Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ​ΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕ​ΙΣ

Η Δημοκρατική Συμμαχία φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Επερώτηση τα προβλήματα που προκύπτουν από την εγκληματική ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και της καταβολής αποζημιώσεων.
Την ώρα που οι έλληνες αγρότες συνθλίβονται από την οικονομική κρίση και τη συνεχή φοροεπιδρομή και βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα, ενώ τα παρανόμως ελληνοποιημένα προϊόντα να πωλούνται ελεύθερα στην αγορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια για ουσιαστική ενίσχυσή τους.
Η Δημοκρατική Συμμαχία με επικεφαλής την Πρόεδρο Ντόρα Μπακογιάννη και τους Βουλευτές Λευτέρη Αυγενάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Κοντογιάννη φέρνουν στη Βουλή με Επίκαιρη Επερώτηση την εγκληματική ολιγωρία του αρμόδιου Υπουργείου στο θέμα της  απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για τους έλληνες αγρότες, τη μη ολοκλήρωση της καταβολής αποζημιώσεων  και την παντελή απουσία σχεδιασμού ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.
Οι παραγωγοί μας περιμένουν ακόμα αποζημιώσεις που τους οφείλονται από πέρσι και πρόπερσι, και φθάνουν πλέον στο σημείο να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, για να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας και να έχουν ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη. Μέσα στο 2011 δεν «έτρεξε» ούτε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον πρωτογενή τομέα, καθώς όλα εξακολουθούν να παραμένουν στο στάδιο των προκηρύξεων. Δεν μπήκε σε εφαρμογή ούτε ένα Σχέδιο Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.Ειδικότερα, ακόμα δεν έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων  για απώλεια εισοδήματος από το ευρωπαϊκό σκάνδαλο με το βακτήριο E coli. Το αρμόδιο Υπουργείο είχε ζητήσει το ποσό των 7.788.420 ευρώ για αποζημίωση, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, από το κονδύλι των 226.209.556 ευρώ που είχε εγκρίνει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο βακτήριο. Μέχρι σήμερα, εκκρεμεί ακόμα η καταβολή 500.000 ευρώ.Αν και η Ευρώπη  - τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα - είναι περισσότερο από πρόθυμη να μας βοηθήσει, κινδυνεύουμε να χάσουμε κοινοτικά κονδύλια, εξαιτίας της ολιγωρίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα  κοινοτικά όργανα αποφάσισαν την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης της Ε.Ε, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων  προγραμμάτων "Αγροτικής Ανάπτυξης", με παράλληλη μείωση της εθνικής συμμετοχής. Σε αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση υπάχθηκαν αρκετές χώρες της Ε.Ε. ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Το ποσό μάλιστα που έχει εγκριθεί για τη χώρα μας φθάνει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να ξεκινήσει η αποταμίευση αυτών των χρημάτων, απαιτείται η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο. Αν και έχουν περάσει ήδη δυόμισι μήνες, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει κανένα αίτημα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδίου, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι εν λόγω επιδοτήσεις κυριολεκτικά στα αζήτητα των Ευρωπαϊκών Ταμείων. Επιπλέον, ακόμα και ενισχύσεις που έχει αποφασισθεί να δοθούν στους νέους αγρότες, καθυστερούν σημαντικά εξαιτίας της ανεπάρκειας των υπηρεσιών του Υπουργείου. 7.700 νέοι αγρότες έχουν κάνει αιτήσεις για να συμπεριληφθούν στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων». Μέχρι στιγμής έχουν προκύψει ελάχιστοι δικαιούχοι, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων.Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης καλείται να δώσει απαντήσεις για την καθυστέρηση της νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέψει να «ξεκλειδώσουν» τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τους έλληνες αγρότες, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων ενισχύσεων για τους νέους αγρότες και για την καταβολή όλων των αποζημιώσεων.Επιπλέον, ζητούνται διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου, που βάλλεται πλέον καθημερινά, αλλά και για την ύπαρξη πολιτικού σχεδιασμού για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω οικονομικής κρίσης.