοιπόν πρώτα να βρούμε το σχέδιο και τους πόρους. Πάντα λειτουργούμε ανάποδα και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ. Έχουμε την πρωτεύουσα του νομού που έχει αποκόψει το εμπορικό της κέντρο με μια πεζοδρόμηση πολύ μεγάλη για τα μέτρα της. Εμείς θέλουμε πεζόδρομους και café για να πίνουν καφέ οι 70 φοιτητές μας; Γι’ αυτό διαλύσαμε την πόλη; Έγινε η πεζοδρόμηση χωρίς σχέδιο. Αν έχει σχέδιο πρέπει να μας τι ανάπτυξη θέλει. Θέλουμε τα νέα παιδιά να ανοίξουν σουβλατζίδικα και καφέ; Δεν έχω πρόβλημα αλλά είπαμε δεν έχουμε 15.000 φοιτητές. Προς τι λοιπόν όλη αυτή η πεζοδρόμηση; Γιατί μπλοκάραμε την επένδυση του λιμανιού; Για να βάλουμε τον Πήγασο; Και τι προσφέρει αυτό στην ανάπτυξη της πόλης; Και έχει πάρει η δημοτική Αρχή μια λίστα να δει τι έχουν σπουδάσει τα παιδιά της Κορίνθου τα τελευταία χρόνια; Αν δεν δούμε το ανθρώπινο δυναμικό, πως θα αποφασίσουμε προς τα που θα πάμε την πόλη; Ο δήμαρχος δεν είναι να βάζει πλακάκια. Πρέπει να δώσει όραμα και αυτό να είναι συμβατό με τους ανθρώπους που αποτελούν την πόλη. Και μετά λέμε γιατί όλοι οι νέοι θέλουν να μπουν στο δημόσιο. Και ερωτώ: Ποιες είναι οι προοπτικές ενός νέου Κορίνθιου. Εκεί απάντησε το δημόσιο. Στην έλλειψη οράματος των ανθρώπων που κυβέρνησαν την Ελλάδα. Και το ΠΑΣΟΚ φρόντισε να δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα όταν έλεγε για μονοπώλια και άλλα τέτοια.

«Στην Κορινθία υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που δεν θέλουν οτιδήποτε νέο στο πολιτικό σκηνικό»

Δημοσιογράφος: Πως είναι να πολιτεύεσαι στην Κορινθία;

Μπαλάφας: Υπάρχει κανιβαλισμός στα Μ Μ Ε . Εγώ συνέβαλα στην «επανάσταση» του διαδικτύου της Κορινθίας. Αυτά όλα είναι ανάχωμα μπροστά σε ολοκληρωτισμούς. Αλλά από την άλλη μεριά εδώ στην Κορινθία υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που δεν θέλουν οτιδήποτε νέο στο πολιτικό σκηνικό. Εγώ θέλω να είναι όλα στο φως. Και οι δράσεις μου και οι θέσεις μας. Δυστυχώς στον δημοσιογραφικό λόγο της αγιογραφίας και των φτιαγμένων εικόνων δεν ταιριάζω. Είναι λογικό ότι σε κάποιους δεν αρέσω που γράφω και τοποθετούμαι δημοσίως. Μπορεί να κάνω και λάθη, αλλά ακόμη και αυτό θέλω να το κάνω γνωστό. Στην Κορινθία υπάρχει συγκεκριμένο κύκλωμα που κανιβαλλίζει και ρίχνει λάσπη σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Εμένα μου ρίχνουν λάσπη επειδή εργάζομαι στο δημόσιο. Δέχομαι έλεγχο και στην απόδοσή μου και στον τρόπο που βρήκα τη δουλειά και έλεγχο στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς. Αλλά δεν δέχομαι λάσπη. Όταν λέω δημοσιογράφους μιλάω για όποιον δημοσίως γράφει σε ιστοσελίδες και σε blogs. Δεν μπορεί να με διαβάλλει κάποιος απλά και μόνο επειδή λέω δημόσια τη γνώμη μου. Αυτοί βάλλουν κατά συγκεκριμένων ανθρώπων από όλους τους πολιτικούς χώρους. Από την άλλη μεριά κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν ότι δεν υπάρχω. Με εξαφανίζουν και αυτή είναι η μεγαλύτερη χούντα που υπάρχει κατά τη γνώμη μου.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν βάλατε για βουλευτής;
Μπαλάφας: Πρώτον δεν είναι η ώρα ακόμη. Άλλωστε για να είσαι ενεργός πολίτης δεν χρειάζεσαι σώνει και καλά καρέκλα. Νομίζω κιόλας ότι το πολιτικό περιβάλλον δεν ευνοεί ανθρώπους σαν κι εμένα, γιατί από κάπου πρέπει να ευνοείσαι.

Δημοσιογράφος: Είστε αιρετός.

Μπαλάφας: Ότι είμαι αιρετός σε μια κομματική δομή δεν σημαίνει ότι είμαι αρεστός και σε ολόκληρη την κοινωνία. Έχω φιλοδοξίες, αλλά δεν είμαι ματαιόδοξος. Προσπαθώ, παλεύω και θέτω τον εαυτό μου σε κάθε διαδικασία που γνωρίζω τους όρους της. Η άποψή μου είναι ότι μπορείς να μπεις σε μια διαδικασία όταν ξέρεις τους κανόνες και τους όρους με τους οποίους αξιολογείσαι.

Δημοσιογράφος: Δεν τους ξέρετε;

Μπαλάφας: Όχι πάντα. Ας πούμε ούτε κι εγώ ξέρω πως επιλέχθησαν οι υποψήφιοι της ΝΔ. Ζήτησαν βιογραφικά, τα πήγαν οι ενδιαφερόμενοι και επιλέχθησαν. Κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί γιατί κανείς δεν ήξερε ποια ήταν τα κριτήρια, αλλά αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Δεν ξέρω αν ήταν καλή ή κακή η διαδικασία, αλλά αυτοί που συμμετείχαν ήξεραν πώς θα αξιολογηθούν. Εγώ όμως που δεν ήξερα με ποια κριτήρια θα αξιολογηθώ, σέβομαι τη διαδικασία, αλλά δεν συμμετέχω. Γιατί αν ξέρω τα κριτήρια, ξέρω και αν τα καλύπτω, αλλιώς μιλάμε για ψώνιο που νομίζει ότι περνάει σε κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Το μόνο που δεν αποδέχομαι είναι ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 25 που βρίσκεται στο καταστατικό της παράταξης και μιλάει για τη διαχρονική αξιολόγηση των στελεχών και η οποία πρέπει να είναι αποδεδειγμένη. Αυτό δεν γίνεται όχι τώρα, ποτέ. Αυτό είναι το μόνο στο οποίο διαφωνώ. Κατά τα άλλα και όσον αφορά τη συμμετοχή μου σε εκλογές, πρωτίστως δεν είμαι έτοιμος. Και δευτερευόντως δεν ήξερα ξεκάθαρα ποια ήταν τα κριτήρια.


Δημοσιογράφος : Τ. Καραβούλιας



Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη από το φύλλο της εφημερίδας, εδώ.