Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Στο Ζάππειο άλλαξε η πολιτική ατζέντα

Περισσότερο κατανοητά από όσο το είχε εκφράσει η προεκλογική καμπάνια του Μπιλ Κλίντον στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1992, είναι δύσκολο να το διατυπώσει κανείς: «It’s the economy… stupid».
Ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε με τη σημερινή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, να επαναπροσδιορίσει την ατζέντα των εκλογών. Μιλώντας υπερβατικά για την Ελλάδα που ονειρεύεται, μια χώρα μπροστά και όχι ουραγό των εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άγγιξε το θέμα-ταμπού της οικονομίας.
Σε αντίθεση με την ενοχική προσέγγιση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, ως εκ των συντακτών του Μνημονίου ΙΙ, αδυνατεί να πάρει αποστάσεις και να διεκδικήσει τομές, ρήξεις και θεμελιώδεις αλλαγές, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε με αριθμητικά παραδείγματα, πως μπορεί να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των Ελλήνων. Αλλάζοντας πτυχές της πολιτικής του Μνημονίου, με τις οποίες θα είναι δύσκολο να διαφωνήσει η τρόικα.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε για τις πρώτες έξι εβδομάδες διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία, τέσσερα νομοσχέδια με θεμελιώδεις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, την περικοπή δαπανών και την ανάπτυξη. Δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των μειώσεων στις χαμηλές συντάξεις και τα επιδόματα των πολυτέκνων, ενώ εξήγγειλε διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες, όπως το να μην ξεπερνά η δόση που σε μηνιαία βάση καλείται να πληρώσει κάποιος, το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του.
Όπως έκανε και στις ομιλίες του στην Άρτα και τη Θήβα, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στον 13ο και 14ο μισθό, ενώ έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που παραμένουν μπλοκαρισμένα, λόγω της αδυναμίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες σχέδια έργων.
Μίλησε για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15%, σε μια προσπάθεια να υπάρξει τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ενώ δεσμεύτηκε να καταργήσει το «χαράτσι Βενιζέλου», μέσω της ΔΕΗ, που οδήγησε τη μέση ελληνική οικογένεια σε απόγνωση.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ/ statesmen.gr