Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Πολιτικό σοκ στη Γαλλία

Εφόσον οι εκτιμήσεις των exit polls για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών επιβεβαιωθούν, ο Νικολά Σαρκοζί έχει στη διάθεσή του 15 μέρες, για έναν διμέτωπο αγώνα, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει μέχρι τέλους την παραμονή του στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο σημερινός, πρώτος γύρος της αναμέτρησης, δεν σήμανε τόσο τη δική του ήττα, αλλά την πανωλεθρία των δημοσκόπων. Οι οποίοι προέβλεπαν άνετη διαφορά υπέρ του Φρανσουά Ολάντ, και κυρίως συρρίκνωση των ποσοστών της Μαρίν Λεπέν, έναντι του Κεντροαριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Το επίσημο exit poll της γαλλικής τηλεόρασης, δείχνει τον Φρανσουά Ολάντ να προηγείται με 28,4%, τον Νικολά Σαρκοζί να ακολουθεί με 25,5%, και την Μαρίν Λεπέν να προκαλεί πολιτικό σεισμό στη Γαλλία και την Ευρώπη, αγγίζοντας το 20%. Ο… χαϊδεμένος των δημοσκόπων Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στο 11,7%, και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού στο 9%.

Τα αποτελέσματα αυτά καθιστούν τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, ρυθμιστές της έκβασης του δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, καθώς αθροιστικά σχεδόν «ματσάρουν» τα ποσοστά του Ζαν-Λικ Μελανσόν και του Φρανσουά Μπαϊρού.

Το πολιτικό σοκ του 20% για το Εθνικό Μέτωπο, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν ανακαλέσει κανείς στη μνήμη του το γεγονός ότι στις προεδρικές εκλογές του 2002, τότε που ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν ταπείνωσε τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, και πέρασε στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης απέναντι στον Ζακ Σιράκ, είχε συγκεντρώσει ποσοστό 16,8%. Αρκετά κάτω από την κόρη του, δηλαδή.

Η θυελλώδης επιτυχία της Μαρίν Λεπέν χτυπά ηχηρά καμπανάκι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου είχε επενδύσει σε μια ακραία και ξενοφοβική ρητορική.

Ενόψει δε του δεύτερου γύρου, ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για τον Νικολά Σαρκοζί, τα πολιτικά επιχειρήματα του οποίου ακούγονται περισσότερο ευχάριστα από τους οπαδούς της Μαρίν Λεπέν, σε σχέση με τον άχρωμο λόγο του Φρανσουά Ολάντ.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr