Μέχρι την Δευτέρα 5 Μαρτίου Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανέλαβε να υποβάλει την τροπολογία για τη δημιουργία νομικού πλαισίου για Περιφερειακό Fast Track, στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, μετά την παρέμβαση του στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου οι Περιφερειάρχες της χώρας με την ηγεσία του Υπουργείου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναζήτηση πόρων του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε ακόμα από την ηγεσία του Υπουργείου να εξεταστεί η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΤΕΜΠΕ, ενώ έριξε ευθύνες στις τράπεζες για τον τρόπο λειτουργίας τους που εξοντώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Πέτρος Τατούλης στην βαθιά πολιτική του παρέμβαση έθεσε ως το πολιτικό διακύβευμα του πολέμου στον όποιο βρίσκεται η χώρα την προστασία τη κοινωνικής συνοχής και την μέριμνα εξεύρεσης εργαλείων που θα σταματήσουν την αύξησης της ανεργίας. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε την δυναμική των Περιφερειών ως την μόνη ελπίδα για την χώρα να βγει από την κρίση με την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας βασισμένη στην εμπειρία και την ευελιξία εν μέσω πολέμου.
Ο Πέτρος Τατούλης που έκανε αναφορά στην αύξηση των εξαγωγών στην Πελοπόννησο υπογράμμισε ότι αυτό έγινε με πολιτικές αποφάσεις τονίζοντας ωστόσο ότι επενδύσεις χωρίς υποδομές δεν πρόκειται να υπάρξουν ώστε να αλλάξει η δυναμική της οικονομίας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συνεπής στην πολιτική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα έθεσε εξ' σημείωσε εξ αρχής ότι, το πολιτικό διακύβευμα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το σημαντικότερο που θα πρέπει να μας αφορά σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης είναι "να μην επιδεινωθούν τα στοιχεία της ανεργίας, καθώς οποιαδήποτε βλάβη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δημιουργήσει επιπλέον επιθετικότητα στην αύξηση της, και επιπλέον θα διαλύσει το σημαντικότερο θεσμό κοινωνικής συνοχής, την οικογένεια".
Έχουμε συναποφασίσει σε αυτό τον τόπο ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην πολιτική του τοποθέτηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και προσωπικά στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη υπογραμμίζοντας ότι "στον πόλεμο, εκείνο που θέλεις είναι να στηρίξεις την εμπειρία που έχεις και την ευελιξία που πρέπει να αποκτήσεις".
"Εμείς φέτος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυξήσαμε τις εξαγωγές μας πάνω από 38 %, τουλάχιστον 22% πάνω από το μέσο όρο των εξαγωγών της χώρας, γιατί πήραμε πολιτικές αποφάσεις για διευκόλυνσή τους και γιατί είδαμε προσεκτικά το πρόβλημα" εξήγησε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης επισημαίνοντας την ανάγκη της βαθιάς πολιτικής προσέγγισης με την οποία πρέπει οι Περιφέρειες να σταθούν απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να διευκολύνουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα που για πολλά χρόνια μένει σε υποσχέσεις και προγράμματα που ποτέ δεν υλοποιούνται.
"Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τις τράπεζες, με τον τρόπο που λειτουργούν στο μέσο της μεγάλης μας κρίσης και ο τρόπος που προσπαθούν να εξαθλιώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν για όλα τα προγράμματα οι εγγυήσεις που ζητούν ξεπερνούν το 130 % του συνολικού προγράμματος" εξήγησε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης απευθυνόμενος προς τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "απ’ τη μια πλευρά πρέπει να διασώσουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, από την άλλη όμως αυτό δεν κάνει καμία προσπάθεια εξορθολογισμού των ευθυνών του, με τις απαιτήσεις του".
Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για το ΕΤΕΑ συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναπτύσσοντας τον πολιτικό του προβληματισμό προσθέτοντας ακόμα ότι το Jeremy έχει αξιολογήσει δέκα σχέδια με προϋπολογισμό 140 εκατομμύρια. "Πρέπει να εξετάσουμε το πώς πάμε να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία όταν δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε" σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης που δήλωσε έκπληκτος ακούγοντας του άλλους Περιφερειάρχες να είναι θετικοί προς αυτή την κατεύθυνση "χωρίς προηγουμένως να έχουν εξορθολογισθεί οι δικές μας οι σκέψεις και οι δικές μας θέσεις πάνω σε μια συγκεκριμένη λογική". "Το μεγάλο πρόβλημα των μικρομεσαίων είναι η δυσκολία των υγιών επιχειρήσεων να βρουν κεφάλαια κίνησης" υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου καταλήγοντας ότι "αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας".
Ο Πέτρος Τατούλης στην συνέχεια της πολιτικής του παρέμβασης αναφέρθηκε στο φαινόμενο του ντόμινο που εξοντώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι "αν δεν ευοδωθεί και δεν αποκτήσει κινητικότητα το ΕΤΕΑ και το Jeremy τότε είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα θα μεγαλώνει, γιατί οι υγιείς επιχειρήσεις από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά τρίτων επιχειρήσεων θα εξαντληθούν. Αν συνεχιστεί η κατάσταση θα εξοντωθεί όλος ο κόσμος της μικρομεσαίας επιχείρησης". Το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής είναι ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς το 25 % δεν μπορεί κανένας μικρομεσαίος να το βρει με τον τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στη χώρα σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να μοχλεύσουμε το σύστημα αυτό για αποκτήσει κεφάλαιο κίνησης ο χώρος των μικρομεσαίων. Οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν καλύτερη γνώση και μεγαλύτερη ευελιξία στο να χρηματοδοτήσουν τέτοιες δράσεις".Εδώ και καιρό έχω ξεκινήσει με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προσέθεσε ο Πέτρος Τατούλης αναπτύσσοντας την πολιτική που εξελίσσεται από την πρώτη αιρετή Διοίκηση στην Πελοπόννησο. "Βρίσκουμε ένα νέο χρηματοπιστωτικό εργαλείο για να επιτευχθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας στην συνέχεια την πρόταση του Υπουργείου για τη δέσμευση 500 εκατομμυρίων και μόχλευση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενός προγράμματος 1 δις ευρώ σημείωσε ότι "ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρούμε ότι και αυτό το πρόγραμμα μπορεί να έχει καλή τύχη και σε συνδυασμό με την κινητικότητα που πρέπει να αποκτήσουν τα δύο εν εξελίξει προγράμματα θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα που "αν τα χρήματα αυτά αποφασίσουμε να τα διοχετεύσουμε στο επίπεδο ενός σχεδίου περιφερειακής ανασυγκρότησης των μικρομεσαίων θα μπορέσουμε με κεντρικό κουμπαρά από το ποσοστό που ο καθένας θέλει να δώσει, να δημιουργήσουμε ένα ταμείο μόχλευσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".
"Είναι λάθος μας να επιμένουμε στην πρόβλεψη του ΤΕΜΠΕ για τριετή αποπληρωμή των δανείων, δεν μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να το κάνουν αυτό" σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου προτείνοντας "χωρίς να διαταράξουμε τη χρηματοπιστωτική ικανότητα θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να παρατείνουμε το χρόνο αποπληρωμής των δανείων αυτών" Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε ακόμα μια φορά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ σημειώνοντας ότι "το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με όρους πριν την κρίση, άλλαξαν πλέον οι προτεραιότητες της χώρας, χωρίς αναθεώρηση να μη συζητάμε ούτε για υπερδεσμεύσεις, ούτε για οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει να το καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι ότι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της χώρας είναι τελείως διαφορετικές. Δεν μπορούμε ιδιαίτερα να περιορίζουμε τη δυνατότητα ενίσχυσης των υποδομών. Επενδύσεις χωρίς υποδομές δεν πρόκειται να υπάρξουν". Ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε την πολιτική του θέση για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας με αποκέντρωση των διαδικασιών και ανάπτυξη ενός νομικού πλαισίου για τη δημιουργία ενός περιφερειακού fast track με ευθύνη των Περιφερειών. "Η τεχνική βοήθεια που πρέπει να δοθεί είναι χρήσιμη για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, όχι γιατί είναι προβληματική η δημόσια διοίκηση" σημείωσε χαρακτηριστικά για να δεχθεί άμεσα την θετική απάντηση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη που ζήτησε να γίνει σύνταξη της τροπολογίας και κατάθεσης της ώστε να περάσει το συντομότερο δυνατό από το Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην παρέμβαση του ζήτησε να μάθει από την ηγεσία του Υπουργείου τι έχει γίνει με το ΕΤΕΑ, πως πορεύεται το Jeremy, αλλά και τι γίνεται με τη νεανική επιχειρηματικότητα. "Η πολιτική ανάπτυξης των περιφερειακών οικονομιών αποτελεί την ελπίδα αυτού του τόπου γιατί η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχολείται για πολύ καιρό ακόμα με τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας" σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθαρίζοντας ότι "οι κύριες δομές που μπορούν αυτή τη στιγμή να βγουν μπροστά είναι οι Περιφέρειες, αναπτύσσοντας τη δική τους Περιφερειακή Οικονομία. Για να γίνει αυτό σημαίνει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει αυτό που η ίδια δημιούργησε, το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας και όχι να δημιουργεί προσκόμματα που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους."