Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σταύρος Δήμας: Ανοιχτό για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στ. Δήμας: Ανοιχτό για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Έγγραφο για το ίδιο θέμα και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Ανοιχτό παραμένει για την Ελλάδα το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμος σε έγγραφό του το οποίο διαβιβάστηκε σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή. Ο κ. Δήμας, στο έγγραφο, αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσει με προσοχή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, υπό το φως της σταθερής και διαχρονικής θέσης ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, είχε καταθέσει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, με την οποία ζητούσε διευκρινίσεις σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των αποζημιώσεων (για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ). Ωστόσο, το έγγραφο του κ. Δήμα, διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση παλαιότερης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο, «ως προς το ευρύτερο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις και συνεκτιμώντας τις νομικές, ανθρωπιστικές και άλλες παραμέτρους του ζητήματος, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων. Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών και τονίζει ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της».
Ο κ. Δήμας επισημαίνει ακόμη ότι «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην απόφασή του από 3ης Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας -στην οποία παρενέβη και η χώρα μας- διαπιστώνει ότι το γεγονός ότι ένα κράτος απολαύει ετεροδικίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ενός άλλου κράτους, δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς του ευθύνης και της συνακόλουθης υποχρέωσης του να παράσχει αποζημίωση».  

Έγγραφο για το θέμα και από τον Μ. Παπαϊωάννου
Έγγραφο για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων διαβιβάστηκε στη Βουλή και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προς απάντηση ερώτησης για το ενδεχόμενο παράστασης της ελληνικής κυβέρνησης στην εξέταση προδικαστικού ερωτήματος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ετεροδικία της Γερμανίας σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου. 
Η ερώτηση, είχε κατατεθεί από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και Βασίλη Μουλόπουλο, καθώς και από τους ανεξάρτητους βουλευτές Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σοφία Σακοράφα. Η ερώτηση, αναφέρεται «στο προδικαστικό ερώτημα του ιταλικού δικαστηρίου της Brescia, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στο ζήτημα της υποχρέωσης της Γερμανίας να καταβάλει αποζημιώσεις σε ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα παραβιάστηκαν από γερμανικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Όπως ενημερώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης «η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης απέστειλε στις 25 Ιανουαρίου 2012 έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών (Ειδική Νομική Υπηρεσία, Τμήμα Δικαίου της ΕΕ, ΕΝΥ-ΕΕ) με τις θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα προέκρινε την παρακολούθηση της εν λόγω προδικαστικής παραπομπής σε αυτό το στάδιο, ζητώντας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών συνεχή ενημέρωση, προκειμένου εν συνεχεία να συνεκτιμηθεί από τα δύο υπουργεία η σκοπιμότητα συμμετοχής της χώρας μας κατά την προφορική εκδίκαση της υπόθεσης».

eklogika.gr