Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ο επίγειος παράδεισος της Ορεινής Κορινθίας

                                                                                         Η λίμνη Δόξα
Στο νομό Κορινθίας, στην Πελοπόννησο θα βρείτε αξιόλογους χώρους, καταπράσινες πλαγιές, σύγχρονες πόλεις, αλλά και καζίνο, και ωραίες παραλίες, και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα. Το σύγχρονο εμπορικό κέντρο της Κορίνθου, η Αρχαία Κόρινθος, τα Ίσθμια, το κοσμοπολίτικο Λουτράκι, η Νεμέα με τις αρχαιότητες και τα περίφημα κρασιά της, η Λίμνη της Στυμφαλίας, τα όμορφα Τρίκαλα και η ελατόφυτη Ζήρεια, το χιονοδρομικό κέντρο, κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Ο νομός Κορινθίας συνορεύει νότια με την Αργολίδα, δυτικά με την Αχαΐα και βορειοανατολικά βρέχεται από τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό κόλπο.
Στην Ορεινή Κορινθία οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν περπάτημα στα δεκάδες μονοπάτια γύρω από την εντυπωσιακή κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας αλλά και τις λίμνες Στυμφαλία και Δόξα. Οι εκδρομείς θα χαρούν τους οικισμούς στο οροπέδιο του Φενεού και οι λάτρεις της περιπέτειας και του 4χ4 θα χωθούν στα δάση και σε υπέροχες χωμάτινες διαδρομές.
Η είσοδος για τον επίγειο παράδεισο της ορεινής Κορινθίας μπορεί να γίνει είτε από το Κιάτο, είτε από το Ξυλόκαστρο ή τέλος από το μαγευτικό Δερβένι. Δεκατέσσερα χιλόμετρα μετά  το Δερβένι θα συναντήσετε την Ευρωστίνη ένα ορεινό χωριό όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τους 17 τρούλους και το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κτίσμα του 1811. Αξίζει να κάνετε έναν περίπατο στο «ρέμα των μύλων» και να ακολουθήσετε το μονοπάτι με τις μικρές ξύλινες γέφυρες που περνούν κάτω από πλατάνια και καρυδιές, χαζεύοντας τους μικρούς καταρράκτες και τις λιμνούλες που σχηματίζονται ενώ μπορείτε να πάτε και στο χωριό Χελυδόρι ( Κούτος) όπου  το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Στό ομορφο αυτό χωριό υπήρχε το αρχοντικό της βυζαντινής  οικογενείας των Μαμωνάδων. Ακολουθώντας από την Ευρωστίνη ( Ζάχολη) τον οδικό άξονα προς νότο θα πάτε στα χωριά Σαραντάπηχο , Καρυά, Ταρσό , Στενό και Γκούρα.
Η Κυλλήνη ή Ζήρεια είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου μετά τον Ταΰγετο. Οι μοναδικές ομορφιές της όλες τις εποχές του χρόνου, συνέδεσαν τις «θεϊκές μορφές» της με μύθους και θεούς. Στη δυτική πλευρά της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής. Έχει 8 θαλάμους και σπάνιο διάκοσμο, λευκό και εντυπωσιακό. Ο μύθος θέλει τον Ερμή, την πρώτη μέρα της γέννησής του, να περιπλανάται για να γνωρίσει τον κόσμο. Ανάμεσα στα πρώτα του ανδραγαθήματα είναι και η κατασκευή της πρώτης λύρας από το καβούκι μιας χελώνας και η αρπαγή των βοδιών που ανήκαν στον Απόλλωνα, τον οποίο για να τον εξευμενίσει στη συνέχεια του χάρισε την πρώτη του λύρα. Οι πλαγιές της Ζήρειας είναι κατάφυτες από έλατα, ενώ η πεδιάδα του Φενεού μοιάζει σαν ένα πολύχρωμο χαλί στις πιο ωραίες γήινες αποχρώσεις. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως το περιβόλι της Ορεινής Κορινθίας. Στα βορειοδυτικά της πεδιάδας του Φενεού βρίσκεται η Αρχαία Φενεός τα ερείπια από το ναό του Ασκληπιού, την Αρχαία ακρόπολη και το Ιερό της θεάς Αρτέμιδος, ενώ το μουσείο στα Καλύβια στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών. Σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από την αρχαία Φενεό και σε υψόμετρο 900μ. βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Δόξας όπου θα αντικρύσετε ένα τοπίο μαγικό. Κάντε το γύρο της λίμνης και ανεβείτε μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις υπέροχες αγιογραφίες αλλά να δείτε και το Κρυφό Σχολειό. Από τον εξώστη του μοναστηριού θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα στη λίμνη και τα γύρω βουνά. Έδρα του Φενεού είναι η Γκούρα, αρχόντισσα της περιοχής χτισμένη στα 1000μ. υψόμετρο κερδίζοντας τις εντυπώσεις χάρη στην προνομιακή της θέση αλλά και στα υπέροχα πέτρινα παλιά αρχοντικά της.
Στα 1.100μ. η Καστανιά γεμάτη από καστανιές από όπου πήρε και το όνομά της, αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για τους ρομαντικούς αλλά και για κάθε φυσιολάτρη που αποζητά την ηρεμία του βουνού.
Κυριολεκτικά μέσα στο δάσος τα Τρίκαλα χωρίζονται σε τρείς συνοικίες: τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω. Χτίστηκαν στη θέση του αρχαίου Μύσαιου, τον 10ο αιώνα, από τους κατοίκους της περιοχής που κυνηγημένοι από επιδρομείς, ανέβηκαν στο βουνό και έκτισαν εκεί τα σπίτια τους. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει η πετρόκτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Τα Μεσαία Τρίκαλα είναι πιο ανεπτυγμένα θα βρείτε πολλούς και καλούς καινούργιους ξενώνες, όπως επίσης εστιατόρια και μπαρ. Καταλήγοντας στα Άνω Τρίκαλα περπατήστε στο χωριό και φωτογραφίστε το αρχοντικό της οικογένειας των Νοταραίων. Βγαίνοντας από το χωριό, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, χτισμένο το 1400 εκεί όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του. Από την αυλή του θα αντικρίσετε τη μαγευτική θέα της Κορινθίας!
Τέλος, η άλλη διάσημη –από την αρχαιότητα- λίμνη είναι η Στυμφαλία. Συνδέεται με τον 5ο άθλο του Ηρακλή. Εδώ ο μυθικός ήρωας Ηρακλής κατόρθωσε να εξοντώσει με δηλητηριασμένα βέλη τις Στυμφαλίδες όρνιθες, τα μυθικά πουλιά με τα χάλκινα φτερά που προκαλούσαν φοβερές καταστροφές στην περιοχή.
Σήμερα είναι ένας σπάνιος υδροβιότοπος που φιλοξενεί πάνω από 160 είδη ορνιθοπανίδας. Στη λίμνη υπάρχει δίκτυο περιβαλλοντικών μονοπατιών, ενώ σε διάφορα σημεία της θα βρείτε και ενημερωτικές πινακίδες με στοιχεία για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Στην ορεινή Κορινθία μπορείτε να χαρείτε τη φύση σε μαγευτικές διαδρομές, να τρέξετε με άλογα, να κάνετε ποδήλατο βουνού, να περιπλανηθείτε σε ανεξερεύνητα μονοπάτια, να χαρείτε το χιόνι, και να ζήσετε την συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης σε ορεινά τοπία με οχήματα 4χ4.

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας