Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Προφυλακιστέος ο Τσοχατζόπουλος

Μετά από πολύωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο Άκης Τσοχατζόπουλος κρίθηκε προφυλακιστέος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι έλαβε για τις προμήθειες του συστήματος TOR-M1 και υποβρυχίων.
Η κατάθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου ενώπιον του ανακριτή ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε ερωτήσεις στη βάση του υπομνήματος το οποίο είχε καταθέσει.
Πληροφορίες που διέρρευσαν από την ανάκριση, αναφέρουν ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν πάρθηκαν από τον ίδιο, αλλά από το ΚΥΣΕΑ, επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, την προηγούμενη δεκαετία.
Αναφορικά με την υπόθεση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά.
Είναι, άλλωστε, ο ίδιος που – το 2010 – αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.
Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δις ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».

statesmen.gr