Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Στο… δεύτερο ημίχρονο τα σπουδαία

Το κυρίαρχο ζητούμενο από τη συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν να μην υπάρξει ναυάγιο. Να μην ολοκληρωθεί δηλαδή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα σε… δέκα λεπτά, αλλά να υπάρξει μια ουσιαστική ζύμωση. Μια πρώτη ρεαλιστική απόπειρα συνεννόησης, που θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για τη ζητούμενη σύνθεση.
Στο παραπάνω πλαίσιο, το… πρώτο ημίχρονο φαίνεται να μην πήγε και άσχημα. Παρά τις επιμέρους διαρροές, περί έντασης και απόστασης. Η σύσκεψη κράτησε περίπου μια ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί αποχωρώντας δεν έκαναν δηλώσεις, και το κυριότερο, δεν υπήρξαν διαρροές καταγγελίας του ενός από τον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ναυάγιο δεν υπήρξε, και πλέον στα χέρια και τους χειρισμούς του Κάρολου Παπούλια βρίσκεται το… δεύτερο ημίχρονο. Εκεί όπου θα επιχειρηθεί ένα βήμα παραπέρα. Ενδεχομένως για να φτάσουμε στην… παράταση, και εκεί να υπάρξει η συμφωνία για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα αποτρέψει τη διολίσθηση της χώρας στο χάος.
Στο επίκεντρο των ζυμώσεων βρίσκονται φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στάση των οποίων εξαρτάται το πόσο εύκολα θα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Και το πόσο βιώσιμη θα είναι η κυβέρνηση αυτή. Σε μια πρόγευση της προσεκτικής τακτικής που ακολουθούν οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στο Caravel ενώπιον στελεχών του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε επιμελώς την οποιαδήποτε αναφορά στο τι προηγήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Και εστίασε στα αίτια της πολιτικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Πλέον, και μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο, την Αλέκα Παπαρήγα, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Φώτη Κουβέλη, ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να επαναλάβει τη συνάντηση με τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα.
Η διαβούλευση λοιπόν συνεχίζεται, όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Έστω κι αν, από την πλευρά των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, διαρρέει ως κλίμα η ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Όλοι κατά Τσίπρα για την εμπλοκή



Οι αρχικοί χαμηλοί τόνοι για το τι πραγματικά συνέβη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, έκρυβαν τελικά ένα κοχλάζον παρασκήνιο. Με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, και στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής τόσο από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με δημόσιες δηλώσεις τους καυτηρίασαν τη στάση που κράτησε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας. Τον κατηγόρησαν για συνειδητή προσπάθεια να οδηγηθούν οι συζητήσεις σε αδιέξοδο, και κατά συνέπεια να προκηρυχθούν άμεσα νέες εκλογές. Αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι οι ίδιοι δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια.
«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν ακούει την εντολή του ελληνικού λαού, και δεν δέχεται, όχι μόνο τον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά και την ανοχή σε μια κυβέρνηση που θα αναλάμβανε μάλιστα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω που το πάει», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, έξω από την οικία του στην οδό Μουρούζη, δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απ’ την άλλη, μιλώντας στο Caravel ενώπιον βουλευτών και πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε αλαζονεία στον Αλέξη Τσίπρα, του επέρριψε τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο, σχολίασε ωστόσο ότι διατηρεί ακόμη μικρές δόσεις αισιοδοξίας.
Η απάντηση της Κουμουνδούρου ήταν να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συζητήθηκε μπροστά στον Κάρολο Παπούλια. Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε έκθεση του Λουκά Παπαδήμου, με δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Κουμουνδούρου, ως απάντηση σε όσα του καταμαρτυρούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με την αρνητική στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, ήρθαν να προστεθούν στην… προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ κιόλας της αναμέτρησης της 6ης Μαϊου.
Αυτή την εβδομάδα που προηγήθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει το ιστορικό προσπέρασμα με πολιτικό «θύμα» το ΠΑΣΟΚ, και να βάλει πλώρη για τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στην επόμενη αναμέτρηση. Η διερευνητική εντολή την οποία έλαβε από τον Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίχτηκε σε επικοινωνιακό happening. Το ίδιο συνέβη με τη δημόσια καταγγελία των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά και με τη συνάντηση στο Παρίσι με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Σήμερα, το happening είχε… θεσμική αύρα. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε σκυθρωπός από το Προεδρικό Μέγαρο. Οι δικοί του συνεργάτες ήταν οι πρώτοι που έκαναν διαρροές για εμπλοκή στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών. Άφησε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνουν δηλώσεις. Και ο ίδιος εμφανίστηκε τελευταίος, όπως συμβαίνει σημειολογικά με τον εκάστοτε «νικητή».
Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εαυτόν «νικητή» των εξελίξεων. Επενδύει σε νέες εκλογές, στις οποίες θα διεκδικήσει ένα ακόμη καλύτερο πλασάρισμα. Και σκοπεύει να εντάξει στην προεκλογική στρατηγική του και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του σημερινού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Οι οριακές για τη χώρα στιγμές απαιτούν περίσσευμα υπευθυνότητας. Και θάρρους. Να θυσιάσουν όλοι περισσότερα από όσα προσδοκούν να κερδίσουν. Όσο πιο σύντομα το καταλάβουν, τόσο πιο εύκολα θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί.


MAΝΟΣ OIKONOMIΔΗΣ / statesmen.gr