Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Νέα σενάρια για “κόμμα Παπαδήμου”


Γράφει ο πολιτικός αναλυτής
ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Το… καλά κρυμμένο μυστικό των πολιτικών παρασκηνίων στη χώρα μας, εστιάζεται εσχάτως στο ισοζύγιο του μέλλοντος ανάμεσα στο νέο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, και ένα κόμμα το οποίο… δεν υπάρχει ακόμη. Το κόμμα του Λουκά Παπαδήμου.
Οι απόψεις ποικίλουν περί του ενδεχομένου δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς από τον σημερινό πρωθυπουργό, προκειμένου να κληρονομήσει τον «εκσυγχρονισμό» που έμεινε ημιτελής επί Κώστα Σημίτη. Ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος άλλωστε, υπήρξε διαχρονικός και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, έστω κι αν στον δημόσιο βίο τον ενέταξε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τον είχε προτείνει στον Ανδρέα Παπανδρέου για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το 1994.
Υπέρ της λύσης Παπαδήμου φαίνεται να κινούνται, σε παρασκηνιακό επίπεδο, προβεβλημένα στελέχη της περιόδου Σημίτη, που δεν θεωρούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ, και να το… φρεσκάρει, προκειμένου να καταστεί και πάλι κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Σπεύδουν μάλιστα να σχολιάσουν με καυστικό τρόπο, προκειμένου να ενισχύσουν τα λεγόμενά τους, την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά σε θέση εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως την… πανηγυρική επιστροφή του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.
Στο «κόμμα Παπαδήμου» αναφέρεται σήμερα με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και ο Τάσος Γιαννίτσης, ένα πρόσωπο-γέφυρα ανάμεσα στον μεταβατικό πρωθυπουργό και τον Κώστα Σημίτη. Αφού λοιπόν επισημαίνει ότι στη σημερινή Ελλάδα υπάρχει χώρος για νέες ιδέες και προτάσεις, σε επίπεδο πολιτικών σχηματισμών, σχολιάζει με νόημα: «Σε ό, τι αφορά τους φόβους για ένα κόμμα Παπαδήμου, ο καλύτερος τρόπος να τους ξεπεράσει κανείς είναι να μιλάει στον κόσμο με πραγματική ειλικρίνεια, και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της κρίσης. Με άλλα λόγια, να κάνει ό, τι έκανε ο πρωθυπουργός τους μήνες αυτούς».
Προφανώς ο Τάσος Γιαννίτσης εννοεί ότι ο Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα από τον καθένα στη δεδομένη συγκυρία. Και κανείς δεν μπορεί να τον… μιμηθεί αποτελεσματικά.

statesmen.gr