Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδέχεται προσωρινά τα ομόλογα που εκδόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ή είναι εγγυημένα απ' αυτό, ως εγγύηση για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής , δηλαδή δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει κάν λόγο για ελεγχόμενη χρεοκοπία, τονίζοντας ότι δεν θα επηρεάσει τη ρευστότητα των τραπεζών στην Ελλάδα . αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.
Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.
Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».
«Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να ανοικοδομηθεί έπειτα από μια ελεγχόμενη πτώχευση είναι τεράστιο λάθος», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, και εξηγεί τι σημαίνει ένα σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας:
«Όλοι οι Έλληνες θα θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Μόνο που, δυστυχώς, οι τράπεζες δεν θα έχουν χρήματα. Και τότε θα έχουμε τη χρεοκοπία, όχι ενός κράτους, αλλά την καταστροφή των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Το κράτος δεν θα έχει χρήματα, δεν θα μπορούν να πληρωθούν τα χρέη, η Ελλάδα θα καταστραφεί. Η συνέχεια θα είναι ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε τότε να στείλει πακέτα βοήθειας για τους Έλληνες».
Αναμενόμενη ήταν η ελεγχόμενη χρεοκοπία, λέει σήμερα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων είχε ήδη συνυπολογίσει υποβαθμίσεις όπως αυτή της Standard & Poor's, η οποία υποβάθμισε την Ελλάδα σε «επιλεκτική χρεοκοπία» («selective default»), ενώ οι χώρες μέλη της ευρωζώνης είχαν λάβει μέτρα ώστε να καταστήσουν τους τίτλους που εκδίδει το ελληνικό κράτος «επιλέξιμους» ως collateral στις δραστηριότητες της νομισματικής πολιτικής.
Απόφαση θα εκδώσει την Τετάρτη και η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) προκειμένου να αποφανθεί αν η έγκριση από την ελληνική Βουλή για την εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses, CAC) στα ομόλογα που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο συνιστά «πιστωτικό γεγονός αναδιάρθρωσης». Διευκρινίζεται ότι με τις ρήτρες συλλογικής δράσης υποχρεώνονται όλοι οι ομολογιούχοι να προχωρήσουν στην ανταλλαγή των ομολόγων τους, εφόσον μία πλειοψηφία των ομολογιούχων συμφωνήσει με την εφαρμογή τους. Το μέλος της ISDA ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση, καθώς τίθενται σε ανώτερη μοίρα τα ομόλογα που έχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Πάντως, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία SD (Selective Default), που ισοδυναμεί με «επιλεκτική χρεοκοπία», εξετάζεται το ενδεχόμενο αναβάθμισης στην κατηγορία CCC μετά την ολοκλήρωση του PSI στα μέσα Μαρτίου. Σημειώνει ωστόσο, ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων δεν αποδεχτούν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια άμεση στάση πληρωμών, λόγω «της απουσίας πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και της πιθανής μη επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα».Πάντως, δεν θεωρεί ως σοβαρό ενδεχόμενο την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
eklogika.gr