Συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον «Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ», που πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής, Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ,είχε το πρωί της Παρασκευής, 2 Μαρτίου 2012 , ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας, κ. Πάνος Μπεγλίτης με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Κορίνθιος βουλευτής επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη σύσταση του νέου αυτού Οργανισμού, όχι μόνο γιατί αναδιοργανώνει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο της αγροτικής εκπαίδευσης, της γεωργικής έρευνας και της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέτει νέα δεδομένα που αφορούν άμεσα στον αγροτικό κόσμο της Κορινθίας και γενικότερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη Γεωργική Σχολή της Νεμέας, η οποία έχει την ειδικότητα Αμπελουργίας, Οινοτεχνίας και Οινοτουρισμού (άρθρο 11, παραγ. 13. δ), ενώ στο άρθρο 28 (παραγ. 12. β) γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο ΑΧΕΠΑ Βέλου Κορινθίας, το οποίο και θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, δικαιώνοντας έτσι το πάγιο αίτημα των κατοίκων του Νομού Κορινθίας.
Μετά το πέρα της συνάντησης, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο νόμου, στο βαθμό που αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις, στα θέματα εκπαίδευσης – έρευνας και πιστοποίησης, ένταξης της ελληνικής γεωργίας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (νέα ΚΑΠ), δημιουργεί το πλαίσιο μιας αναπτυξιακής προοπτικής στον αγροτικό τομέα και εξορθολογίζει τις σχετικές δαπάνες.
***
O Πάνος Μπεγλίτης συνυπόγραφε το νόμο για "Φορολογικά και λοιπά κίνητρα ενίσχυσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, ρυθμίσεις για ΦΠΑ"
Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, η πρόταση νόμου «Φορολογικά και λοιπά κίνητρα ενίσχυσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, ρυθμίσεις για την διασφάλιση Φ.Π.Α. και άλλες διατάξεις», την οποία συνυπογράφουν 70 βουλευτές ,μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης.
Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που αναφέρεται στην προώθηση κοινωνικά ισοδύναμων μέτρων, και που μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των πολιτών σε περίοδο μακράς κρίσης και ύφεσης αφού προβλέπει ίδιο μηχανισμό άντλησης πρόσθετων εσόδων, όχι μόνο χωρίς επιβολή νέων φόρων αλλά και, αντίθετα, θέτοντας κίνητρα επιστροφής φόρου 5%. Επιπρόσθετα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 4, προτείνεται όπως το 20% των πρόσθετων εσόδων από την αναμενόμενη μείωση της υπεξαίρεσης του ΦΠΑ να αποδίδεται σε κοινωνικές πολιτικές αντιστάθμισης απωλειών μισθών και συντάξεων, κάτω του ορίου της φτώχειας, στήριξης των ανέργων, αύξησης της απασχόλησης, στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τέλος, της στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας των νέων.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου προβλέπει κατάλληλα κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, όπως επίσης και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της απόδοσης του Φ.Π.Α. με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους από τον περιορισμό της μη απόδοσης του Φ.Π.Α.
Να σημειωθεί ότι για τη σύνταξη της πρότασης νόμου, οι συνυπογράφοντες βουλευτές και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης στηρίχθηκαν στην επιστημονική μελέτη του ΚΕΠΕ και σε μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.