Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με την ΑΔΕΔΥ

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, έκανε την ακόλουθη δήλωση : 
 «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη μείωση του κατώτατου μισθού. Έφθασε εκεί με τεράστια ευθύνη δυόμισι ετών όπου αρνήθηκε ουσιαστικά να κάνει οποιαδήποτε διαρθρωτική αλλαγή. Εάν είχαν γίνει οι διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες η Δημοκρατική Συμμαχία έδινε συνεχώς μάχη, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα να κόβουμε μισθούς και συντάξεις των Ελλήνων.Έφθασε η ώρα και σήμερα πλέον να αντιληφθεί η κυβέρνηση των δύο κομμάτων ότι δεν έχουμε ούτε μία μέρα να χάσουμε εάν θέλουμε κάποια στιγμή να δώσουμε πίσω στους πολίτες τα χρήματα τα οποία δικαιούνται».

*Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:  
 «Η ταχύτητα με την οποία προχωρεί η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ταχύτητα με την οποία προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οι μαζικές μειώσεις μισθών στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ξεκινούν από την 1η Μαρτίου και αφορούν τους λιγότερο υπεύθυνους απ’ όλους τους Έλληνες για τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας (δεν φοροδιαφεύγουν, δεν χρησιμοποίησαν πλάγια μέσα, δεν είναι μόνιμοι και έχουν ήδη δει 500.000 χιλιάδες συναδέλφους τους να γίνονται άνεργοι, έχουν τα χειρότερα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τις μεγαλύτερες εισφορές κ.λπ.). Αντίθετα η εναλλακτική λύση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προχωρεί από αναβολή σε αναβολή. Μετά από δύο χρόνια στα οποία δεν έγινε καμία σοβαρή αποκρατικοποίηση, οι αποκρατικοποιήσεις θα καθυστερήσουν και πάλι, ενώ θεμελιώδη μέρη του προγράμματος αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας (π.χ. παραθεριστική κατοικία), θα χρειαστούν κατά τον Πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου 22 χρόνια για να αναπτυχθούν. Επίσης σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο, το οποίο αποτελεί νόμο του κράτους από το περασμένο καλοκαίρι και το οποίο ήταν ούτως ή άλλως ελάχιστα φιλόδοξο σε σχέση με την πραγματική έκταση που θα έπρεπε να έχουν οι αποκρατικοποιήσεις για να έχει ελπίδα ανάκαμψης η ελληνική οικονομία, δεν έχουν ως τώρα ολοκληρωθεί οι ακόλουθες αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονταν για το 2011: Πώληση μετοχών 40% ΕΥΑΘ, επέκταση σύμβασης Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, πώληση 23% ΟΛΘ, πώληση 100% Κρατικών Λαχείων, πώληση 23,1% ΟΛΠ, πώληση 99,8% Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, πώληση 34% Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πώληση 55% ΔΕΠΑ, πώληση 31% ΔΕΣΦΑ, πώληση 100% ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πώληση 55,2% ΛΑΡΚΟ, πώληση 100% ΟΔΙΕ, πώληση 49% Καζίνο Πάρνηθας, πώληση 72,6% ΕΛΒΟ, πώληση 34% ΟΠΑΠ, πώληση 100% Ελληνικού.Επίσης δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί η συντριπτική πλειοψηφία των αποκρατικοποιήσεων (πώληση 35,5 % ΕΛΠΕ, πώληση 26,2% Αγροτικής Τράπεζας, πώληση 100% Εγνατίας Οδού, πώληση 40% ΕΛΤΑ), που προβλεπόταν ότι θα τελείωναν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012. Οι περισσότερες από τις αποκρατικοποιήσεις αυτές είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθούν.Ενώ λοιπόν σπεύδει να προωθήσει τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καθυστερεί τις αποκρατικοποιήσεις και δίνει δεκάδες εκατομμύρια για επιδότηση θέσεων εργασίας στους δήμους αντί για τον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύοντας ότι παραμένει πιστή στην κρατικιστική και πελατειακή νοοτροπία και λογική».

Η Δημοκρατική Συμμαχία φέρνει την Παρασκευή 24/2 στη Βουλήτο κρίσιμο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 99του Πτωχευτικού Κώδικα 

 Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια και οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις της, όπως η ύφεση, η ανεργία και η μείωση της καταναλωτικής δύναμης, έφεραν πολλές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με την πτώχευση. Με την «προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης», δηλαδή τα άρθρα 99-106 του πτωχευτικού κώδικα, επιχειρήθηκε να προστατευθούν οι εταιρείες από τη διάλυση. Το αποτέλεσμα όμως ήταν μείνουν μετέωροι εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία, που δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα νόμιμα. Το κρίσιμο αυτό ζήτημα φέρνουν με Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή, την Παρασκευή 24/2 στις 11.00 π.μ οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, Λευτέρης Αυγενάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Γιώργος Κοντογιάννης και ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να επανεξεταστούν τα επίμαχα άρθρα του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να προβλέπεται σαφής προστασία των εργαζομένων μίας εταιρείας. Επιπλέον, ζητούν να αναθεωρηθεί ο χρόνος που δαπανείται στη χρονοβόρα δικαστική διαδικασία της υπαγωγής στο άρθρο 99, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία να μην μπορούν να διεκδικήσουν οφειλόμενες αποδοχές και αποζημιώσεις.