Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ο μήνας Μάρτιος στη Λαογραφία


Ο Μάρτιος πήρε το όνομά του από τον Ρωμύλο, προς τιμήν του πατέρα του Άρη (Mars), θεού του πολέμου και γενάρχου των Ρωμαίων.
Πρόκειται για άστατο μήνα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, και είναι ο μόνος που έχει γίνει θέμα πολλών παραδόσεων.
Μια από αυτές λέει...

 πως ο Μάρτης ήπιε κρυφά το κρασί όλων των άλλων μηνών και τον δικάζουν. Στην περίπτωση αθώωσής του, γελάει και επικρατεί λιακάδα, ενώ στην περίπτωση που καταδικάζεται, κλαίει και αρχίζουν οι βροχές.

Μια άλλη παράδοση αναφέρεται στο γάμο του Μάρτη με δύο γυναίκες, μια όμορφη και μια άσχημη. Όταν γυρίζει και κοιτάζει την πρώτη χαμογελάει και ο ήλιος λάμπει, ενώ συννεφιάζει αυτός και όλη η πλάση, όταν αντικρίζει τη δεύτερη.

Σύμφωνα με μια τρίτη παράδοση, μια περήφανη γριά τσοπάνισσα κορόιδεψε τον Μάρτη πως δεν τον φοβάται και βγήκε νωρίς ψηλά στο βουνό με το κοπάδι της. Ο Μάρτης θύμωσε. Έριξε χιόνια πολλά και η γριά για να προφυλαχτεί κρύφτηκε κάτω από το καζάνι που τυροκομούσε, αλλά δε γλίτωσε, διότι όλα πάγωσαν κι έγιναν πέτρα.

Επίσης έχουν δοθεί σ αυτόν το μήνα πολλοί χαρακτηρισμοί όπως Πεντάγνωμος, γιατί αλλάζει πέντε φορές τη μέρα γνώμη, Παλουκοκαύτης, γιατί αναγκάζει τους χωρικούς να καίνε ακόμη και τους πασσάλους των φραχτών, και Γδάρτης, διότι το πολύ κρύο "γδέρνει" τους ανθρώπους.
Στην αρχαία Ελλάδα αποκαλείτο Ελαφηβολιών.

diadromi.com