Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μεγάλο Προβάδισμα ΝΔ Δείχνουν όλες οι Τελευταίες Δημοσκοπήσεις

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, με δεδομένες τις τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, τα συμπεράσματα που προκύπτουν βεβαιώνουν τη σταθερή και σαφή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ. Την ίδια ώρα, η πολύ υψηλή απροσδιόριστη στάση σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή βεβαιότητα ψήφου, βεβαιώνουν τα σημαντικά περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση της ΝΔ σε ένα τοπίο όπου είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, τα κύρια σημεία που προκύπτουν είναι τα εξής:         

•    Η ΝΔ είναι με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν συσπειρώνει ούτε  στοιχειωδώς τους παλιούς του ψηφοφόρους. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι απαντήσεις που δίνονται στο ερώτημα της παράστασης νίκης (ποιο κόμμα θα κερδίσει στις εκλογές) όπου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 80%.
•    Η Ν.Δ. πλέον έχει καθημερινώς, συνεχή ανοδική τάση, που αποτυπώνεται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις,
•    Οι πολίτες θεωρούν ικανότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά με παγιωμένη διαφορά έναντι του Βαγγέλη Βενιζέλου.
•    Παρατηρείται πλέον, ξεκάθαρη κάμψη των ποσοστών των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, αφού τόσο στην έρευνα της vprc οι απώλειες αγγίζουν το 2%, σε σχέση με έρευνα που πραγματοποιήθηκε την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, όπως και στην αντίστοιχη έρευνα της mark,
•    Μεγάλο είναι το προβάδισμα της ΝΔ και στα ποιοτικά ερωτήματα αξιολόγησης. Επιλέγεται από τους πολίτες με συντριπτική υπεροχή έναντι όλων των άλλων ως καταλληλότερο κόμμα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
•    Σαφής είναι επίσης η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών (77%) υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ, ζητώντας να γίνουν όλα όσα είναι απαραίτητα, ώστε να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες. 
•    Οι πολίτες εκφράζουν παράλληλα τη μεγάλη ανησυχία τους για τη δυνατότητα διακυβέρνησης που θα έχει ο τόπος σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Περισσότερο από 1 στους 2 (55%) απαντούν ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές με βασικό κριτήριο τη δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος.
•    Η μεγάλη ακόμα απροσδιόριστη στάση (25%) στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή «βεβαιότητα ψήφου» (μόνο 1 στους 2 απαντά ότι είναι βέβαιος για την απάντηση που έδωσε στην πρόθεση ψήφου) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος στις εκλογές έχει ακόμα πολύ δρόμο. Η ΝΔ έχει ακόμα πολλά περιθώρια να βελτιώσει ακόμα πιο πολύ το προβάδισμά της.
•    Οι εκλογές της 6ης Μαΐου, οι κρισιμότερες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, μπορούν να δώσουν στη ΝΔ καθαρή εντολή διακυβέρνησης.  Την έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες είναι οι πρώτοι που το διαισθάνονται.

Πολιτικό Παρατηρητήριο 87